Від офіційного старту виборчої кампанії у поліцію надійшло 15 звернень громадян щодо ймовірних порушень ЗУ «Про вибори Президента України», складено 4 протоколи про адміністративні правопорушення та скеровано їх до суду. Про це повідомив керівник Нацполіції Тернопільщини.

31 січня у залі засідання Головного управління Національної поліції в Тернопільській області відбувався круглий стіл на тему «Взаємодія підрозділів поліції краю з громадськістю щодо належного забезпечення передвиборчого процесу та недопущення порушень у день виборів». У ньому взяли участь також представники ОПОРИ в Тернопільській області, регіональна координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА та громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА.

Захід розпочав керівник Нацполіції у Тернопільській області Олександр Богомол. Він розповів про роботу правоохоронних служб під час кампанії з виборів Президента України, передбачену кількість залучених кадрів та основні напрямки їх діяльності. Також повідомив присутнім, що від офіційного старту виборчого процесу, до поліції надійшло 15 звернень громадян щодо порушень ЗУ «Про вибори Президента України», складено 4 протоколи за статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення та скеровано їх до суду.

Тоді координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області  розповіла, що від початку кампанії в кожному виборчому окрузі працює громадський спостерігач. Вона також зазначила, що представники ОПОРИ вже фіксували факти можливих порушень щодо правил ведення агітацій та зверталися з відповідними заявами та поясненнями в правоохоронні органи. На завершення вона закликала всіх громадян, при виявленні можливих правопорушень повідомляти про це у поліцію.

Омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області додала, що недопущення порушень на виборах – одне з основних завдань спостерігачів та правоохоронців. Вона заявила, що буде особисто контролювати розслідування усіх злочинів та протиправних дій щодо виборчого законодавства та хід судових справ щодо них.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження -тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.