29 січня у Рівному та селищі Зарічне спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у невстановлених місцях зафіксували агітаційні матеріали кандидата на посаду Президента України Руслана Кошулинського без вихідних даних та у невизначених для цього місцях.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 37, ч. 1 ст. 57, ч. 5 ст. 58 та ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація кандидата на пост Президента, починаючи з наступного дня після його реєстрації, повинна мати вихідні дані (відомості про установу, що здійснила друк, тираж, інформацію про відповідальних за випуск осіб та замовника відповідних матеріалів), а також бути оплаченою з виборчого фонду кандидата.

Нагадаємо, Постановою №128 від 28 січня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом на посаду Президента Руслана Кошулинського; суб’єкт висування – політична партія «Всеукраїнське об’єднання «Свобода».

У Рівному на опорах ліній електропередач зафіксовано передвиборчі агітаційні матеріали кандидата на посаду Президента України Руслана Кошулинського. Зокрема, на вулицях Симона Петлюри та Уласа Самчука (до перехрестя з вулицею Академіка Грушевського) виявлено плакати із зображенням кандидата та написом «Руслан Кошулинський єдиний вибір українців» та логотипами Всеукраїнського об’єднання «Свобода», Національно-визвольного руху «Правий сектор», Організації українських націоналістів (ОУН), Конгресу українських націоналістів та української праворадикальної громадської організації «С 14».

Вказані агітаційні матеріали не містили вихідних даних (відомості про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, замовника відповідних матеріалів), а також були розміщені у місцях, що не були спеціально визначені міською радою для розміщення агітаційних матеріалів.

Представники ОПОРИ звернулись до заступника міського голови Рівного Олексія Хмилецького та начальника Управління житлово-комунального господарства  виконавчого комітету Рівненської міської ради Ярослава Сахнюка з письмовим зверненням вжити заходів щодо усунення наслідків порушення Правил благоустрою міста Рівного та провести демонтаж агітаційної продукції, розміщеної у невстановлених для цього місцях

news 30.01.2019 Rivnenshchyna agitaciiia rivne 2

news 30.01.2019 Rivnenshchyna agitaciiia rivne 4

Також 29 січня у селищі Зарічне Рівненської області по вулиці Фестивальній представники ОПОРИ спільно з поліцією зафіксували 10 агітаційних матеріалів кандидата на посаду Президента України Руслана Кошулинського. Жоден із цих матеріалів не містив відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск та замовника відповідних матеріалів.

В результаті працівник поліції склав рапорт на ім’я в. о. начальника Зарічненського відділення поліції Вараського відділу ГУНП в Рівненській області.

news 30.01.2019 Рівненщина agitaciiia zarichne 6

news 30.01.2019 Рівненщина agitaciiia zarichne 7

Відповідно до ч. 3  ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з ч. 2 ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За коментарями звертайтеся:

Михайло Балик, координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області

тел.: 09383 38 345

e-mail: [email protected]

Олена Чудінович, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)