Представники ОПОРИ провели аналіз публікацій у 9 газетах Запоріжжя, що виходили протягом грудня 2018 – січня 2019 років. Ці матеріали не мали маркування політичної реклами і містили ознаки політичної агітації.

У грудні щотижневик «Субота плюс» містила дві публікації під заголовками «Президенство Тимошенко – шанс для нового початку та прогресивного розвитку України», «Соціологія довела – Тимошенко об’єднає Україну» і новорічне привітання від цієї політикині. Перший матеріал дотичний до іміджевої реклами, другий виступає з критикою чинної влади. Ще більш гостру критику містить публікація головного редактора Богдана Василенка «Кубло з запахом», яку ілюструє карикатура на Петра Порошенка.

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti subota plus 1

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti subota plus 2

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti subota plus 3

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti subota plus 4

В січні «Субота плюс» розмістила дві публікації присвячені діяльності Юлії Тимошенко. Матеріал «Соціологія: другий тур – Тимошенко – Зеленський, Президент – Тимошенко» посилається на чергові дані, що подаються як соціологічні і несуть твердження про перемогу політикині на виборах. А текст «Українцям – український газ за двічі нижчою ціною» транслює тему передвиборчих обіцянок кандидатки.

У випуску за третє січня газета надрукувала текст «Всеукраїнський з’їзд руху Справедливість Висунув Валентина Наливайченка у кандидати в Президенти», що теж містить елементи передвиборчих обіцянок.

Також видання анонсувало зустріч із виборцями зареєстрованого кандидата на посаду Президента України Віталія Купрія. В публікації вказана дата, час і місце, де містяни можуть поспілкуватися із політиком. При цьому матеріал розміщений під рубрикою «Конкретно» і не зазначений як рекламний. 

Грудневі публікації в газеті «Позиція» аналогічні матеріалам за цей ж місяць у «Суботі плюс», що мають можливі ознаки агітації у висвітленні діяльності Юлії Тимошенко. Крім того, видання розмістило публікацію під назвою «Новий курс Тимошенко цілком підтримує молодь».

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Pozuciya 1

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Pozuciya 2

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Pozuciya 3

А от в січні до передвиборчої активності Юлії Тимошенко звернулася публікація  «Урочистий з’їзд партії «Батьківщина» висунув свого лідера кандидатом у Президенти». Як зазначається наприкінці тексту – він отриманий від прес-служби ЗОО ВО «Батьківщина».

Ще один грудневий матеріал газети «Позиція» з ознаками політичної агітації в цій газеті – «Олег Ляшко: «Страна обязана поддерживать своего производителя».

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Pozuciya 4

Низку публікацій («Машиностроители поддержали законопроекты Вилкула по выводу промышленности из кризиса», «Александр Вилкул: «Сильная страна начинается с развитых городов, районов и сёл») на підтримку Олександра Вілкула та Олега Ляшка («Олег Ляшко: «Я обещал, что в Запорожье будет современное оборудование для лечения рака – слово здержал») розмістила в грудні газета «МИГ».

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti MIG 1

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti MIG 2

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti MIG 3

Січневий випуск цього видання містив посилання на слова Віктора Ющенка під заголовком «Юлия Тимошенко припятствовала созданию помесной церкви». Ще одна публікація з ознаками чорного піару в газеті «МИГ»: «Владимир Зеленский и Василий Голобородько – разные люди». Тут автор робить припущення про несамостійність цього кандидата і порівнює його рівень політичної компетентності із російською лідеркою громадської думки Ксенією Собчак (схожий за змістом матеріал вийшов цього місяця в газеті «Верже» під заголовком: «Опасное шоу. За Владимира Зеленского не проголосал  бы даже Голобородько»)

Інша січнева публікація «МИГа» – «Олег Ляшко: Развитие украинской экономики – наша главная задача» має маркери передвиборчої агітації згаданого кандидата.

В грудні ряд місцевих газет розмістили на своїх шпальтах ідентичні за змістом матеріали із чорним піаром на Володимира Зеленського. Зокрема «Горожанин-Информ» опублікувала текст під заголовком «Вова Зеленский – звёздный час Игоря Коломойского!». Тотожні матеріали української мовою був надрукований в газетах «Запорізька правда» та «Червоний промінь». Нагадаємо, такий ж допис з ознаками «чорного піару» спостерігачі ОПОРИ в Полтавській області зафіксували у виданні «Вечірня Полтава».

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Gorozhanin iform

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Zporizka Pravda

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Chervonuy promin

Добірку матеріалів із можливим маніпулятивним змістом та агітацією має газета «Верже». Це стосується публікацій: «Тимошенко уклала союз з Коломойським проти Порошенка – західний політолог» (із підзаголовком «А ще в руках Коломойського – Зеленський та Шевченко»), «Не дай Бог з моїм сином буде щось не так – ти з Юлькою ляжеш!» - батько пораненого і полоненого Росією моряка пригрозив Тимошенко та Ляшку», «Тимошенко – «представитель старого политического класса, который оказался не в состоянии построить государственность» (з підзаголовком «Саакашвили подверг Юлю сокрушительной критике»), «Путин видит в Тимошенко «циничную популистку», готовую заключить с ним соглашение» (із підзаголовком «Главный аналитический журнал мира считает, что Кремль ставит на Юлю»), «Олег Ляшко: Наші зміни мають припинити безлад» та пряме звернення від імені Олега Ляшка «Моя мета у Новому році – відновити справедливість та порядок». Критику Юлії Тимошенко містить допис «Вспомнить всё».

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Verzhe 1

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Verzhe 4

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Verzhe 6

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Verzhe 2

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Verzhe 5

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Verzhe 3

Газета «Панорама» надала першу шпальту світлині Олександру Вілкулу, де у публікації під заголовком «Единый кандидат. Оппозиционный блок объединился вокруг Александра Вилкула» розповідається про рішення «Опозиційного блоку» брати участь у президентських та парламентських виборах. Про цього ж політка розповідає інші матеріали вказаного видання «Известному политику предложили стать президентом», «Главная ёлка Запорожья собрала тысячи детей и родителей»та привітання із Новим роком. Ще один допис газети «Панорама» містить матеріал із ознаками політичної агітації пов’язаної із Олегом Ляшко, де у заголовок виведена пряма мова від нього: «Треба захистити людей від жадібної влади», де анонсуються вихід в ефір телевізійні програми за його участі.

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Panorama 2

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Panorama 1

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Panorama 4

news 14 01 2019 Zaporizhzhia publikaciya v gazeti Panorama 3

У статті 9 Закону «Про рекламу» говориться: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Згідно цієї статті «прихована реклама забороняється».