На Черкащині представники ОПОРИ звернулися в поліцію через відсутність вихідних даних на білбордах із зображеннями Руслана Кошулинського, Юлії Тимошенко, Олександра Вілкула та Геннадія Балашова, а також через друковану політичну рекламу Сергія Капліна.

Так, у Каневі вздовж вулиці Енергетиків 2 лютого активісти ОПОРИ зафіксували друковану політичну рекламу кандидатів в Президенти без вихідних даних. Йдеться, зокрема, про білборд із зображенням Руслана Кошулинського, борд із Юлією Тимошенко, а також щонайменше 8 листівок із фото Кошулинського, розклеєних на інформаційних стендах.

05 02 19 Kanev koshulynskiy bord

05 02 19 kanev koshulynskiy lystivly

05 02 19 Kanev tymoshenko bord

Активісти ОПОРИ зафіксували вказані факти, викликали поліцію та звернулися із відповідною заявою в правоохоронні органи.

05 02 19 Kanev polizia

У місті Корсунь-Шевченківський 5 лютого представники ОПОРИ зафіксували 2 білборди без вихідних даних із зображеннями кандидата в Президенти Олександра Вілкула та 1 борд із Геннадієм Балашовим.

05 02 19 Korsun vilkul bord

05 02 19 Korsun balashov bord

Активісти ОПОРИ звернулися із заявою у поліцію.

У Черкасах в центрі міста 1 лютого представники ОПОРИ зафіксували роздачу друкованої політичної реклами із зображеннями кандидата в Президенти Сергія Капліна та символікою Соціал-демократичної партії без вихідних даних. Жінка роздавала газети, які всередині містили відповідну кольорову вкладку, присвячену Капліну. Вкладка має окрему від газети нумерацію сторінок та різниться від неї дизайном.

05 02 19 Cherkasy gazeta kaplin

Зазначимо, що сама газета має назву «Чесна країна» (зазначається, що це є спецвипуском газети «Рідна»). Вона містить немарковані матеріали із позитивною тональністю, присвячені кандидатам в Президенти Сергію Капліну, Олександру Морозу та Ользі Богомолець. На першій сторінці розміщене їхнє спільне фото із підписом «Ліві повертаються».

05 02 19 Cherkasy karykatura tymoshenko 1

Водночас в газеті також надруковані матеріали з ознаками чорного піару щодо інших кандидатів в Президенти, а саме: Юлії Тимошенко, Анатолія Гриценка, Володимира Зеленського, Олега Ляшка та Петра Порошенка. Зокрема, на останній сторінці містяться анекдоти про цих кандидатів та карикатурне зображення Юлії Тимошенко.

У вихідних даних газети «Чесна країна» зазначається, що засновник видання - ТОВ «Медіа Бренд» - зареєстрований в столиці, а друк здійснено в Київській області.

Активісти ОПОРИ викликали на місце інциденту правоохоронців та звернулися із заявою в поліцію.

05 02 19 Cherkasy polizia agitazua kaplin

«Відповідно до частини 5 статті 64 Закону України «Про вибори Президента», забороняється розповсюдження завідомо неправдивих відомостей про кандидата на пост Президента України. Згідно із частиною 16 цієї ж статті, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Зазначимо, що Руслан Кошулинський (ВО «Свобода»), зареєстрований кандидатом в Президенти України 28 січня, Юлія Тимошенко (ВО «Батьківщина») та Олександр Вілкула («Опозиційний блок – партія миру та розвитку») ЦВК зареєструвала 25 січня, Геннадій Балашова («5.10») – 18 січня, а Сергій Каплін («Соціал-демократична партія») – 8 січня.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)