Протягом січня представники ОПОРИ в столиці фіксують зовнішню рекламу без вихідних даних, чорний піар в Інтернеті та напади на партійних активістів. Порошенко як незареєстрований кандидат розміщує на білбордах повідомлення релігійного змісту, а на щитах Гриценка та Садового після реєстрації кандидатами з’являються вихідні дані. Головне управління Нацполіції облікує 15 заяв про вчинення правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом. Про те, як минув перший місяць офіційної виборчої кампанії в столиці для кандидатів та органів влади – читайте в дослідженні ОПОРИ.

У січні виборча кампанія у Києві відзначалася високою інтенсивністю у сегменті зовнішніх носіїв (агітація та політична реклама на білбордах та сітілайтах), а також масовою рекламою в Facebook та повідомленнями на радіо. Водночас, за даними ОПОРИ, в усіх або майже усіх сегментах агітації (включно з медіа, розповсюдженням друкованих матеріалів та зовнішньою рекламою) були представлені лише Петро Порошенко, Юлія Тимошенко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Володимир Зеленський та Олег Ляшко.

Активність районних виборчих штабів обмежилась відносно несистемним встановленням агітаційних наметів у першій половині місяця і відчутним зростанням їхньої кількості наприкінці січня. Протягом місяця представники ОПОРИ фіксували роботу наметів партій «Громадянська позиція», Об’єднання «Самопоміч», «Народний фронт», ВО «Свобода», «Основа», кандидата Ольги Богомолець, Національного корпусу, Радикальної партії та партії ВО «Батьківщина» (зокрема, активістів «молодіжки»). Місцеві осередки партій продемонстрували помітну активізацію в період свят.

Крім того, протягом місяця в Києві відбулись церемонії офіційного висунення 24 кандидатів у Президенти, про що писала ОПОРА.

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist vysununenia poroshenko

Форум «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», в рамках якого відбулось висунення Петра Порошенка. 29 січня, Міжнародний виставковий центр. Фото з Facebook-сторінки Петра Порошенка

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist grafik kandydaty

РЕЗОНАНСНІ ІНЦИДЕНТИ ТА ПОРУШЕННЯ ВИБОРЧОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Наймасовішими порушеннями виборчого законодавства протягом січня в Києві стало здійснення передвиборної агітації за допомогою зовнішньої реклами без вихідних даних, передбачених частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України». Крім того, ОПОРА зафіксувала випадки агітації, що супроводжувались роздачею подарунків. Також мали місце повідомлення з ознаками чорного піару та два напади – на агітаційний намет політичної сили та авто співробітників штабу одного з кандидатів.

Зокрема, протягом січня в різних районах міста представники ОПОРИ фіксували зовнішню рекламу (білборди) без вихідних даних Андрія Садового, Сергія Капліна, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченка, Ігоря Шевченка та Анатолія Гриценка (зокрема, і після 15 січня, коли ЦВК офіційно зареєструвала Гриценка кандидатом). 

Жителі Оболонського району повідомляли, що їм від імені депутата Київради Людмили Костенко пропонують за гроші здійснювати агітацію за Петра Порошенка під виглядом «соцопитування». Аналогічні випадки «соцопитувань» щодо електоральних вподобань, в рамках яких активісти збирали персональні дані громадян, ОПОРА зафіксувала в Дарницькому районі.Такі факти можуть свідчити про спробу певних суб'єктів виборчого процесу створити мережу для подальшої агітації або навіть підкупу виборців.

У першій половині місяця, у святковий та післясвятковий період активісти молодіжного крила партії ВО «Батьківщина» ГО «Батьківщина молода» масово роздавали киянами новорічні прикраси у вигляді янголів з привітаннями від Юлії Тимошенко. Крім того, 14 січня на той час ще незареєстрований кандидат на пост Президента України Олег Ляшко під час святкувань у Свято-Феодосіївському монастирі роздавав присутнім пакети з подарунками та партійною символікою. 7 січня Ляшко обдарував мешканців Київського пансіонату для ветеранів праці. Про ці випадки повідомляла ОПОРА (1 і 2).

