У січні Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 34 публікації, що мали ознаки прихованої реклами у друкованих виданнях Львівської області. 24 з них стосувались кандидатів та на той час потенційних кандидатів на пост Президента.

Найбільше матеріалів з ознаками прихованої реклами стосувались потенційної кандидатки на пост Президента Юлії Тимошенко — 9 публікацій. Їх розміщували у львівських газетах «Високий замок» та «Львівська пошта», двічі у виданні «Народна думка»(Городоцький район), двічі у газеті «Голос з-над Бугу»(Сокальський район),у «Голосі відродження»(Бродівський район) у «Бойківській думці»(Сколівський район) та у газеті «Фортуна», що поширюється у Стрию, Дрогобичі, Трускавці, Моршині, Миколаєві, Жидачеві, Сколі, Бориславі, Стебнику.

7.02.2019 Lviv infografica

Також, спостерігачі ОПОРИ виявили одну публікацію з ознаками чорного піару проти Юлії Тимошенко. У випуску за 24-30 січня газета «Ратуша» опублікувала матеріал «Юлі —  труба, Україні —  незалежність» про акцію, яку активісти ГО «Солідарна молодь» провели з нагоди 10-ї річниці підписання газових контрактів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна. Як джерело повідомлення «Ратуша» зазначила прес-службу БПП «Солідарність».

7.02.2019 Lviv Ratusha material pro aktsiu GO Solidarna molod

Прихована реклама Олега Ляшка з'являлась у друкованих медіа Львівської області 5 разів, Петра Порошенка — 4 рази, Анатолія Гриценка та Андрія Садового —  по 2 рази, Олександра Шевченка — 1 раз.

Крім того, у друкованих медіа Львівщини з’явилися матеріали з ознаками прихованої реклами партій «Блок Петра Порошенка» — 4 рази, «Всеукраїнське обєднання «Батьківщина», «Свобода» та Українська галицька партія — по одному разу. А також, народних депутатів Михайла Бондара, Андрія Кота та депутата Львівської обласної ради Сергія Касьяна. Такі публікації можуть свідчити про підготовку політиків до виборів до Верховної ради України 27 жовтня 2019 року.

Найчастіше матеріали з ознаками прихованої реклами друкувала газета «Високий замок» —  7 разів. Йдеться зокрема про 2 розгорнуті інтерв’ю з Андрієм Садовим «Андрій Садовий: «Останніх айфонів наші діти не мають, а одяг молодші сини доношують за старшими» та «Андрій Садовий: «Партія — це громадський туалет, треба час до часу робити загальне прибирання», опубліковані у випусках за 3-9 січня та 10-16 січня відповідно. У випуску за 27 грудня-2 січня на шпальтах газети опублікували новорічне привітання від Олега Ляшка «Моя мета у Новому році відновити справедливість і порядок». А у випуску за 24-30 січня надрукували матеріал «Об'єднав країну: Ляшка висунули у президенти люди від сходу до заходу».  У тому ж випуску з'явилося інтерв'ю з народним депутатом Андрієм Котом «Без єдності не буде держави, без держави втратимо все». У випуску за 17-23 січня розмістили інтерв'ю з головою Львівської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Михайлом Цимбалюком «Юлія Тимошенко запропонує, щоб кожен громадянин уклав з новою владою контракт». У випуску за 31 січня-6 лютого з'явився розгорнутий матеріал «Петро Порошенко: «Хай буде так, як розсудить український народ, з яким я йшов непростим шляхом упродовж п'яти років». Жодна з перерахованих публікацій, окрім новорічного привітання від Олега Ляшка, не містила позначок, які б дозволили ідентифікувати їх як рекламу. Привітання від Олега Ляшка було позначене символом ℗ замість «реклама» або «на правах реклами», як того вимагає Закон України «Про рекламу».

7.02.2019 Lviv wz marerial pro liashka

Трохи рідше, 6 разів, приховану рекламу фіксували у городоцькій газеті «Народна Думка», 4 рази у бродівській газеті «Голос Відродження», по 3 рази у «Яворівському голосі» (Яворівський район ), «Народній справі»(Радехівський район), «Голосі з-над Бугу» (Сокальський район). Двічі приховану рекламу виявляли у львівській газеті «Ратуша», так само двічі у газеті «Львівська пошта». Поодинокі публікації з ознаками прихованої реклами виявляли у виданнях «Фортуна»(поширюється у кількох районах Львівської області), «Яворівщина» (Яворівський район), «Життя і слово» (Кам'янка-бузький район), «Бойківська думка»(Сколівський район). Приховану рекламу здебільшого розміщували у вигляді новорічних та різдвяних привітань, інтерв’ю або новин.

У 22 із 34 випадків для ідентифікації реклами газети не використовували жодних позначок. Газета «Львівська пошта» публікувала рекламні матеріали із позначкою «особливий погляд». «Народна думка»  послуговувалась маркуванням «точка зору» та для одного з матеріалів «обороноздатність». Голос з-над Бугу розміщував рекламу у рубриках «політикум» та «наші інтерв'ю» . «Ратуша» публікувала матеріали з ознаками прихованої реклами у рубриках «оснащення» та «згадати все», відповідно до змісту. «Високий замок»  використовував символ ℗.

Примітно, у випуску за 25 січня «Народної думки», вийшло інтерв'ю із Михайлом Цимбалюком «Михайло Цимбалюк  про форум єднання» з позначкою «Політична реклама». А у випуску за 26 січня «Бойківської думки» матеріал ідентичного змісту з'явився без жодного маркування.

7.02.2019 Lviv identychni materialy z markuvaniam i bez

Нагадаємо, згідно з частиною 3 та частиною 5 статті 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама забороняється.

Відповідно до частини 5 та частини 6 статті 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів заборонена.

За коментарями звертайтесь:
 
(#вибори; #opora; #опора)