Короткий огляд основних передумов та викликів процесу організації і проведення чергових виборів Президента України

01 жовтня 2018 року довготермінові спостерігачі ОПОРИ на чергових виборах Президента України розпочали свою діяльність в усіх регіонах України. Як і у попередні роки, ОПОРА до початку офіційного старту виборчого процесу оцінює підготовчий процес та фіксує прояви та особливості дочасних передвиборчих кампаній потенційних кандидатів на найвищу посаду в країні.  Після офіційного старту виборів ОПОРА планує спостерігати за усіма етапами виборчого процесу, включаючи підрахунок голосів та встановлення результатів волевиявлення.

Україна наближається до офіційного початку виборчого процесу в умовах невиконання органами державної влади зобов’язань щодо проведення повноцінної виборчої реформи. Внаслідок відсутності прогресу в реформуванні законодавства невиконаними залишається більшість рекомендацій щодо виборів, наданих міжнародними та національними спостережними організаціями. Ключовою невирішеною проблемою є дієве забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини та інші порушення законодавства. 

Підкуп виборців, використання адміністративного ресурсу, нелегальні фінансові ресурси на агітацію – це все залишається значною перешкодою для відповідності України стандартам виборів. Без поступу в питаннях превенції, розслідування порушень, гарантій невідворотності покарання буде неможливо уникнути повторення негативних проявів попередніх виборчих кампаній. Верховна Рада України зобов’язана скористатися невеликим лімітом часу і до старту виборчого процесу ухвалити зміни до кримінального та іншого законодавства. Важливим і оперативним завданням для правоохоронних органів України має стати впровадження повноцінних програм навчання їхніх працівників з питань діяльності у виборчому процесі.

Зловживання адміністративними ресурсами на виборах та  незаконне втручання посадовців до виборчого процесу є  потенційним викликом для майбутніх виборів. Запобіжником для таких порушень має стати політична неупереджена діяльність правоохоронних органів та судів. Але це не єдиний механізм превенції зловживань адміністративними ресурсами. ЗМІ, неурядовим організаціям та виборцям доцільно актуалізувати широкі і загальновизнані стандарти поведінки державних службовців під час виборів. Перспективним напрямком суспільних кампаній, на думку ОПОРИ, є виявлення фактів прямого чи прихованого використання бюджетних ресурсів у виборчих інтересах. Такі прояви де-факто є підкупом виборців за рахунок самих платників податків.  Органи державної влади повинні за власної ініціативи змінювати нормативні процедури та реагувати на суспільні повідомлення для більш ефективного попередження маніпуляцій з бюджетними коштами під час виборів.

Внутрішнє переміщення виборців з територій міждержавного конфлікту в Донецькій, Луганській областях та Криму, наявність тимчасово окупованих місцевостей, масштабна трудова мобільність громадян усередині країни  вимагають від держави масштабної інформаційної кампанії щодо можливості тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси. Це дозволить громадянам вчасно подати заяви до органів ведення Реєстру виборців і скористатися правом голосу на виборах Президента України.  Новопризначена ЦВК має стати координатором зусиль органів влади усіх рівнів у цій сфері та продовжити удосконалення підзаконних актів для нівелювання формальних перешкод для залучення мобільних громадян до процесу виборів. Частиною підготовчого процесу є і посилення можливостей органів ведення Реєстру виборців щодо опрацювання у короткі терміни заяв громадян про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси.

Незважаючи на відсутність підготовлених органами влади законодавчих ініціатив, важливо провести фаховий діалог про практичне забезпечення виборчих прав військовослужбовців, які несуть службу в зоні міждержавного збройного конфлікту.

Із метою забезпечення справжньої інклюзивності виборчого процесу держава повинна прикласти додаткових зусиль для забезпечення виборчих прав людей з інвалідністю, включаючи безперешкодний доступ до приміщень дільниць.

