Упродовж першого тижня лютого спостерігачі ОПОРИ звернулись до відділів Державного реєстру виборців з запитанням, наскільки активно звертаються до реєстру виборці та як відділи інформують про свою роботу. Так, щодо зміни тимчасового місця голосування найбільше звертались в відділ ДРВ міста Генічеськ (15 чоловік), Скадовського району (11 звернень), Новокаховського (9 звернень). А чотири відділи Державного реєстру виборців на Херсонщині відмовились надавати інформацію.

Відмовились надавати інформацію щодо кількості звернень виборців спостерігачам ОПОРИ у відділах Державного реєстру виборців Корабельного, Суворовського районів Херсона, Білозерського та Чаплинського районів області. 

Як розповів спостерігач ОПОРИ, у відділі ДРВ Дніпровського району повідомили, що до них за час роботи звернулось приблизно 300-400 виборців, а на питання, скільки звернень стосувалось зміни місця голосування відповіли: «Надавати таку інформацію ми не маємо права, ви можете звернутися до ЦВК».

У відділі ДРВ Корабельного району на прохання надати таку інформацію дали відповідь: «Ми лише користувачі бази, розпорядник реєстру ЦВК, куди Ви можете звернуться за статистичною інформацією». Схоже відповіли й відділі Суворовського району: «На жаль, інформацією не володіємо, статистику не ведемо».

По телефону у Білозерському відділі ДРВ спостерігачу ОПОРИ відповідати відмовились та попросили «не заважати робочому процесу», а при особистому зверненні сказали, що нададуть інформацію за запитом, надісланим на електронну адресу. Як пояснили співробітники відділу, це необхідно для того, щоб у них був документ, на базі якого вони б змогли проконсультуватися з ЦВК та прийняти рішення про надання інформації.

Щодо зміни тимчасового місця голосування найбільше звертались в відділ ДРВ міста Генічеськ (15 звернень), Скадовського району (11 звернень), Новокаховського (9 звернень).

До Верхньорогачицького відділу ДРВ звернулося щодо зміни тимчасового місця голосування 5 чоловік. До відділу ДРВ в місті Гола Пристань – 4 людини, до Каховського міського та Олешківського районного було по 3 звернення. До Голопристанського районного відділу ДРВ звернулось 2 людини, до Новотроїцького й Іванівського – по 1 чоловіку.

Інформують про свою діяльність відділи ДРВ в основному на офіційних сайтах районних державних адміністрацій, рідше в газетах, соціальних мережах та розміщуючи інформацію на дошках оголошень. За інформацією спостерігача ОПОРИ, в приміщенні відділів ДРВ Дніпровського, Суворовського та Корабельного районів є інформаційні дошки зі зразками заповнення заяв.

6 02 2019 Khersonshina DRV 1

6 02 2019 Khersonshina DRV 3

6 02 2019 Khersonshina DRV 4

У частині 8 статті 3 Закону України про Державний реєстр виборців вказано: «Публічний характер Реєстру забезпечує доступність для кожного виборця відомостей Реєстру в обсязі та в порядку, встановлених цим Законом, а також інші передбачені цим Законом форми публічного контролю за дотриманням засад ведення Реєстру, встановлених частиною першою цієї статті». У частині 1, статті 12 Закону вказано, що публічний характер Реєстру має на меті дотримання прав людини, гарантованих Конституцією України, міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, і забезпечується публічним контролем за дотриманням вимог Конституції та законів України у процесі ведення Реєстру.

Нагадаємо, якщо виборець у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями не може проголосувати на виборах за зареєстрованим місцем проживання, то він може тимчасово на період проведення виборів змінити місце голосування. Для цього, згідно з частиною 3 статті 34 та частиною 1 статті 35 ЗУ «Про вибори Президента України», до 25 березня слід подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням дільниці чи адреси, за якою виборець бажає проголосувати, до відповідного відділу ведення Державного реєстру виборців. До заяви потрібно додати оригінали та копії документів, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Наприклад, довідку з місця роботи чи навчання, документ, який підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, тощо. Детальніше про тимчасову зміну адреси голосування можна прочитати на сайті Державного реєстру. Перевірити свої персональні дані також можна в «особистому кабінеті виборця» сайту Державного реєстру, попередньо зареєструвавшись.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)