На заході під час виступу кандидата у Президенти Юлії Тимошенко невідомі використали димові шашки, поліція затримала підозрюваних осіб. Крім того, на захід ймовірно централізовано підвозили людей.

8 лютого у Білій Церкві на площі біля міської ради відбулась масштабна «зустріч з виборцями». Спеціально для заходу в центрі міста була змонтована сцена та був обмежений рух транспорту. На ньому були присутні близько 1000 осіб. Сам захід анонсувався та позиціонувався, як зустріч кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко з виборцями. Він розпочався з виступу українського співака Олександра Пономорьова. Промова самої ж кандидатки Юлії Тимошенко тривала близько 1,5 години.

Саме під час її виступу в декількох місцях, практично одночасно, було використано декілька димових шашок. Присутній на заході представник Громадянської мережі ОПОРА зафіксував 4 випадки. Газ мав неприємний запах і сильно димився. Присутні  за допомогою поліції спіймали підозрюваних і вивели з натовпу.

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC dymovi shashky Kyivska oblast min

Джерело: фото представника ОПОРИ

Джерело: відео представника ОПОРИ

Правоохоронці перевели підозрюваних осіб в поліцейський автобус. Незабаром кілька десятків людей підійшли до автобуса і вимагали у поліції  відпустити затриманих.

Джерело: відео представника ОПОРИ

Пізніше у Білоцерківському відділі поліції представнику ОПОРИ повідомили, що порушники порядку були затримані співробітниками поліції. Крім цього, ще у п'ятьох осіб, які знаходились на площі, вилучили 7 предметів, схожих на димові шашки. Порушників  доправили  до відділу поліції. Слідчі внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 Кримінального кодексу України (хуліганство). Двох осіб затримали за ст. 208 Кримінально процесуального кодексу України. Ще відносно п'ятьох складено адміністративні протоколи за статтею 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство). Така ж інформація опублікована і на офіційній фейсбук-сторінці поліції Білої Церкви.

Координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Київській області зазначає: «Агітація є правом громадян, яке гарантоване  їм законом. Для тих,  хто не підтримує того, чи іншого кандидата, передбачені можливості вести агітацію проти нього. Тому, дії з перешкоджання подібних заходів є неприпустимими і реакція правоохоронних органів на них має бути миттєвою».

Загалом, під час свого виступу кандидатка у Президенти Юлія Тимошенко розповідала про «Новий курс» та знайомила зі своєю передвиборною програмою. Зокрема, зробила акцент на реформуванні медичної галузі. А наостанок висловила сподівання зустрітися зі своїми виборцями після перемоги.

Джерело: відео представника ОПОРИ

Зазначимо, що напередодні захід масштабно анонсувався як у Білій Церкві, так і в інших містах. Зокрема в Білій Церкві був розміщений білборд з інформацією про подію, проте він не містив вихідних даних. До прикладу, в Обухові представники ОПОРИ 6 лютого зафіксували білборди із запрошенням на агітаційний захід Юлії Тимошенко, однак, зовнішня реклама була без  відомостей, передбачених ч. 3 ст. 59 ЗУ «Про вибори Президента України». За даним фактом повідомили  поліцію та написали заяву про ймовірне адміністративне правопорушення за  ст. 212_13 КУпАП.

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC bilbord Kyivska oblast

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC bilbord Obuhiv Kyivska oblast min

Джерело: фото представника ОПОРИ

Крім того, за декілька днів до приїзду Юлії Тимошенко в Білу Церкву, люди, яких наймав місцевий осередок ВО «Батьківщина»  розповсюджували запрошення на подію та клеїли плакати по всіх районах міста.

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC plakaty Kyivska oblast min

Джерело: фото представника ОПОРИ

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC plakaty1 Kyivska oblast min

Джерело: фото представника ОПОРИ

Також на площі біля міськради, де відбувався захід, були розташовані 16 наметів, в яких розповсюджувалась агітаційна поліграфія. 

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC namety Kyivska oblastДжерело: фото представника ОПОРИ

Представниками ОПОРИ було також зафіксовано ймовірний централізований підвіз людей на захід. Поблизу сцени було припарковано близько двадцяти автобусів. Деякі з них  мали таблички з маршрутами.

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC avtobusy Kyivska oblast

Джерело: фото представника ОПОРИ

Після виступу Юлії Тимошенко, люди масово почали покидати захід. Деякі з них прямували до автобусів окремими групами та здавали організаторам агітаційну продукцію, яку використовували під час заходу, зокрема –  вудки, плакати, жилетки.

09 02 19 vizyt Tymoshenko BC grupy Kyivska oblast

Джерело: фото представника ОПОРИ

Наголошуємо, що перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу при виконанні своїх повноважень, відповідно до ч.1 ст.157 Кримінального Кодексу України,  можуть каратися обмеженням або позбавленням волі на строк до трьох років.

Крім того, нагадаємо, що згідно з ч. 6 ст. 64 ЗУ «Про вибори Президента України» забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації.