8 лютого спостерігач ОПОРИ у місті Кременець зафіксував пошкоджені червоною фарбою білборди кандидатів у Президенти України Олега Ляшка (Радикальна партія) та Олександра Шевченка (Українське об’єднання патріотів – УКРОП).

Зіпсований рекламний щит «Гарантую! Борги України повертати грошима корупціонерів» із зображенням кандидата та підписом «Олександр Шевченко» був розміщений у центрі міста Кременець.

9.02 Ternopil shewchenko

Інший пошкоджений білборд із фотографією кандидата Олега Ляшка та написом «Ляшко. Українцям роботу! Це можливо!» знаходився біля автовокзалу цього ж районного центру.

9.02 Ternopil lashko

Агітаційні матеріали на обох носіях реклами, відповідно до Закону України «Про вибори Президента України», містили вихідні відомості. Отже, зафіксовані випадки псування продуктів передвиборчої агітації можуть бути розцінені як перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу через пошкодженням майна. А зловмисники можуть бути покарані обмеженням або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, відповідно до частини 2 статті 157 Кримінального кодексу України.

ОПОРА звернулась у приймальню Тернопільської організації Радикальної партії Олега Ляшка, щоб дізнатися чи реагували представники політсили на факт пошкодження агітаційних матеріалів свого кандидата у Президенти. Керівник організаційного відділу Тернопільської територіальної організації Сергій Стець повідомив, що інформація про цей випадок для ньогонова. Він додав: «Про цю обставину буде повідомлено у Виконавчий комітет партії, зокрема, безпосереднім представникам кандидата у Президенти України Олега Ляшка. Думаю, ними будуть вжиті відповідні заходи, можливо навіть звернення в правоохоронні органи для належної реакція на дану подію».

У представників партії УКРОП коментар взяти не вдалося. Приймальня Тернопільської обласної організації «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» була зачинена, а на телефонні дзвінки ніхто не відповідав.

Також спостерігачі ОПОРИ звернулись за офіційним коментарем в Головне управління національної поліції в Тернопільській області. Зі слів начальник відділу комунікації ГУНП в Тернопільській області Сергія Крети, стало відомо, що факти пошкодження білбордів у місті Кременець були виявлені працівниками групи швидкого реагування під час патрулювання 7 лютого. «Ці випадки занесені в журнал Єдиного обліку та щодо них проводиться перевірка за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення», - проінформував він.

«У випадках пошкодження агітаційних матеріалів кандидатів у Президенти України їхнім представникам варто звертатись із відповідними заявами у поліцію, адже під час виборчого процесу такі дії мають ознаки перешкоджання діяльності кандидата, що регулюється ч.2 ст. 157 ККУ», - зазначає координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області.

У статті 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення йдеться, що дрібне хуліганство, тобто нецензурна лайка в громадських місцях, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, -тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

У частині 2 статті 157 Кримінального кодексу України зазначено, що перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача поєднані із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, -караються обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.