Питання безпеки залишаються важливими для стабільності процесу організації і проведення президентських виборів.  ОПОРА вітає зацікавленість Ради національної безпеки та оборони України, ЦВК, інших органів державної влади реалізувати програми із посилення кібербезпеки на виборах. Ця проблематика має надзвичайну актуальність і невідкладний характер, враховуючи глобальні виклики та роль державної влади Російської Федерації у дестабілізації ситуації в Україні.  Держава також має забезпечити об’єктивний аналіз та продуману, політично об’єктивну політику щодо врахування під час виборів безпекової ситуації у населених пунктах, наближених до лінії зіткнення. З одного боку, безпека виборців та членів виборчих комісій має бути забезпечена. З іншого, важливо уникнути політично вмотивованих спроб використання безпекової аргументації для обмеження на практиці виборчих прав будь-якої групи громадян. Із метою належного реагування на дестабілізуючі фактори, доцільно завчасно створити координаційну міжвідомчу платформу, що не було повною мірою виконано на позачергових виборах Президента України у 2014 році.

Розв’язання політичного конфлікту навколо питання ротації складу ЦВК дозволило попередити дестабілізацію майбутніх загальнонаціональних виборів. Натомість довготривале політичне зволікання з питань заміни членів ЦВК сформувало для нового складу Комісії необхідність оперативно відновити довіру суспільства до цього колегіального державного органу.  Це вимагає від новопризначених членів ЦВК високих стандартів прозорості та відкритості, початку внутрішньої реформи колегіального органу та запровадження механізмів взаємодії із українським експертним та громадським середовищем.  Необхідним є і поступ у відкритості виборчих даних в Україні, який би дозволив посилити можливості громадського контролю у питаннях цілісності виборів.

Посиленої уваги заслуговують заходи із професійної підготовки членів окружних та дільничних виборчих комісій.  Як засвідчували звіти ОПОРИ на позачергових виборах Президента України у 2014 році, масові ротації у складі таких комісій та недостатній рівень їхньої компетентності провокували політичні конфлікти та організаційні складнощі. Крім використання можливостей ЦВК, її Тренінгового центру, інших виборчих комісій, потенційні кандидати та політичні партії мають докласти максимально можливих зусиль для мобілізації та попереднього навчання потенційних членів комісій.

Відзначаючи прогрес України у питаннях прозорості фінансування виборчих кампаній, ОПОРА акцентує увагу на необхідності якісної імплементації законодавчих вимог, запровадження ефективних механізмів перевірки звітності виборчих фондів кандидатів та попередження нелегального фінансування агітаційних кампаній. Координація зусиль НАЗК, ЦВК, суб’єктів виборчого процесу та незалежних моніторингових організацій, міжнародних партнерів України є одним із способів подолання проблем у цій сфері.

Коротке резюме першого зрізу дочасної передвиборчої активності потенційних кандидатів на виборах Президента України

Станом на момент оприлюднення цього звіту потенційні кандидати на пост Президента України вже розпочали агітаційну діяльність. Ця діяльність супроводжується достатньо інтенсивною активністю самих політичних лідерів, значними фінансовими витратами на зовнішню, медійну рекламу та формування організаційних структур.  За комплексом проявів де-факто передвиборчих кампаній спостерігачі ОПОРИ визнали найбільш масштабною активність Олега Ляшка, Юлії Тимошенко,  Петра Порошенка та Андрія Садового. Ця оцінка включає присутність потенційних кандидатів у сегменті зовнішньої та медійної реклами, кількісні показники заходів за участю політичних лідерів.

