У Житомирській області до правоохоронних органів надійшла 21 заява про порушення виборчого процесу, 15 з них – від представників Громадянської мережі ОПОРА. Представники мережі повідомляли про випадки розміщення на вулицях населених пунктів агітації, що не містить вихідних даних.

Про це 4 лютого під час зустрічі представників ОПОРИ з керівництвом Головного управління Національної поліції розповів начальник ГУНП В’ячеслав Печененко та координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області.

В’ячеслав Печененко наголосив, що поліція поза політикою і готова співпрацювати з ОПОРОЮ та реагувати на порушення. Станом на 4 лютого по Житомирській області зафіксовано 21 порушення виборчого процесу.

«У нас є порозуміння і бачення тієї ситуації, яка складається напередодні виборів одних і других. Буде багато запитань зі сторони громадськості, в першу чергу, громадських організацій щодо тих чи інших порушень виборчого процесу і завдяки вашій допомозі ми маємо можливість вчасно отримувати повідомлення про різного роду порушення і реагувати на них. На сьогодні у нас вже є 21 повідомлення про правопорушення виборчого процесу і, відповідно, ми на них реагуємо. Вже одне з них внесено до ЄРДР і решта розглядається у вигляді повідомлень, щодо яких ми робимо перевірку. Поліція поза політикою і ми будемо реагувати на всі випадки порушення передвиборчого процесу незалежно від приналежності до тієї чи іншої партії. Тому готові і надалі з вами тісно співпрацювати та, відповідно, реагувати на всі порушення», – зазначив В’ячеслав Печененко.

У свою чергу, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області розповів, що з 21 поданої до поліції заяви – 15 від представників ОПОРИ.

«З цих 21 заяви 15 – наші, більшість по Житомиру, Коростень, Коростишів, Овруч, Лугини, Бердичів це все писала наша команда. В основному, там порушення – агітація без вихідних даних, є передумови і до більш серйозних правопорушень, вони потребують певної роботи з нашого боку і, я думаю, потім з вашого боку. Ми максимально відкрито фіксуємо порушення і потім передаємо вам. Загалом, всі патрульні досить ввічливі, досить швидко працюють, все заповнюють, насправді це дуже позитивний показник», – зазначив він.

Також обласний координатор розповів присутнім, що ОПОРА з 2007 року працює в контексті виборів і займається непартійним та  недержавним спостереженням за всіма виборами, які відбуваються. І зараз працює кампанія довготермінового спостереження. Також він повідомив, що у день виборів по області працюватимуть близько 100 людей, які будуть розміщені в межах вибірки, зараз до команди житомирської ОПОРИ входять 7 людей і громадська омбудсменка із захисту виборчих прав.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА зазначила, що у своїй роботі значну увагу приділятиме розслідуванню злочинів пов’язаних з виборчим процесом.

«Ми будемо відслідковувати вашу роботу, як розслідуються злочини, будемо допомагати якісно збирати матеріал, щоби ні одна особа не залишилася не покараною, якщо вона буде винна у скоєнні злочинів. Ми аналізуємо судову практику на предмет змін до законодавства, зокрема до Виборчого кодексу, який зараз верстається. Також в межах нашої роботи  передбачено навчання по області, з працівниками превенції будемо також співпрацювати. Будемо відвідувати місця несвободи з уповноваженою на предмет того, як дотримуються прав при голосуванні в місцях позбавлення волі», – розповіла омбудсменка.

На завершення зустрічі В’ячеслав Печененко зауважив, що мета такої співпраці – дотримання законів під час виборів усіма учасниками виборчого процесу.

«У нас з вами мета одна, щоб провести нормально, цивілізовано, в законний спосіб вибори, щоб не було у нас порушень з різних сторін. І, відповідно, щоб ми по ваших заявах та інформації своєчасно реагували. Тому що у нас люди після розвалу Радянського Союзу звикли, що можна за гречку, цукор, купити голоси чи там грошима. Якщо ми дійсно будемо притягувати до відповідальності, а якщо навіть не притягувати, а запрошувати до відділення поліції і проводити бесіди, адмінпротоколи складати і повідомляти про подальшу відповідальність, яка може закінчитися реальним строком, то багато людей задумається про те, що можуть постраждати, і в подальшому мати проблеми з законом. Тому, наша робота спільна і ми в цьому партнери», – зазначив В’ячеслав Печененко

На зустрічі були присутні начальник ГУ Нацполіції в області В’ячеслав Печененко, заступник начальника Артем Лисогор, начальник відділу Управління превентивної діяльності ГУНП Володимир Синиця, заступник начальника Управління патрульної поліції Іван Спиродонюк, керівник відділу комунікації ГУНП Алла Ващенко, координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Житомирській області, громадська омбудсменка із захисту виборчих прав та комунікаційниця ОПОРИ в Житомирській області.

Для ефективної співпраці учасники зустрічі обмінялися контактами.

Як повідомляла ОПОРА, за перший місяць після офіційного старту виборчої  кампанії, представники ОПОРИ зафіксували на вулицях населених пунктів Житомирської області 54 випадки розміщення друкованої агітаційної продукції, яка не містить вихідних даних. Протягом другої половини січня до поліції подали 15 заяв.

Найбільше серед зафіксованих по області агітаційних матеріалів без вихідних даних –кандидата у президенти Юлії Тимошенко – 14, Олега Ляшка – 13, Олександра Шевченка – 9, Анатолія Гриценка – 8, Андрія Садового – 7, Сергія Капліна – 2 та Євгена Мураєва – 1.