23 січня в Голосіївському районі, на вулиці Велика Васильківська було здійснено напад на агітаційний намет партії «Народний Фронт». Про це на своїх інтернет-ресурсах повідомили представники політичної сили та Національна поліція. За словами агітаторів, зловмисник поводив себе зухвало та повністю розтрощив намет. Поліція встановлює особу, причетну до вчинення правопорушення.

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist namet

Фото з Facebook-сторінки Поліції Києва

22 січня представники ОПОРИ зафіксували пошкодження білбордів Олександра Шевченка.

14 січняпредставники Анатолія Гриценка повідомили про обстріл у Деснянському районі столиці автомобіля працівників центрального штабу кандидата. Поліція розпочала кримінальне провадження за фактом хуліганства.

Протягом січня ОПОРА також зафіксувала газетні публікації з ознаками чорного піару та численні випадки «джинси». Ознаки застосування технології чорного піару мають місце також в Інтернеті. Так на одному з сайтів з’явився «лічильник», який відраховує дні до завершення президентського терміну Петра Порошенка. Чинний Президент зображений у вигляді ув’язненого за ґратами. Крім того, у січні розпочав роботу сайт, адреса якого ідентична прізвищу Анатолія Гриценка. З допомогою інтернет-ресурсу невідомі поширюють карикатури та повідомлення, які дискредитують Гриценка. Для цього, зокрема, використовують таргетингову рекламу в Google.

19 січня «молодіжка» «БПП «Солідарності» ВГО «Солідарна Молодь» під офісом ВО «Батьківщина» в Подільському районі провела мітинг з нагоди десятої річниці газових контрактів з Росією, укладених Юлією Тимошенко. Акція називалась «Юлі – труба, Україні – Незалежність!» й також мала ознаки чорного піару.

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist bpp yuli truba

Фото з Facebook-сторінки партії «БПП «Солідарність»

Протягом січня представники ОПОРИ зафіксували випадки поширення газет з агітацією за Анатолія Гриценка, в яких опубліковані рейтинги кандидатів без даних про розмір та спосіб формування соціологічної вибірки, метод опитування, можливу статистичну похибку, як цього вимагає стаття 56-6 Закону України «Про вибори Президента України».

АКТИВНІСТЬ ПОТЕНЦІЙНИХ (НЕЗАРЕЄСТРОВАНИХ) КАНДИДАТІВ

У статусі незареєстрованих кандидатів протягом січня в Києві помітну агітаційну активність виявили (зокрема, застосовували всі форми зовнішньої агітації)  Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко, Олександр Шевченко, Володимир Зеленський, Ігор Шевченко, Олег Ляшко, Руслан Кошулинський, Олександр Вілкул, Ольга Богомолець, Олександр Соловйов, Сергій Каплін, Дмитро Добродомов, Вадим Новінський та Арсеній Яценюк. Дещо менш активними були Ілля Кива та Віталій Купрій. На радіо та телебаченні домінували повідомлення про Володимира Зеленського та Олега Ляшка. Друковані ЗМІ часто згадували Юлію Тимошенко, Олега Ляшка та Петра Порошенка.

25 січня у Києві відбулася Всеукраїнська нарада з питань інклюзивної освіти. Участь у заході, поряд з членами уряду, парламенту, головами областей, працівниками сфери освіти,  батьками й дітьми з особливими потребами, взяв Президент Петро Порошенко. 17 січня у колонній залі Київської міської ради Олег Ляшко провів відкриту лекцію на тему: «Молодь у політиці. Як розпочати?» 1 січня  Руслан Кошулинський взяв участь у святкуванні 110 річниці з дня народження Степана Бандери. Учасники смолоскипної ходи пройшли від парку ім. Т. Шевченка, вулицею Хрещатик до Майдану Незалежності.