Узагальнення даних про особисті візити можливих кандидатів у регіони показують найвищий рівень активності Олега Ляшка. Цей потенційний учасник виборів охопив власними заходами 13 областей України, до яких було здійснено 16 окремих візитів. Регіональні поїздки Ляшка включали відвідування орієнтовно 27 населених пунктів і проведення 44 тематичних заходів. До лідерів за інтенсивністю особистих поїздок також входять Олександр Шевченко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Олег Тягнибок та Роман Безсмертний. За кількістю візитів для кандидатів найбільш цікавими стали Черкаська (8 кандидатів), Кіровоградська (7 кандидатів), Івано-Франківська і Одеська (6 кандидатів), а також Волинська, Житомирська, Рівненська, Тернопільська (5 кандидатів) області. У цій статистиці не враховані багаторазові візити одного кандидата до регіону.

ОПОРА відзначає спрямованість окремих кандидатів на здійснення благодійної діяльності та активностей, пов’язаних з інфраструктурними проектами. В умовах відсутності законодавчих обмежень виборчого процесу така діяльність не є передвиборною агітацією, яка супроводжується наданням виборцям товарів і  послуг.  Втім потенційні кандидати мають враховувати загальновизнані стандарти ведення політичної і виборчої боротьби, які не допускають матеріальне заохочення виборців. Пріоритетною необхідністю є і розмежування посадової і політичної активності потенційних учасників виборів.

Дочасна передвиборна агітація

Офіційно президентська виборча кампанія розпочнеться 31 грудня 2018 року, однак, починаючи з серпня 2018 року, окремі політичні гравці розгорнули масштабну публічну діяльність, яка має всі ознаки передвиборної агітації. Юридично явище передвиборної агітації існує лише в межах виборчого процесу, стартує з моменту реєстрації кандидата в ЦВК і включає в себе здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата (ст. 57 – 58 Закону України “Про вибори Президента України”). На практиці ж, потенційні суб’єкти виборчого процесу вдаються до проведення агітаційних заходів, розміщення та розповсюдження агітаційної продукції задовго до початку кампанії. Тим самим фактично уникаючи будь-якого контролю (зокрема з боку ЦВК і НАЗК, правоохоронних органів) за дотриманням формальних вимог щодо порядку ведення передвиборної агітації та її фінансування. Довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА уважно відслідковують будь-які подібні форми активності з метою оцінки їх масштабу та інтенсивності. 

Станом на кінець жовтня спостерігачі ОПОРИ фіксують публічну активність потенційних суб’єктів виборчого процесу у всіх регіонах України. Найбільш динамічно дочасна агітаційна кампанія ймовірних кандидатів на пост Президента України розгортається в місті Києві, натомість низькою є інтенсивність кампанії у Вінницькій, Житомирській, Закарпатській, Луганській, Львівській, Одеській, Херсонській і Хмельницькій областях. Більшість поточних активностей у контексті майбутніх президентських виборів сконцентровано в обласних центрах і значно рідше публічні заходи відбуваються в менших містах. Разом з тим на рівні районів паралельно активізувалася робота депутатів-мажоритарників, які все частіше відвідують свої виборчі округи і проводять публічні заходи.

У вересні – жовтні 2018 року найбільш системну і масштабну передвиборну активність здійснювали четверо потенційних кандидатів на посаду Президента України – Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Андрій Садовий та Олег Ляшко. Вони одночасно вдавалися до використання різних форм публічної діяльності (проведення публічних заходів і виступів, зовнішня і медійна реклама), територіально охопивши більшість регіонів України. Менш масштабними, але так само інтенсивними, є кампанії Сергія Тарути, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка. Деякі потенційні кандидати проводять активні публічні кампанії, фокусуючись лише на окремих регіонах чи областях (Олександр Вілкул) або широко вдаючись до використання окремих форм дочасної агітації, наприклад, здійснюючи часті візити в регіони – Олег Тягнибок (до моменту активізації Руслана Кошулинського), Роман Безсмертний, Валентин Наливайченко. На цьому фоні значно менш помітною є публічна діяльність інших політиків, які активно розпочали дочасну агітаційну кампанію, зокрема Вадима Рабіновича, Віктора Чумака, Дмитра Добродомова, Євгенія Мураєва, Вадима Новинського. Варто також зазначити, що публічна діяльність частини потенційних кандидатів на президентську посаду за своїми ознаками є елементом кампаній, націлених більшою мірою на майбутні парламентські та місцеві вибори, аніж на президентські.

