Офіційні інтернет-ресурси семи райдержадміністрацій пропонують своїм читачам новину про Форум «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», під час якого Петро Порошенко оголосив своє рішення вдруге балотуватися на пост Президента України.

Так, новини з аналогічним текстом, розміщені 29-30 січня, спостерігачі ОПОРИ виявили на сайтах Веселинівської, Врадіївської, Братської, Новобузької, Снігурівської, Баштанської, Березнегуватської районних державних адміністрацій. Зокрема в тексті сказано, що прийняти рішення кандидувати ще раз на посаду Президента України Петра Порошенка спонукали «почуття глибокої відповідальності перед країною, перед сучасниками, перед минулими і прийдешніми поколіннями». Глава держави підкреслив, що «робить це для того, щоб відновити територіальну цілісність країни і принести вигідний Україні мир, щоб завершити побудову сильної успішної держави, здатної забезпечити порядок, добробут і безпеку кожного українця». Варто зауважити, що на сайтах 6 РДА опублікований короткий текст промови чинного Президента України, і лише на сайті  Снігурівської РДА розміщена її повна версія.

31 01 Sajt Veselynivska RDA

31 01 Sajt Novobuzka RDA

Також спостерігачі ОПОРИ виявили, що на сайтах вищезазначених районних адміністрацій це не єдиний матеріал із ознаками піару на користь потенційного кандидата в Президенти України Петра Порошенка. Наприклад, на сайті Березнегуватської РДА можна знайти одразу 10 інформаційних матеріалів про виступ чинного Президента на форумі «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», які слідують одна за одною. А сайти Врадіївської та Братської РДА містять по 8 подібних публікацій.

Окрім того, 29 січня на сайті Миколаївської облдержадміністрації з’явилася новина про цей же форум та допис голови ОДА Олексія Савченка, в якому від висловлює підтримку чинному Президенту. Очільник області зауважив, що Петро Порошенко послідовний у своїй роботі, а його стратегічні плани вже сьогодні дають реальні результати. «Петро Порошенко – єдиний Президент України за 27 років, який не тільки обіцяв, а й виконав більшість зі своєї стратегії», − написав Олексій Савченко. 

31 01 Savchenko sajt ODA

Частиною 3 статті 58 Закону України «Про вибори Президента» встановлено, що до передвиборної агітації не відносяться офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів на пост Президента України, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень. Але, як підкреслюється у законі, ці повідомлення не повинні супроводжуватися коментарями, що можуть мати агітаційний характер, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій. Окрім цього, в пункті 2 частини 4 статті 3 Закону України сказано, що «рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною втручання органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у виборчий процес, за винятком випадків, передбачених цим Законом».

«Якщо вважати, що дана інформація про Петра Порошенка не може бути агітацією, оскільки він не є зареєстрованим кандидатом, то інформування про виборчий процес сайтами РДА повинно бути збалансованим і об’єктивним, а не однобоким. Адже, відповідно до частини 3 статті 56-1, виборчі комісії, засоби масової інформації та інформаційні агентства, органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, об’єднання громадян та інші особи при поширенні інформації про вибори, яка не є передвиборною агітацією відповідно до статті 58 цього Закону, зобов’язані дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти і точності інформації».

За коментарями звертайтеся: