19 місцевих рад Рівненської області прийняли рішення про розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами під час президентської передвиборчої кампанії у місцях, що суперечать нормам Закону України «Про вибори Президента України». 

Громадянська мережа ОПОРА надіслала інформаційні запити до сільських та селищних рад Рівненської області та, отримавши відповіді впродовж січня, проаналізувала рішення рад щодо розміщення матеріалів передвиборної агітації до виборів Президента України 31 березня 2019 року.

19 місцевих рад прийняли рішення про розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами у місцях, що суперечать нормам виборчого законодавства. Здебільшого, серед незаконних місць для розміщення агітаційних матеріалів визначені:

  • приміщення сільських та селищних рад;
  • приміщення Будинків культури;
  • приміщення ФАПів;
  • приміщення центрів первинної медико-санітарної допомоги;
  • приміщення виправних центрів;
  • приміщення загальноосвітніх навчальних закладів (шкіл).

Зокрема, рішення при визначення місць, що суперечать чинному законодавству прийняли Бабинська сільська рада, Балашівська сільська рада (рішення №833 від 22 грудня 2018 року), Бистрицька сільська рада (рішення №02-39/1 від 22 січня 2019 року), Білашівська сільська рада, Бронниківська сільська рада, Воскодавська сільська рада, Городоцька сільська рада, Грем’яцька сільська рада, Жаврівська сільська рада, Клесівська селищна рада (рішення №454 від29 грудня 2018 року), Малинівська сільська рада, Могилянівська сільська рада (рішення №54 від 21 грудня 2018 року), Мощаницька сільська рада (рішення №2 від 15 січня 2019 року), Немовицька сільська рада (рішення №3 від 2 січня 2019 року), Новородчицька сільська рада, Полянська сільська рада, Привільненська сільська рада, Розвазька сільська рада та Сіянцівська сільська рада.

«ОПОРА звертатиметься до вищезгаданих місцевих рад з проханням внести зміни до прийнятих рішень, з метою усунення порушення Закону України «Про вибори Президента України» та зміни переліку місць розміщення матеріалів передвиборної агітації», - пояснив координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області.

Відповідно до ч. 21  ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної форми власності.

Згідно з ч. 20 ст. 64 Закону забороняється використання приміщень органів державної влади, органів місцевого самоврядування для проведення заходів передвиборної агітації. Поряд з цим, згідно з ч. 9 ст. 58 Закону у разі якщо будинок (приміщення) незалежно від форми власності було надано для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації за одного кандидата на пост Президента України, власник (володар, користувач) цього будинку (приміщення) не має права відмовити в його наданні на тих же умовах іншому кандидату на пост Президента України. Зазначена вимога не стосується приміщень, що перебувають у власності чи постійному користуванні партій - суб'єктів виборчого процесу. Будинки (приміщення) державної або комунальної форми власності надаються для проведення передвиборного публічного заходу чи передвиборної агітації без проведення конкурсу