Візити потенційних кандидатів

Довготермінові спостерігачі ОПОРИ провели моніторинг особистих візитів потенційних кандидатів на пост Президента України протягом вересня – жовтня 2018 року.

Метою моніторингу було виявлення найтиповіших форм активності претендентів на ключову посаду в країні в умовах наближення офіційного початку виборчого процесу. Проведення де-факто агітаційних кампаній ще до старту процесу виборів стало вже традиційною практикою для політичних лідерів. Ця практика дозволяє кандидатам завчасно привернути увагу виборців до власних електоральних переваг та мобілізувати місцеві еліти на свою підтримку. Проблемним аспектом дочасних передвиборчих кампаній залишаються масштабні фінансові витрати, які здійснюються ще до моменту офіційного відкриття рахунків виборчих фондів.  Дані витрати майбутніх кандидатів наразі є законними, якщо вони походять із легальних джерел. Втім кандидати, які здійснюють фінансування агітації лише після офіційної реєстрації, можуть знаходитися у нерівних умовах з політичними лідерами, які завчасно розгорнули інтенсивну кампанію.

Ключовим проявом активізації потенційних кандидатів, мобілізації їх партійних структур і розгортання дочасної агітаційної кампанії є зростання інтенсивності візитів політиків у регіони з метою участі в різноманітних публічних заходах.

За даними ОПОРИ, які були отримані шляхом відвідування регіональних заходів потенційних кандидатів та моніторингу відкритих джерел інформації, найбільшу кількість регіонів відвідав лідер Радикальної партії Олега Ляшка. Протягом вересня – жовтня 2018 року народний депутат України Олег Ляшко хоча б один раз здійснив візит у 13 областей України. Усього він 16 разів відвідував з окремими візитами різні області України (Дніпропетровська – 3 рази; Чернігівська  – 2 рази). Цей потенційний кандидат відвідав і найбільшу кількість населених пунктів під час своїх регіональних візитів (27), а також за орієнтовними підрахунками провів найбільшу кількість окремих тематичних заходів (44).

Представник партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” Олександр Шевченко був з візитом у 12 регіонах України, беручи участь у партійних праймеріз у обласних центрах. 

Потенційні кандидати Петро Порошенко та Роман Безсмертний хоча б один раз охопили своїми візитами 9 областей України. Протягом цих регіональних поїздок Петро Порошенко провів заходи у 12 населених пунктах, Роман Безсмертний у 11 пунктах. Звертаємо Вашу увагу, що у звіті враховані візити Президента України Петра Порошенка, здійснені ним в межах виконання посадових повноважень.

Лідерка ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко мала візити на території 7 областей, тоді як Анатолій Гриценко і Андрій Садовий у 6 регіонах. Натомість Юлія Тимошенко відвідала 15 населених пунктів під час цих візитів,  Анатолій Гриценко проводив заходи у 7 адміністративно-територіальних одиницях. Як і Олег Ляшко, голова фракції ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко найбільш інтенсивно у порівнянні з іншими лідерами проводила окремі тематичні заходи для виборців (32).

Активність особистих візитів інших кандидатів була нижчою за кількістю охоплених регіонів. У окремих випадках потенційні кандидати охопили особистими візитами меншу кількість регіонів, але відвідали більш суттєву кількість населених пунктів (див. таблицю нижче). Окремо зазначимо, що наведена статистика характеризує загальні тенденції в активності політичних лідерів і може не враховувати їхніх окремих поїздок.

