Протягом січня на території Луганської області зафіксовано використання значної кількості видів агітації як від окремих політиків, так і від політичних партій в цілому. Крім того, ОПОРА зафіксувала випадки порушення чинного законодавства, відносно яких спостерігачі звернулися до поліції. Про це йшла мова під час прес-конференції 4 лютого у Сєвєродонецьку.

 

За словами координатора громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Луганській області за звітний період двоє політичних діячів (Петро Порошенко та Юлія Тимошенко) представлені в майже усіх сегментах агітації, включаючи присутність на носіях зовнішньої реклами, розповсюдження друкованих матеріалів в агітаційних наметах, публікації в медіа. Ці політики домінували в сегменті зовнішньої реклами, розміщенні реклами в друкованих ЗМІ та розповсюдженні агітаційних матеріалів. Їхня активність помічена в кожному районі Луганської області. Трохи меншу агітаційну активність проявляли Андрій Садовий, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко та партія «Наш край», яка не має власного кандидата в Президенти. Агітаційна активність Андрія Садового та Анатолія Гриценка була помітна лише у регіоні області з великою густотою населення – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне. Олег Ляшко, окрім зазначеної агломерації, проявляв агітаційну активність в Кремінському, Станично-Луганському та Старобільскому районах.

Станом на середину січня кількість рекламних носіїв, зайнятих політичною продукцією, продовжує зростати порівняно з груднем. Найбільша концентрація агітаційних матеріалів, розміщених на рекламних щитах, традиційно фіксується у найбільш урбанізованих регіонах – Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне. Із загальної кількості білбордів зазначеної агломерації 96 щитів зайняті політичною рекламою, що становить приблизно 90,5%. Для порівняння динаміки: у листопаді  обсяг політичної реклами на цих територіях складав 47% та 49 бордів, а у грудні 64% та 68 бордів відповідно. Зростання в січні відбулося, насамперед, за рахунок збільшення майже вдвічі кількості матеріалів в інтересах чинного Президента України Петра Порошенка.

У Сєвєродонецьку встановлені намети з символікою «Нового курсу» Юлії Тимошенко, волонтери роздавали друковані матеріали: газети, буклети та календарі. Друкована продукція політичного характеру поширювалася представниками Радикальної партії Олега Ляшка – календарі на 2019 рік із портретом партійного лідера волонтери розповсюджували з партійних наметів у Кремінній та Кремінському районі, а також у Сєвєродонецьку та Рубіжному. Сєвєродонецьку зафіксовані факти роздачі партійцями «Об’єднання Самопоміч» агітматеріалів на користь Андрія Садового з відповідних агітаційних наметів: друкованої продукції та наклейок на автомобільний транспорт з написом «Саме зараз. Андрій Садовий». У Сватово ГО «Солідарність» розпочала роздавати літературу, яка позитивно висвітлює діяльність чинного Президента України Петра Порошенка.

Як зазначила комунікаційниця ОПОРИ, у друкованих ЗМІ Юлія Тимошенко в основному висвітлюється з позиції новорічних та різдвяних поздоровлень, а також соціологічного опитування, в якому вона представлена як лідер виборчих перегонів та майбутній Президент. Володимир Зеленський фігурує у статтях, які стосуються соціологічних досліджень як людина, яка на виборах Президента України після Юлії Тимошенко, може набрати найбільшу кількість голосів. Олег Ляшко, Олександр Вілкул, Валентин Наливайченко, Анатолій Гриценко згадуються у місцевій пресі поодиноко.

 

Політичну діяльність висвітлювали й місцеві телеканали. Так, ІРТА (обласний канал) описувала створення нової депутатської групи у Новодружеську «Новий курс» від Юлії Тимошенко; вручення Томосу, привітання «Батьківщиною» Луганщини зі святами маленьких пацієнтів та медиків з подарунками, проведення турніру з жіночого футболу також за сприяння обласної парторганізації  ВО «Батьківщина». ТРК Акцент висвітлювала заяву Юрія Бойка про те, що він іде у президенти.

З усіх зареєстрованих та потенційних кандидатів тільки Руслан Кошулинський здійснив візит в Луганську область в січні,  яким він охопив лише одне місто Сєверодонецьк. У той же час окрім цього візиту, будь-яка інша агітаційна активність  цього кандидата в Президенти в регіоні відсутня.

ОПОРА зафіксувала факти передвиборної благодійності. Так, за участю Руслана Кошулинського Благодійний фонд «Свобода. Гідність. Перемога» передав військовому шпиталю Сєвєродонецька медикаменти. Це могло б трактуватися як непрямий підкуп виборців, якщо б Руслан Кошулинський на той момент був зареєстрованим кандидатом у президенти. ВО «Батьківщина» у Сєвєродонецьку  провела  футбольний турнір серед дівчат Сєвєродонецька, Лисичанська та Білокуракинського району Луганської області. Гравців відзначили пам’ятними грамотами, кубками та медалями, а трьох кращих гравчинь нагороджено грошовими призами. При цьому, під час змагань спортивний зал був обладнаний банерами з написом «Новий курс України. Олег Жебський. Команда Юлії Тимошенко». Крім того, наприкінці грудня представники «Батьківщини» відвідали місцевий відділ охорони здоров’я. Від імені  парторганізації вони подарували медикам спеціальне медичне обладнання. Того ж дня партійці «Батьківщини» завітали до Сєвєродонецького педіатричного відділення, де подарували дітям святкові набори із солодощами. Партійці «Нашого краю» відвідали з подарунками, упакованими у поліетиленові пакети «Сергій Шахов. Наш край» комунальне підприємство «Лисичанський центр соціально-психологічної реабілітації дітей».

Спостерігачі ОПОРИ в Луганській області зафіксували діяльність Громадської організації «Солідарність»щодо збору даних про виборців (ім’я, телефон, політичні вподобання). За перевіреними даними ОПОРИ, ці заходи юридично здійснювались у формі соціологічного опитування агітаторами потенційного кандидата на посаду Президента України Петра Порошенка.

Порушенням виборчого законодавства стало розміщення зовнішньої реклами без вихідних даних, передбачених частиною третьою статті 59 Закону України «Про вибори Президента України». Порушення такого типу, за поодиноким виключенням, стосувалися кандидатів Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Євгенія Мураєва.  Спостерігачі  ОПОРИ звернулися до правоохоронних органів з вимогою притягнути порушників до адміністративної відповідальності, зокрема це стосуєтьсябілборда «Андрій Садовий. Наступ 2019» з прізвищем кандидата у Президенти Україні від політичної партії «Об’єднання «Самопоміч» Андрія Садового, кандидатуру якого 8 січня офіційно зареєструвала Центральна виборчою комісією України. 

«ОПОРА і в подальшому здійснюватиме якісний моніторинг порушень під час передвиборчого процесу в Луганській області», - наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Луганській області 

«Наша мета - фіксувати правопорушення під час передвиборчої кампанії та безпосередньо у день виборів в Луганській області максимально оперативно», - наголосив громадський омбудсмен з виборчих прав в Луганській області.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)