Представник Громадянської мережі ОПОРА на Волині звернувся із заявою щодо порушення правил ведення передвиборної агітації з боку кандидата на пост президента Петра Порошенка (самовисування). Поки він писав заяву про відсутність вхідних даних на агітматеріалі, білборд зняли.

Вранці 8 лютого спостерігач ОПОРИ зафіксував білборд із надписом «Ми – Україна.  Армія боронить нашу землю, мова боронить наше серце, віра боронить нашу душу. Петро Порошенко» обабіч дороги між селищем Стара Вижівка та селом Дубечне. Вказаний агітматеріал розміщений там протягом кількох місяців, однак ЦВК зареєструвала Петра Порошенка кандидатом 7 лютого 2019 року, відтак сьогодні, 8 лютого, він вступив у нову фазу юридичної відповідальності. Таким чином, після офіційної реєстрації кандидата білборд мали зняти. Тож розміщення відповідного агітаційного матеріалу може містити ознаки порушення частини 16 статті 64 Закону України «Про вибори Президента України». Спостерігач Громадянської мережі ОПОРА звернувся до поліції із заявою щодо порушення правил ведення передвиборної агітації кандидатом на пост Президента України.

08.02.2019 News Volyn Zayava 1

Зауважимо, що поки спостерігач очікував на слідчо-оперативну групу біля білборда, його встигли зняти.

08.02.2019 News Volyn Zayava 2

У коментарі ОПОРІ голова Волинської обласної територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка» «Солідарність» Іван Мирка розповів, що вказаний білборд розміщений досить давно. Розміщенням матеріалів на носіях зовнішньої реклами займалися централізовано, а зняти їх мали до реєстрації Петра Порошенка.

«Угоди укладали з Києва, а рекламодавці мали завдання проконтролювати, аби такі білборди зняли. Не знаю, чому цього не зробили» - пояснив Іван Мирка.

До слова, на території області скрізь замінили білборди, на яких згадувалося ім’я Петра Порошенка. Натомість на рекламних площинах з’явилися нові постери, вже «підписані» партією «Блок Петра Порошенка «Солідарність», виконані у тій самій стилістиці. 

Нагадаємо, ОПОРА на Волині вже зверталася із заявами щодо порушення правил ведення передвиборної агітації з боку Андрія Садового («Об’єднання «Самопоміч»), Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»), Євгенія Мураєва («Наші»), Ольги Богомолець (самовисування), Олександра Шевченка (Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), Олега Ляшка (Радикальна партія Олега Ляшка) та Руслана Кошулинського (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»). Також 7 січня спостерігачі повторно написали заяву щодо агітматеріалів без вихідних на користь Юлії Тимошенко, які досі розміщені у Луцьку.

Нагадаємо, що згідно із частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Розповсюдження під час виборчого процесу відповідних матеріалів без вказаних даних згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладення штрафу на громадян від 51 до 85 гривень і на посадових осіб - від 340 до 510 гривень.

 
(#вибори; #opora; #опора)