Інтенсивність активності потенційних кандидатів на пост Президента України в регіонах протягом вересня – жовтня 2018 року (дані уточнюються)

Потенційні кандидати Загальна кількість візитів у регіони Кількість відвіданих регіонів Кількість населених пунктів, відвіданих у регіонах Кількість окремих заходів, проведених кандидатом під час візитів до регіонів
Олег Ляшко 16 13 27 44
Юлія Тимошенко 10 7 15 32
Олександр Шевченко 12 12 12 20
Олег Тягнибок 9 7 12 23
Петро Порошенко 10 9 12 23
Роман Безсмертний 9 9 11 25
Віктор Чумак 3 3 11 22
Валентин Наливайченко 7 7 9 17
Анатолій Гриценко 6 6 7 15
Андрій Садовий 6 6 7 20
Дмитро Добродомов 4 4 6 10
Сергій Тарута 6 5 6 11
Юрій Дерев'янко 3 3 4 12
Вадим Рабінович 1 1 1 1
Вадим Новинський 1 1 1 1
Юрій Бойко 6 6 6 6

Найбільша кількість потенційних кандидатів (8 осіб: Олег Ляшко, Олег Тягнибок, Роман Безсмертний, Валентин Наливайченко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Сергій Тарута і Юрій Дерев'янко) відвідали Черкаську область. Також популярними напрямками візитів є Кіровоградська, Івано-Франківська та Одеська області. Натомість найменш відвідуваними в переліку регіонів були Сумська, Миколаївська, Луганська і Закарпатська області.

Деякі регіони, що становлять електоральний інтерес у потенційних кандидатів, вони відвідували більше одного разу. Так, двічі Юлія Тимошенко приїздила у Дніпропетровську область, а Олег Тягнибок – в Івано-Франківську. Двічі відвідували окремі регіони Олег Ляшко (Чернігівська область) і Петро Порошенко (Львівська область). 

Зазвичай основною цільовою аудиторією, з якою взаємодіяли потенційні кандидати в рамках своїх візитів, були представники ЗМІ, партійні функціонери та активісти громадсько-політичних структур. Разом з тим найбільш типові групи виборців, з якими зустрічалися політики, – представники освітніх інституцій (працівники та студенти) і молодь. Також пріоритетними соціальними групами були працівники закладів охорони здоров’я і військовослужбовці. 

ОПОРА проаналізувала формати комунікації потенційних кандидатів на пост Президента з виборцями. Популярні формати візитів  включають у себе проведення прес-конференцій, зустрічі з трудовими колективами (освітян, медиків, промисловців, аграріїв) і вуличні заходи (зустрічі з виборцями). Окремі кандидати дотримувалися спеціально розроблених для цілей візитів форматів заходів, таких як партійні праймеріз чи дискусійні форуми.

Популярні серед потенційних кандидатів на пост Президента України форми взаємодії з виборцями під час регіональних заходів

Формат зафіксованих заходів Усього проаналізованих заходів % від загальної кількості заходів усіх кандидатів
Вуличні акції (мітинги, пікети, концерти) 22 11%
Зустріч з трудовими колективами 28 14%
Зустріч з посадовими особами регіону 7 3%
Зустріч із “клієнтами” бюджетних закладів (лікарні, школи, заклади соціального захисту) 19 9%
Тематична зустріч з активістами партії або організації кандидата 18 9%
Тематична зустріч  (форуми, конференції) з виборцями у заздалегідь анонсованому приміщенні 28 14%
Прес-конференції або інша окрема зустріч зі ЗМІ 44 21%
Участь у  офіційному публічному заході, організованому органом влади 8 4%
Участь в урочистому відкритті об'єктів інфраструктури 7 3%
Участь у благодійному заході 2 1%
Відвідування військових частин або місць розташування формувань ЗСУ 5 2%
Виїзд (інспектування) проблемних територій (місць екологічного лиха, конфліктної забудови, зруйнованої інфраструктури тощо) 4 2%
Виїзд на виробництво, територію ведення господарства або інших робіт (без зустрічі з колективом) 4 2%
Праймеріз 11 5%
Немає повної інформації щодо форматів 0 0%

Олег Ляшко в рамках візитів найчастіше зустрічався з представниками фермерських господарств, працівниками сільськогосподарських підприємств, соціально незахищеними групами населення, відвідував лікарні і дитячі садки (зокрема Одеська, Запорізька, Дніпропетровська, Кіровоградська, Львівська області).