Значна кількість білбордів Петра Порошенка, розміщених у Києві у січні, була присвячена релігійній тематиці. Зокрема, поряд з Порошенком на них присутній митрополит Київський і всієї України, предстоятель Православної церкви України Епіфаній. У секретаріаті «БПП «Солідарність» ОПОРІ відповіли, що партія не замовляла ці білборди.

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist poroshenko tomos

22 січня, Дарницький район. Фото ОПОРИ

АКТИВНІСТЬ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ КАНДИДАТІВ

Кандидати, які були зареєстровані ЦВК, протягом січня в Києві масово використовували усі види агітації, зокрема і безпосередньо працювали з виборцями.

Для кампанії Андрія Садового характерне доволі активне розміщення зовнішньої реклами та реклами на радіо. Оновився контент білбордів – замість гасла «Наступний» з’явився напис «Єдиний шанс на зміни. Саме зараз!» Крім того, на білбордах почали вказувати вихідні дані (до офіційної реєстрації Садового їх не було). Активізувалася приймальня Об’єднання «Самопоміч» в Солом’янському районі – тепер там можна отримати наклейки на авто з написом «Саме зараз! Андрій Садовий»

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist sadovyi

23 січня, Виноградар. Фото ОПОРИ

Анатолій Гриценко також доволі активно використовував зовнішню рекламу та рекламу на радіо («Шансон», «Релакс», «Хіт ФМ»). У другій половині січня представники Гриценка активізували вуличну агітацію, зокрема встановлення наметів та роздачу друкованих матеріалів. Після офіційної реєстрації Гриценка на вулицях столиці з’явилися білборди з вихідними даними. Також кандидат провів відкриту зустріч-екскурсію для журналістів у своєму штабі.

Олександр Шевченко протягом січня виявляв помірну активність у секторі зовнішньої реклами. Водночас на вулицях столиці його агітаторів ОПОРА не зафіксувала.

23 січня поблизу станції метро Хрещатик був встановлений намет Ольги Богомолець, в якому проводили збір підписів за новий законопроект про страхову медицину. До реєстрації активність цього кандидата зводилась до розміщення реклами на білбордах.

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist bohomolec

Фото ОПОРИ

Агітаційна активність Ігоря Шевченка в Києві як до, так і після реєстрації характеризувалась незначною кількістю білбордів та сітілайтів з написом «Хочеш стати дружиною Президента?» Усі об’єкти – без вихідних даних.

Після реєстрації кандидатом Сергія Капліна у столиці майже повністю зникли білборди з його агітацією. На об’єктах, які ОПОРА фіксувала до цього, вихідні дані були відсутні. Аналогічна доля спіткала білборди та сітілайти Євгена Мураєва.

У незначній кількості протягом січня в столиці функціонували білборди Віталія Купрія. Також ОПОРА зафіксувала поодинокі білборди Юрія Бойка з написом «Опозиційна платформа – за життя» та рекламу Вадима Рабіновича, який раніше підтримав висунення Бойка.

Ознаки агітаційної активності Геннадія Балашова та Романа Насірова в Києві протягом січня були відсутні.

Також зареєстровані кандидати брали участь у відео- та радіоефірах на місцевих ЗМІ. Зокрема, 11 січня Віталій Скоцик та Ігор Шевченко взяли участь у програмі «Печерські пагорби. Президентські дебати» на «Радіо НВ». 15 січня Віталій Скоцик став гостем проекту «Вечірній тепловізор» в інформаційному агентстві GuildHall. 18 січня у програмі «Печерські пагорби. Президентські дебати» виступили Сергій Каплін та Віталій Купрій. На київському «4 каналі» у січні часто з’являвся в ефірі Дмитро Добродомов. Цей же мовник транслює програму «Народний контроль», яку створює однойменна політична сила Добродомова.

