6 лютого поліція отримала 7 дзвінків про підкуп виборців в обласному центрі та 5 районах (Новгород-Сіверський, Чернігівський, Козелецький, Семенівський, Коропський). У повідомленнях згадувалися грошові виплати в офісах політичних партій, будинках культури та закладах харчування.

Нагадаємо, 5 лютого поліція Чернігівської області тричі виїжджала на виклики щодо можливих фактів підкупу виборців.  Цього разу до Чернігова та Козельця додалися дзвінки з Новгород-Сіверська, Семенівки та Коропа.

Поліція Чернігівської області відреагувала на кожне повідомлення та оперативно  перевірила всі адреси. В одних приміщеннях поліція виявила лише штатних працівників установ, інші взагалі були зачинені. Зокрема, спостерігачі ОПОРИ навідались до регіональної приймальні «Батьківщини» за адресою м. Чернігів, вул. 1-ої Гвардійської Армії, 39а (куди викликали поліцію двічі) і пересвідчились, що офіс зачинено.

За словами речниці Чернігівського міського відділу поліції Юлії Ковтун, «дзвінки про підкуп виборців були переважно анонімні, номери телефонів не мали зворотного зв’язку (на них неможливо передзвонити), а отримана від заявників інформація здебільшого не відповідала дійсності».

Як зазначив начальник ГУНП в Чернігівській області Едуард Альохін, «поліція має достатньо сил і засобів для забезпечення вільного волевиявлення громадян та реагує на всі повідомлення громадян про порушення виборчого законодавства. Нагадаю порушникам про кримінальну відповідальність за підкуп виборців (стаття 160 Кримінального кодексу України)».

Ситуацію з викликами прокоментували в офіційних заявах, зокрема, в громадській приймальні народного депутата Сергія Березенка (БПП) запитанням:  «Дуже незрозуміло,чому на виклик «102» приїздять «тітушки» «Батьківщини», а не поліція? Саме тому представники громадської організації та представники приймалень народних депутатів повідомляють, що звернуться до міжнародних організацій та установ з проханням надіслати своїх спостерігачів, які б здійснювали нагляд за діяльністю поліцейських, які виконують злочинні накази».  

 В свою чергу, Чернігівська обласна парторганізація «Батьківщини» заявила, що: «Очевидно, що таку провокацію вигадали політтехнологи команди Петра Порошенка, аби відвернути увагу суспільства від ганебних явищ підкупу виборців зі свого боку. Нагадаємо, 5 лютого чернігівські журналісти зафіксували в офісах «Блоку Петра Порошенка» факти роздачі грошей».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)