Спостерігачі ОПОРИ у Івано–Франківську (ТВО 83) зафіксували білборди із зображеннями кандидатів на посаду Президента України Ольги Богомолець та Олександра Шевченка із матеріалами агітаційного змісту без вихідних даних. Також невідомо, чи оплачувалось розміщення реклами кандидатів із виборчого фонду. Спостерігачі попросили поліцію перевірити ці факти.

«Написи на білбордах «Ольга Богомолець. Справедлива» та «Гарантую. Прибрати порох з нашої оселі. Олександр Шевченко» ми розцінюємо як такі, що можуть містити ознаки агітації, адже вони створюють позитивний імідж кандидатів і можуть спонукати виборців голосувати за них», - пояснює координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

23.01.19.Prykarpattia Sposterigachi zvernulys do policiji pereviryty bilbordy Bogomolets ta Shevchenka Bogomolets

 

Ольга Богомолець зареєстрована Центральною виборчою комісією кандидаткою на посаду Президента 18 січня, а білборд із її зображенням зафіксовано 20 січня. Білборди із зображенням Олександра Шевченка зафіксовано 22 січня, в той час, як ЦВК зареєструвала його кандидатом 21 січня.

23.01.19.Prykarpattia Sposterigachi zvernulys do policiji pereviryty bilbordy Bogomolets ta Shevchenka Shevchenko1

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області зауважує, що згідно з Законом «Про вибори Президента України», агітація розпочинається на наступний день після реєстрації кандидата, а частина 16 статті 64 цього Закону забороняє друк та розповсюдження агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж та іншої необхідної інформації.

«Крім того, частина 4 статті 58 згаданого Закону передбачає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку і проведення виборів, для цілей, визначених цим Законом, та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України. «Оскільки на сьогоднішній день нічого не відомо про створення передвиборного фонду Ольги Богомолець, ми попросили поліцію також перевірити законність розміщення білборду у цих умовах», - підсумовує координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Між іншим, 20 січня спостерігачі ОПОРИ у Калуші зафіксували пошкоджений білборд із написом «Гарантую. Прибрати порох з нашої оселі. Олександр Шевченко» та зображенням кандидата.  Білборд, ймовірно заляпаний зеленкою. Раніше ОПОРА вже фіксувала пошкодження політичної реклами потенційних  кандидатів у Калуші.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА,  за розповсюдження друкованої передвиборної агітації без вихідних даних та розміщення її без оплати з виборчого фонду (в окремих випадках — за кошти державного бюджету) настає адміністративна відповідальність, передбачена відповідно ст. 212-13 та ст. 212-14 Кодексу про адміністративні правопорушення України.  Відповідно до статті 212-13 КУпАП настає відповідальність за виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Статтею 212-14 КУпАП встановлено відповідальність за порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях.

ОПОРА не змогла знайти представників Ольги Богомолець на Івано-Франківщині, щоб взяти коментар щодо цієї ситуації. Однак, якщо вони виявлять бажання прокоментувати, ОПОРА надасть їм таку можливість.Спостерігачі також звернулись за коментарем до прес-служби Олександра Шевченка, але на момент виходу публікації відповіді не отримали.

Нагадаємо, ОПОРА на Івано-Франківщині вже зверталася до поліції із проханням перевірити факти розміщення зовнішньої агітації кандидатів у Президенти Андрія Садового, а пізніше Ігоря Шевченка, Євгена Мураєва, Анатолія Гриценка, яка не містила вихідних даних (крім білбордів Ігоря Шевченка) та була розміщена за умов, коли не було відомостей про створення передвиборних фондів цих кандидатів.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)