У Первомайську та Миколаєві спостерігачі ОПОРИ виявили білборди кандидата в Президенти Юлії Тимошенко, на яких відсутні вихідні дані. Зовнішня реклама, що містить політичну рекламу інших кандидатів, оформлена відповідно до законодавства.

8 лютого у Миколаєві спостерігачі виявили матеріали передвиборчої агітації на носіях зовнішньої реклами кандидата Юлії Тимошенко на проспекті Богоявленськом, Героїв України та Миру. На них  було відсутнє відповідне маркування. На білбордах відсутня інформація про установу, що здійснила друк, дані про тираж та про осіб, відповідальних за випуск, як цього вимагає  ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України». Окрім того, ці факти містять ознаки порушення статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

08 02 Bilbord prospekt Bogojavlenskyj

08 02 Bilbord Gerojiv Ukrajiny

08 02 Bilbord prospekt Myru

Аналогічний випадок зафіксований у місті Первомайськ. 7 лютого у місті Первомайськ біля залізничного вокзалу спостерігачами ОПОРИ була зафіксована зовнішня реклама кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко, яка не містила  вихідних даних.

08 02 Bilbord Pervomajsk

Слід заначити, що наразі це єдиний кандидат, агітація якого розповсюджується з порушенням виборчого законодавства. Інші суб’єкти розміщують рекламу на білобрдах та сітілайтах із дотриманням норм Закону.

За даними фактами було повідомлено поліцію. Станом на 8 лютого вже склали протокол про адміністративне порушення щодо випадку в Первомайську. 

«Дані про установу, що здійснила друк, про тираж та про осіб, відповідальних за випуск на всіх друкованих агітаційних матеріалах несуть в собі більш важливу роль, крім фактичної відповідальності за статтею 212-13 КУпАП у разі їх відсутності. Вихідні дані на друкованій продукції дають змогу встановити факт використання коштів не з виборчого фонду кандидата, якщо на це буде запит від ЦВК та НАЗК. В пункті 3 статті 42 Закону України «Про вибори Президента» зазначається, що установа банку, в якій відкрито накопичувальний або поточний рахунок виборчого фонду, надає розпорядникові та Центральній виборчій комісії потижнево або за зверненням відомості про розміри та джерела внесків, що надійшли на рахунки виборчого фонду, рух коштів, а також їх залишки на рахунках. Також до ЦВК розпорядники накопичувального рахунку фонду кандидата подають проміжні та остаточні фінансові звіти щодо використання коштів виборчого фонду. І у разі виявлення ознак порушень в ході аналізу даних звітів або невідповідності звітних даних інформації, отриманій від банків, у яких відкрито рахунки виборчих фондів, ЦВК може звернутися до правоохоронних органів для перевірки і реагування. В свою чергу, вихідні дані дають всю необхідну інформацію для перевірки», – наголошує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Миколаївській області.

 
За коментарями звертайтеся: