Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка не братиме участі у передвиборчій кампанії Петра Порошенка та намагатиметься запобігти застосуванню адмінресурсу на Львівщині. Про це він розповів під час зустрічі зі спостерігачами ОПОРИ.

У межах кампанії довготермінового спостереження за виборчим процесом на Львівщині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проводять зустрічі з учасниками виборчого процесу з метою моніторингу дотримання законності і принципів чесних виборів. 30 січня така зустріч відбулась із головою Львівської обласної державної адміністрації Олегом Синюткою.

У період спостереження за виборчим процесом у представників ОПОРИ виникли запитання до очільника Львівської ОДА щодо:

- особистої ролі голови ЛОДА у виборчому процесі, оскільки раніше Синютка очолював місцевий осередок партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»;
- інформації, що керівниками штабів «БПП «Солідарність» на Львівщині, можливо, є голови районних державних адміністрацій; 
- ймовірного зв'язку передвиборчої кампанії Петра Порошенка з ініційованими ним обговорень перспективного плану розвитку сіл на Львівщині.

Голова ЛОДА повідомив, що не буде брати участь у передвиборчій кампанії Петра Порошенка. «Я не планую брати участь безпосередньо у кампанії, а свої обов’язки зосереджу в обласній адміністрації», — заявив Синютка. Також додавши, що у неробочий час, як приватна особа, підтримуватиме потенційного кандидата на пост Президента Петра Порошенка.

Олег Синютка спростував інформацію, яку раніше спостерігачам ОПОРИ повідомляли представники інших політичних сил, що голови і заступники районних державних адміністрацій Львівської області очолюватимуть районні штаби Петра Порошенка

«Жоден голова районної державної адміністрації не є керівником  виборчого штабу Петра Порошенка. Мені здається, що ніхто з заступників теж не є. Але якщо виявиться, що хтось із заступників очолює штаб, він 100% піде у відпустку», —  зазначив голова ЛОДА.

Оскільки напередодні виборів в об’єднаних територіальних громадах 23 грудня представники кількох політичних партій повідомляли представникам ОПОРИ про ймовірний вплив на працівників освітньої та медичної сфери шляхом телефонних дзвінків із департаментів ЛОДА, спостерігачі вирішили поцікавитись позицією Олега Синютки щодо таких випадків. Синютка запевнив, що у разі виявлення таких випадків, особи, котрі вдавались до подібного впливу, будуть звільнені.

Щодо обговорень плану перспективного розвитку сіл на Львівщині, про які раніше повідомляла ОПОРА, голова ЛОДА переконував, що мета цих заходів є «господарчою, а не політичною». Проведення цієї масштабної кампанії у період виборчого процесу, як він запевнив, не переслідує агітаційної мети. «Я думаю, що на цих зустрічах нереальна агітація. Бо 100% туди прийдуть представники політсил, які там є, і вони будуть говорити «ми не для цього тут зібрались» або самі будуть старатись сказати щось добре чи погане в сторону когось», — сказав Синютка.

Олег Синютка також не вбачає проблеми у тому, що напрями державної політики, яку проводить Президент України, співпадають із основними гаслами передвиборчої кампанії потенційного кандидата Петра Порошенка. Зокрема це стосується питання вступу України до НАТО і ЄС. Кампанію збору підписів за ці ініціативи протягом січня активно проводить штаб «Блоку Петра Порошенка «Солідарність».

«Я сподіваюсь, ці речі через тиждень-два будуть у Конституції України, — заявив Синютка, згодом додавши, — Можна це розцінювати, як вдалий хід, але я це розцінюю як закріплення певних переконань цієї влади.

Громадянська мережа ОПОРА й надалі проводитиме зустрічі з суб'єктами виборчого процесу, представниками влади та правоохоронних органів у Львівській області задля виявлення потенційних загроз виборчому процесу.

За коментарями звертайтесь: