У Черкасах представники ОПОРИ зафіксували політичну рекламу із зображеннями кандидата в Президенти України Руслана Кошулинського без вихідних даних.

29 01 19 cherkasy reklama

29 січня активісти ОПОРИ зафіксували у Черкасах друковану політичну рекламу кандидата в Президенти України Руслана Кошулинського (ВО «Свобода»). Плакати із зображенням кандидата та анонсом його візиту в Черкаси розміщена здебільшого на електроопорах та не містять інформації про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів, як цього вимагає ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

Також ймовірно має місце недотримання правил розміщення агітації та порушення норм благоустрою. Активісти ОПОРИ зафіксували вищезазначені факти та звернулися із відповідною заявою в черкаську поліцію.

29 01 19 cherkasy reklama2

Зазначимо, що в липні минулого року набули чинності зміни до закону «Про рекламу». Статтю 8 закону доповнено пунктом, згідно з яким забороняється розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, на засобах та обладнанні, у тому числі опорах зовнішнього освітлення. У ході голосування за проект у другому читанні та в цілому представники «Свободи» у Верховній Раді Осуховський, Левченко та Іллєнко його підтримали.

Згідно з ч. 4 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента», місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як за дев’яносто днів до дня виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. Проте досі не вдалося з’ясувати перелік місць у Черкасах, де дозволено розміщувати передвиборчу агітацію. На запит ОПОРИ від дев’ятого січня департамент організаційного забезпечення Черкаської міської ради  інформації наразі не надав.

Окрім того, на плакаті наявна інформація про організацію доїзду охочих відвідати захід із мікрорайонів «Дахнівка» та «Лісовий».

«У разі вчинення такі дії можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців, адже ч. 6. ст. 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється  проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців. А тут ідеться саме про послугу», -  коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Черкаській області.

Руслан Кошулинський зареєстрований кандидатом в Президенти України постановою Центральної виборчої комісії 28 січня.

Раніше ОПОРА також фіксувала дочасну активність зі сторони агітаторів ВО «Свобода». Ще 10 січня на електроопорах вздовж проспекту Хіміків у Черкасах були розклеєні листівки із фото тоді ще незареєстрованого кандидата «Руслан Кошулинський — єдиний вибір українців». 19 січня на свято Водохреща  ВО «Свобода» розмістили намет із зображенням Кошулинського та символікою партії на міському пляжі «Рив’єра». Такий же агітаційний намет стояв у Черкасах 26 січня. Тоді агітатори роздавали людям партійну газету та листівки із зображенням Кошулинського.

29 01 19 cherkasy reklama3

29 01 19 cherkasy reklama4

29 01 19 cherkasy reklama5

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)