На Кіровоградщині два обласні видання опублікували матеріали з ознаками «чорного піару» щодо кількох кандидатів. Ще шість видань розмістили тексти, які позитивно характеризують кандидатів у Президенти України. Матеріали в них не промарковані як реклама – для потенційних кандидатів та як передвиборча агітація (політична реклама) – для вже зареєстрованих. Видання вийшли друком 7 лютого 2019 року. 

У газеті «21-й канал» надрукували під рубрикою «Дослідження» статтю «До другого туру виходять Порошенко та ... Коломойський» із підзаголовком «Олігарх-втікач замаскувався під Зеленського». У метеріалі, який нібито про соціологічне дослідження, багато оціночних суджень щодо низки кандидатів у Президенти. Зокрема, рейтинг Юлії Тимошенко описують як «розгромне соціологічне фіаско», «холодний душ для Юлії Володимирівни», згадують Володимира Зеленського емоційно забарвленою лексикою «комедіант», Анатолія Гриценка називають «збитий льотчик» та інше. Інша половина матеріалу присвячена позитивній оцінці політичної діяльності Петра Порошенка.

08.02.2019 Kropuvnitskiy Poroshenko Kol

Другий матеріал, який був опублікований в газеті «Україна центр», стосується доходів Анатолія Гриценка. У заголовку використали політичний лозунг кандидата у Президенти «А казав, що «чесних більше». Автор матеріалу стверджує, що Анатолій Гриценко записав усе майно на дружину, а його родина отримує гроші від Пінчука. Також у тексті йдеться про те, що витрати сім’ї Гриценків не збігаються з офіційними доходами. У матеріали використовують оціночні судження.

8.02.2019 Kropivnitskay Grutenco PR

У друкованих ЗМІ цього тижня активно висвітлювали форум «Від Крут до Брюсселя», на якому Петро Порошенко заявив, що знову балотуватиметься у Президенти. Газети продовжують публікувати матеріали без позначки «політична реклама», які присвячені створенню позитивного іміджа на користь кандидатів у Президенти Андрія Садового та Юлії Тимошенко.

«Ми помічаємо, що у друкованих ЗМІ знову почали активно використовувати матеріали з ознаками «чорного піару». Раніше представники ОПОРИ фіксували, що в одному матеріалі поширювали інформацію з завідомо неправдивими даними щодо одного чи двох потенційних кандидатів. Нині ми бачимо, що у матеріалах публікують інформацію відразу щодо кількох кандидатів. Щодо матеріалів, які не промарковані як політична реклама, ОПОРА звернеться до Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення», – підкреслила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Кіровоградській області.

Нагадуємо, згідно з частиною 5 статті 64 закону «Про вибори Президенти» забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Засіб масової інформації, що оприлюднив інформацію, яку кандидат на пост Президента України вважає явно недостовірною, не пізніш як через три дні після дня оприлюднення таких матеріалів, але не пізніш як за два дні до дня виборів зобов'язаний надати кандидату на пост Президента України, партії, щодо яких поширено недостовірні відомості, на їх вимогу можливість спростувати такі матеріали.

Відповідно до ч.1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією. Політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така (ч. 10 ст. 64 Закону).

Згідно з ч. 5 6 ст. 63 цього ж Закону кандидат на пост Президента України має право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.