Протягом січня спостерігачі фіксують незначне зменшення особистої активності кандидатів на пост Президента України. Спостерігачі ОПОРИ більше 50 разів звертались до правоохоронців щодо виявлених ними ймовірних фактів порушення виборчого законодавства.

В порівнянні з попередніми місяцями, кількість відвідувань кандидатами та потенційними кандидатами Дніпропетровської області за перший місяць виборчої кампанії незначно зменшилась.  В січні область відвідали Ольга Богомолець, Анатолій Гриценко, Валентин Наливайченко, Олександр Вілкул. Вони проводили зустрічі з виборцями, ЗМІ та відвідали кілька масових заходів.

Як зазначив координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області: «Зараз ми спостерігаємо певне зростання зацікавленості виборчим процесом самих виборців, мешканців Дніпропетровської області.  Частина кандидатів є вихідцями з нашого регіону. Це Юлія Тимошенко, Володимир Зеленський, Генадій Балашов, Олександр Вілкул».

news Dnipro 31 01 19 Golovchenko

Найбільш активно кандидати використовують засоби зовнішньої агітації (білборди, банери) та рекламу в нових медіа і соціальних мережах. Відбувалось псування агітаційних матеріалів, зокрема в Кривому Розі були облиті фарбою білборди кандидата на посаду Президента України Олександра Шевченка. В соціальних мережах спостерігачі ОПОРИ протягом січня фіксували використання маніпуляцій в соціальних мережах проти Петра Порошенка, Юлії Тимошенко, Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка.

Трендом даного виборчого процесу є збір персональних даних виборців великою кількістю кандидатів: Блок Петра Порошенка, ВО «Батьківщина», Радикальна партія. В місті Кривому Розі спостерігачам повідомили про факти недоброчесного збору персональних даних, зокрема на підтримку ініціативи Юлії Тимошенко про зниження ціни на газ. Жінка добровільно, за власної ініціативи, як про цей випадок наголосили у ВО «Батьківщина», робила обхід квартир в одній з багатоповерхівок Кривого Рогу, не представлялась і не пояснювала повністю причини збору підписів, тож, за словами мешканців, вони ставили підписи «по газу», бо думали, що це представник газової служби. Представники Радикальної партії збирають персональні дані виборців, начебто, з метою підписки на партійну газету. Спостерігачі ОПОРИ також відвідали навчання для представників Блоку Петра Порошенка в П’ятихатках, де активістів вчили збирати підписи на підтримку вступу в ЄС та НАТО.

«Задля особистої безпеки не надавати персональних даних, а саме адресу місця проживання, телефон, паспортні дані жодним стороннім особам. Виборчу активність та громадянську позицію можна буде проявити 31 березня 2019 року в день голосування, прийшовши з паспортом на виборчу дільницю. Для цього необхідно перевірити себе в списках виборців завчасно, зараз це можна зробити онлайн на сайті Державного реєстру виборців, бо в день голосування не буде можливості включити особу до списку виборців».

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували 50 можливих виборчих порушень, щодо яких звернулись до правоохоронних органів. Найбільш масовим порушенням з боку кандидатів є розміщення агітаційної продукції на зовнішніх носіях без вихідних даних. Також щодо деяких агітаційних продуктів є підозра в неналежному фінансуванні, оскільки така агітаційна продукція була розмішена ще до відкриття виборчих фондів кандидатами.

Спостерігачам ОПОРИ стали відомі також факти певного тиску на представників освітніх закладів, зокрема в Криворізькому районі, так, представники районного відділу освіти переконують освітян ставати членами комісій від певних кандидатів. «Наразі, ми не можемо надати факти, тому, не повідомляємо, від якої партії чи кандидата чинився тиск».

«Ми сподіваємось, що спільно з поліцією, ЗМІ та громадськими активістами зможемо привернути увагу кандидатів, штабів та їх юридичних відділів до такої важливої проблеми, як доброчесність виборчого процесу». 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)