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist grafik rajony

06 02 2019 Kyiv sichen aktyvnist grafik vydy agitacii

ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІВ ВЛАДИ

Протягом січня представники ОПОРИ в Києві також моніторили роботу органів влади, сфера відповідальності яких пов’язана з передвиборною кампанією.

Зокрема, ОПОРА зафіксувала, що відділи ведення Державного реєстру виборців працювали у штатному режимі і були відкритими для відвідувачів. Водночас слід зазначити, що доступ до відділу ведення ДРВ Голосіївської РДА був дещо ускладненим. Щоб дістатися поверху, де знаходиться ВВ ДРВ, відвідувачам доводилось проходити пост охорони і отримувати ключ-карту. Доволі активно протягом січня до ВВ ДРВ всіх районів столиці зверталися внутрішньо переміщені особи. Водночас черг представники ОПОРИ не зафіксували. У вхідних групах більшості приміщень ВВ ДРВ встановлені інформаційні плакати з відомостями щодо процедури зміни місця голосування. Також інформаційні матеріали розміщені поруч з кабінетами ВВ ДРВ. Важливу інформацію щодо виборів громадяни можуть знайти на сайтах РДА деяких районів та на сайті ВВ ДРВ України.

Водночас активісти ВО «Свобода» звинуватили «БПП «Солідарність» у спробі отримати з Державних реєстрів виборців інформацію про незахищені верстви населення й намірі надати їм адресну матеріальну допомога з метою здобуття електоральних симпатій, що можна трактувати як використання адміністративного ресурсу. Підтвердити цю інформацію з незалежних джерел ОПОРІ не вдалося.

У січні відбулася зустріч представників ОПОРИ з начальником Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у м. Києві Олегом Ониськом. Сторони обговорили перспективи налагодження співпраці, зокрема алгоритми реагування на порушення виборчого законодавства та можливості для обміну даними.

В ГУНП у м. Києві створена робоча група з метою забезпечення правопорядку та безпеки під час виборів. Водночас профілактична та просвітницька робота правоохоронців обмежилась поширенням у медіа інформації від Департаменту комунікації НПУ про статистику звернень, порушень, покарань. Протягом січня поліція Києва не відкривала кримінальних проваджень щодо порушень на виборах Президента. Також відсутні прецеденти розслідувань на основі заяв та повідомлень у ЗМІ. Станом на 18 січня співробітники ГУНП у м. Києві облікували 15 заяв та повідомлень про вчинення правопорушень та інші події, пов’язані з виборчим процесом, щодо яких ухвалили рішення згідно Закону України «Про звернення громадян» – матеріали списані до номенклатурної справи. Найчастіше правоохоронці фіксують порушення правил агітації – розміщення агітаційних матеріалів без вихідних даних.

Загалом правоохоронці оперативно надають громадськості інформацію щодо справ, пов’язаних із виборами. Зокрема, ОПОРА надсилала запити щодо порушень виборчого законодавства до ГУНП у м. Києві та Прокуратури міста Києва. Відповіді були отримані вчасно та у повному обсязі. Налагоджена співпраця між спостерігачами та правоохоронцями. Співробітники Національної поліції оперативно реагують на звернення щодо порушень виборчого законодавства.

«Отже, у січні представники ОПОРИ в Києві зафіксували суттєве зростання всіх форм агітаційної активності. Суб’єкти виборчого процесу намагались максимально ефективно використати святковий період, щоб здобути електоральні симпатії громадян. Водночас можна припустити, що значна частина партій та кандидатів свідомо відтягували день подачі документів до ЦВК, щоб уникнути виконання передбачених законом норм регулювання порядку розміщення та змісту агітаційних об’єктів, передусім білбордів та друкованої політичної реклами. Представники ОПОРИ в Києві відзначають доволі злагоджену та чітку роботу відділів ведення Державного реєстру виборців, Національної поліції та органів місцевої влади щодо виконання покладених на них законом функцій забезпечення передвиборної кампанії та підготовки до голосування», – підсумовує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві .

 
(#вибори; #opora; #опора)