У місті Нова Каховка на Херсонщині спостерігачі ОПОРИ зафіксували 6 білбордів без вихідних даних зареєстрованих кандидатів в Президенти Юлії Тимошенко, Олега Ляшка, Іллі Киви та Олександра Шевченка.

2 січня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА зафіксував в Новій Каховці 6 випадків зовнішньої реклами без вихідних даних.

2 02 2019 Khersonshina bordi bez vd1

Варто зазначити, що єдиним місцем для розміщення передвиборчої агітації в Новій Каховці визначено металеву конструкцію біля стадіону «Энергія», тож зафіксовані білборди знаходяться в непристосованих для цього місцях.

Спостерігач викликав з цього приводу поліцію та склав заяву про можливе правопорушення, яка увійшла в журнал єдиного обліку під №898.

2 02 2019 Khersonshina bordi bez vd2

Нагадаємо, що в січні спостерігачі ОПОРИ на Херсонщині зафіксували білборди без вихідних даних зареєстрованих ЦВК кандидатів в Президенти Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Ігоря Шевченка в обласному центрі та містах Генічеськ та Скадовськ.

ОПОРА нагадує, відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України», друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону, забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.