Задля ефективного реагування на порушення виборчого законодавства експерти ОПОРИ провели 31 січня у Яремче Івано-Франківської області навчання для понад 90 представників керівного складу поліції з усієї України. Після цього заходу ОПОРА розпочне серію «виборчих» тренінгів для поліцейських в усіх регіонах.

02.02.19.Na Ivano Frankivshchyni rozpochaly provodyty vyborchi treningy dlia policiji

Ввідний тренінг відбувся на розширеній нараді керівництва центрального органу управління поліції та ГУНП в областях та місті Києві. Знайомство з тренінговою програмою провели регіональний координатор ОПОРИ та експерт ОПОРИ, завідувач кафедри кримінально-правових дисциплін Львівського державного університету внутрішніх справ.

Тренери розповіли поліцейським про особливості виборчого процесу та основні порушення, які можуть відбутися під час нього, а також як ефективно ідентифікувати виборчі правопорушення та реагувати на них.

 «Ми розуміємо, що проведення виборів у правовому полі неможливо без ефективної роботи правоохоронних органів. Ми маємо досвід старту передвиборчої кампанії, маємо досвід співпраці з поліцією, звернення до поліції стосовно тих порушень, які відбувалися. Ми розуміємо, що це є порушення, які не тягнуть за собою великої відповідальності. Але це лише початок кампанії, і в подальшому будуть серйозніші порушення, на які потрібна ефективна реакція поліції. І ми хотіли би, що ця тенденція ефективної роботи правоохоронних органів лише посилювалася», - розповів регіональний координатор ОПОРИ.

Він наголосив, що вже сьогодні реагування на менш значні порушення є певним превентивним заходом.

«А це вже буде показником для інших суб’єктів виборчого процесу, що поліція працює ефективно», – підсумував регіональний координатор ОПОРИ. 

Заступник Голови Нацполіції Костянтин Бушуєв відзначив, що  одним з основних напрямків діяльності Нацполіції залишається орієнтація на громаду:

 «Громадоорієнтований підхід має на меті, перш за все, вирішення безпекових завдань, які  виникають в межах конкретної громади, конкретного громадянина». 

Відтак, серія спільних тренінгів ОПОРИ та поліції допоможе не лише оперативно та ефективно реагувати на порушення виборчого процесу, але й налагодити співпрацю із громадою.

«Вже пройшли навчання близько 90 поліцейських. Це достатньо ефективні заняття. Крім того, подібні заняття заплановано провести на місцях для керівників патрульної поліції, превенції та слідчих підрозділів. Навчання пройдуть поліцейські, які безпосередньо виїжджають на виклики, зокрема – патрульні, дільничні, групи швидкого реагування. І друга цільова аудиторія – це слідчі», – зазначив заступник Голови Нацполіції.

02.02.19.Na Ivano Frankivshchyni rozpochaly provodyty vyborchi treningy dlia policiji Bushujev

Як повідомили у секторі комунікації поліції Івано-Франківщини, 1 лютого у Яремче відбувся завершальний етап,  під час якого представники поліції підбили підсумки спільного тренінгу із ОПОРОЮ. Участь у цьому заході взяли керівники підрозділів превентивної діяльності Національної поліції України, які будуть залучені до забезпечення правопорядку на виборчих дільницях під час чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

За словами заступника Голови Національної поліції Олександра Фацевича, до поліції надійшло 400 заяв та повідомлень про порушення проведення передвиборчої агітації. За виявленими фактами  складено 91 протокол. В основному, виявлені порушення стосувалися розміщення друкованої продукції, зокрема – зовнішньої реклами.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)