Наприкінці січня спостерігачі ОПОРИ на Івано-Франківщині розпочали фіксувати порушення виборчого законодавства під час спільних виїздів із поліцією області. Фіксувати порушення таким чином виявилось значно опертивніше - у січні спостерігачі подали до поліції 25 заяв щодо перевірки білбордів кандидатів, ймовірно розміщених із порушеннями.

Упродовж 28-30-го січня спостерігачі ОПОРИ разом із поліцейськими фіксували білборди із зображеннями кандидатів, які були розміщені без необхідних вихідних даних та ймовірно не за кошти виборчих фондів кандидатів у шести районах Івано-Франківської області. Зокрема, у Косові зафіксовано білборди із зображеннями Олега Ляшка (з написом «2019 Рік народної перемоги. Олег Ляшко) та Андрія Садового (із написом «Андрій Садовий. Наступ 2019»), у Коломиї зафіксували білборди із зображеннями Руслана Кошулинського (із написом «Єдиний вибір українців. Руслан Кошулинський»).

08.02.19 Ivano Frankivshchyna U sichni sposterigachi podalu 25 zajav do policiji pro perevirku bilbordiv Koshulynskyj

У Снятині поліція задокументувала розміщення зовнішньої реклами Анатолія Гриценка (із написом «Чесні у владі – гідне життя людей. Анатлоій Гриценко), у Тисмениці – Андрія Садового та Анатолія Гриценка, у Яремче – Олега Ляшка.

08.02.19 Ivano Frankivshchyna U sichni sposterigachi podalu 25 zajav do policiji pro perevirku bilbordiv Liashko

У Надвірянському районі спільно з поліцією виявлено випадки розміщення білобордів кандидатів: Олега Ляшка, Анатолія Гриценка, Руслана Кошулинського без вихідних даних  та імовірно не за кошти виборчого фонду. У Снятинському районі спостерігачі із поліцією зафіксували білборди із аналогічними порушеннями Олега Ляшка, Юлії Тимошенко (неповні вихідні дані, з написом «Вірю в Україну. Юлія Тимошенко. 2019») та Анатолія Гриценка

08.02.19 Ivano Frankivshchyna U sichni sposterigachi podalu 25 zajav do policiji pro perevirku bilbordiv Tymoshenko

28-го січня представник ОПОРИ спільно з працівниками поліції перевірили законність розміщення передвиборної агітації на білбордах в Івано-Франківську і виявили 15  порушень щодо розміщення білбордів із зображеннями Олександра Шевченка (з написом «Гарантую. Прибрати порох з нашої оселі. Олександр Шевченко) та Олега Ляшка, які не містили вихідних даних, а білборди із зображенням Юлії Тимошенко містили неповні вихідні дані.

Наступного дня у Івано-Франківську та Калуші спостерігачі самостійно зафіксували білборди із зображенням Руслана Кошулинського, які не містили вихідних даних та були розміщені ймовірно не за кошти виборчого фонду. Спостерігачі викликали поліцію та написали заяви про правопорушення.

Загалом у січні спостерігачі ОПОРИ подали до поліції 10 заяв про 23 ймовірних порушення виборчого законодавства у Івано-Франківську, а також понад 15 заяв про 16 виборчих порушень в області. Усі ці заяви стосувалися розміщених з порушеннями білбордів із зображеннями 8 кандидатів у Президенти.

Нагадаємо, ОПОРА на Івано-Франківщині вже зверталася до поліції із проханням перевірити факти розміщення зовнішньої агітації кандидатів у Президенти Андрія Садового, а пізніше Ігоря Шевченка, Євгена Мураєва, Анатолія Гриценка, а також Ольги Богомолець та Олександра Шевченка, Олега Ляшка та Юлії Тимошенко, яка не містила вихідних даних (крім білбордів Ігоря Шевченка та Юлії Тимошенко) та була розміщена за умов, коли не було відомостей про створення передвиборних фондів цих кандидатів.

Як повідомили ОПОРІ у секторі комунікації поліції в Івано-Франківській області, станом на початок лютого поліцією було зареєстровано 29 заяв та складено 4 протоколи про правопорушення за статею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення – усі вони стосуються білбордів кандидатів у Президенти.

«Коли раніше спостерігачі виявляли білборди кандидатів, які, на їхню думку, були розміщені з порушенням виборчого законодавства, вони викликали поліцію і мали дочекатися приїзду поліцейських. Але наприкінці січня ОПОРА спільно з поліцією оптимізували цей процес - ми почали серію спільних заходів, коли спостерігачі виїжджали фіксувати білборди разом із представниками поліції. Це дуже дієвий спосіб співпраці, адже допомогає виявляти можливі порушення виборчого законодавства максимально оперативно та ефективно», - роз’яснив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Як зазначає, радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА,  за розповсюдження друкованої передвиборної агітації без вихідних даних та розміщення її без оплати з виборчого фонду (в окремих випадках — за кошти державного бюджету) настає адміністративна відповідальність, передбачена відповідно ст. 212-13 та ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України.  Відповідно до статті 212-13 КУпАП настає відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Статтею 212-14 КУпАП встановлено відповідальність за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях.

 
(#вибори; #opora; #опора)