21 звернення до поліції про можливі ознаки порушень в агітації, розміщення стендів для політичної агітації в комунальних закладах, незадовільна робота міських виконавчих комітетів області на підтримку виборчого права, чорний піар – про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області під час прес-конференції «Передвиборна агітація у Запорізькій області в січні: найпоширеніші ознаки порушень».

В січні представники ОПОРИ перевірили виконання рішень міських виконавчих комітетів в області щодо обладнання місць для проведення політичної агітації у відповідності із Законодавством України. Жодних ознак порушення не виявлено у Мелітополі, а от у Запоріжжі, Василівці, Вільнянську, Кам’янка-Дніпровську, Енергодарі та селі Великобілозірка виникли зауваження до організації роботи місцевої влади. Їх оформили у вигляді звернень громадського омбудсмена із проханням вжити відповідних заходів. Певного роз’яснення потребувала ситуація у Пологах, де за вказаними адресами не було виявлено дошок для оголошень. Як раніше пояснила секретарка  виконавчого комітету Оксана Ковалевська, під чотири локації відведена можливість розміщення наметів та поширення роздаткової агітації представниками кандидатів.

 

Серед найпоширеніших порушень згідно з рішеннями міських та сільського виконавчого комітету: розташування поверхонь для проведення агітації у комунальних закладах і некоректне вказування адрес (коли будівля є зачиненою і не функціонує, або зазначена лише вулиця без номера будинку).

Впродовж місяця вівся моніторинг зразків зовнішньої агітації та роздаткового матеріалу. Згідно з частиною 3 статті 59 Закону України «Про вибори Президента України» такі матеріали повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. За всіма випадками складено акти до поліції.

«За перший місяць моніторингу ми виявили незначні порушення, однак вони впливають на ефективність проведення виборчого процесу. Представники ОПОРИ будуть стежити за ситуацією, щоб компетентні особи вчасно реагували на такі порушення і громадяни України могли скористатися своїм виборчим правом відповідно до норм чинного законодавства», - прокоментував ситуацію громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області.

 

news 31 01 2019 Zp pres konferenciya 3

Заступник начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів, майор поліції Олександр Кривенко зазначив, що наразі правоохоронці зафіксували 21 звернення про можливі ознаки порушень в агітації, всі вони надійшли від представників ОПОРИ. Вже складено 2 протоколи, що направлені до суду, і 11 матеріалів перебувають на розгляді. Всі ці порушення мають адміністративний характер, жодне з них не є кримінальним.

Звернення підготовлені щодо носів зовнішньої реклами та роздаткових матеріалів із зображенням або зазначенням імені і прізвища зареєстрованих кандидатів на посаду Президента України: Олександра Шевченка, Юлії Тимошенко, Юрія Бойка, Олега Ляшка, Олександра Вілкула, Андрія Садового, Ілля Киви, Анатолія Гриценка, Євген Мураєва, Ольги Богомолець, Сергія Капліна.

news_31_01_2019_Zp_mayor_policiyu_Oleksadr_Kruvenko

ОПОРА спільно із представниками правоохоронних органів закликає громадян міста та області бути пильними у випадках, коли сторонні особи збирають і поширюють їхні персональні дані. В контексті цього згадали про випадок від 29 січня, коли мешканці Комунарівського та Олександрівського районів Запоріжжя отримали дзвінки від людей, які позиціонували себе як представники політичної партії «Батьківщина» і проводили опитування про прихильність до Юлії Тимошенко.

Серед зареєстрованих кандидатів Запоріжжя відвідали Віталій Купрій та Валентин Наливайченко. Олександр Вілкул завітав до області двічі: спершу як потенційний кандидат на форум «За мир та розвиток», де зібралися його прихильники з усієї України. Другий його візит відбувся протягом одного дня до м. Оріхова і м. Пологи.

Також на прес-конференції експерти ОПОРИ поділилися результатами аналізу матеріалів регіональних ЗМІ. За словами координаторки громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області: «В січні у газетах «Верже» та «Запорожский пенсионер» вийшли публікації про Володимира Зеленського їх можна розцінювати як маніпулятивні. Матеріали вийшли під заголовками «Опасное шоу. За настоящего Зеленского не проголосовал бы даже Голобородько» та «Владимир Зеленский: слуга народа или актер крепосного театра Коломойского?» і мають маркери чорного піару. Також в газетах «Горожанин» та «Запорізька правда» вийшли розгорнуті інтерв’ю із Олександром Шевченком ідентичного змісту. Ці публікації мають ознаки іміджевої реклами»

Крім того нагадала присутнім про процедуру, за допомогою якої внутрішньо переміщені особи, мешканці окупованих територій та мобільні всередині країни громадяни можуть проголосувати на виборах Президента України 31 березня. Цю процедуру можна здійснити до 25 березня включно.

«Для цього необхідно прийти з паспортом до органу ведення Реєстру виборців за місцем фактичного проживання і написати заяву про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси. Цю заяву орган ведення Реєстру розглядає невідкладно. Внутрішньо переміщеним особам для цього достатньо лише паспорт із зазначенням так званої прописки на непідконтрольній території, а так званим «трудовим мігрантам» необхідно буде додати документи, що підтверджують необхідність зміни місця голосування, наприклад, довідку з місця роботи тощо. Після цього громадянин/громадянка має отримати посвідчення, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування. За бажанням можна перевірити себе у списках виборців в приміщенні нової виборчої дільниці (це можна буде здійснити не раніше 23 березня). Якщо буде призначений другий тур виборів – всі ці дії доведеться повторити», - розповіла вона.

Координаторка громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Запорізькій області навела дані від начальника відділу адміністрування державного реєстру виборців Запорізької обласної державної адміністрації Сергія Масюкова, що станом  на 30 січня 2019 року зафіксовано 197 звернення від мешканців області та внутрішньо переміщених осіб з метою здійснити процедуру тимчасової зміни місця голосування у відділах Державного реєстру виборців.

Детальнішу інформацію про процедуру можна було дізнатися з брошури розробленої партнером Громадянської мережі ОПОРА – ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ». Цей роздатковий матеріал могли отримати усі охочі під час зустрічі.

За коментарями звертайтеся:

 

Веб-сайт| Фейсбук| Твіттер

(#вибори19; #elect_ua; #opora; #опора)