Питання дотримання вимог законодавства у період виборчої кампанії, забезпечення правопорядку безпосередньо на дільницях і у день голосування обговорили 5 лютого на розширеній нараді керівництва Головного управління Національної поліції в Рівненській області за участі Громадянської мережі ОПОРА.

Заступник начальника ГУНП в Рівненській області Руслан Стрельбіцький повідомив, що станом на сьогодні в Рівненській області зареєстровано 22 події, пов’язані із порушенням виборчого законодавства. Вони стосуються розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації без вихідних даних. Зокрема, у Рівному зафіксовано 10 таких порушень, у Рівненському районі та Здолбунові – по дві події, а також у Сарних, Дубно, Гощі та Зарічному – по одному випадку.

«На осіб, причетних до вчинених правопорушень за частиною 2 статті 212-13 КУпАП, складено 13 протоколів та адмінматеріали скеровані до суду для прийняття рішення. За іншими фактами триває перевірка, а ще за двома – інформація не підтвердилася», - повідомив Руслан Стребіцький.

Участь у нараді також взяв регіональний координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами, який наголосив на взаємодії та  важливості співпраці організації із поліцейськими з метою дотримання усіма учасниками виборчого процесу чинного законодавства, вчасного виявлення і документування порушень.

«Після ряду кампаній спостереження ми побачили, що лише спостереження не дає дотримання законодавчого поля в рамках виборчого процесу. З 2015 року у нас позитивний досвід співпраці з правоохоронними органами, зокрема з поліцією. І результати показали, що більш ефективним є можливість спільно реагувати: коли від нас – інформування та фіксація порушень, а з боку правоохоронних органів – відповідне реагування на них», - акцентує він.

За словами начальника ГУНП в Рівненській області Валерія Самчука, передвиборча кампанія тільки набирає обертів і кримінальні провадження, що стосуватимуться порушень виборчих прав громадян, розслідуватимуться слідчими слідчого управління. Тому, керівник поліції області акцентував увагу на якісному зборі інформації та доказів слідчо-оперативною групою на місці події.

Із початку передвиборчої кампанії в ГУНП у цілодобовому режимі розгорнуто діяльність ситуаційного центру, на який покладено завдання щодо моніторингу та аналізу інформації, а також внесення пропозицій щодо вжиття додаткових правоохоронних заходів. Також на базі тренінгового центру ГУНП будуть проведені масштабні навчання щодо реагування в реальному часі на можливі порушення публічного порядку та виборчого законодавства.

Крім цього, за попередніми розрахунками, до охорони публічного порядку на 1011 окружних та територіальних виборчих дільницях залучатиметься 1410 працівників поліції, а в день виборів додатково будуть задіяні працівники Державної служби надзвичайних ситуацій, військовослужбовці Нацгвардії, громадські формування. Крім того, патрулювання територій населених пунктів забезпечуватимуть щодобово понад 800 поліцейських.