Олександр Шевченко насамперед відвідував регіони (Волинську, Закарпатську, Одеську, Рівненську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку, Херсонську області) для участі в праймеріз партії “УКРОП”, де були присутні всі його однопартійці, активісти та прихильники партії.

Петро Порошенко переважно відвідував об’єкти військової інфраструктури (мобільні шпиталі, військові частини, полігони, медичні центри, навчальні заклади) у Львівській, Херсонській, Хмельницькій, Донецькій областях. Це пояснюється особливістю посадових обов’язків цього політичного лідера.

Роман Безсмертний головним чином здійснював цільові тематичні зустрічі в навчальних закладах і з молодіжними організаціями  (Івано-Франківська, Полтавська, Тернопільська, Волинська, Чернівецька, Чернігівська, Черкаська області). 

Юлія Тимошенко в основному проводила публічні заходи (вуличні виступи), зустрічалася з освітянами й науковцями, а також активно використовувала місцеві ЗМІ (зокрема Вінницька, Дніпропетровська, Житомирська, Хмельницька області).

Андрій Садовий у вересні – жовтні відвідував регіони (зокрема Кіровоградську, Полтавську, Сумську, Харківську, Черкаську області) в рамках організації дискусійної платформи Urban Talks, учасниками якої були громадські активісти, депутати, представники органів місцевого самоврядування.

Характерною особливістю візитів окремих кандидатів було те, що часто вони брали участь у заходах, ініційованих органами публічної адміністрації на місцях або місцевими організаціями чи установами. Наприклад, Петро Порошенко брав участь у 10-му міжнародному економічному форумі “Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи” і у відкритті Форуму видавців у Львові. Юлія Тимошенко в Дніпрі брала участь в урочистому зібранні з нагоди 100-річчя Дніпровського національного університету ім. Олеся Гончара. Олег Ляшко відвідав місто Маріуполь Донецької області, де провів зустріч із виборцями у приміщенні Маріупольського металургійного заводу (власник заводу Група “Метінвест”, яка належить Ринату Ахметову). У Черкасах Олег Тягнибок взяв участь у відкритті гімнастичного спортивного комплексу, на яке його запросили заступник міського голови Юрій Ботнар і очільник департаменту освіти та гуманітарної політики міської ради, депутат обласної ради Сергій Воронов (обидва із ВО “Свобода”).

ОПОРА проаналізувала присутність посадових осіб органів влади усіх рівнів на заходах, в яких брав участь потенційний кандидат. Цей аспект моніторингу спрямовувався на виявлення особливостей процесу підготовки країни до чергових виборів Президента України в середовищі місцевих управлінських та політичних еліт. Для України зловживання адміністративними ресурсами на виборах залишаються гострою проблемою.

Офіційно виборча кампанія ще не розпочалася, але державні службовці зобов’язані дотримуватися високих стандартів політичної неупередженості під час виконання власних посадових обов’язків та публічної активності. Результати дослідження засвідчили, що окремі потенційні кандидати достатньо активно залучають посадових осіб до де-факто заходів передвиборної активності. Такий випадок необов’язково свідчить про здійснення політиками формальних порушень, оскільки вони часто проводять зустрічі з виборцями у статусі чинних народних депутатів,  посадових осіб вищого рівня, голів органів місцевого самоврядування. Комунікація потенційних кандидатів та державних службовців вимагає чіткого розуміння засад конкурентності та принципу рівності можливостей у політичному та виборчому процесах.

Присутність посадових осіб різного рівня на заходах за участю кандидатів (дані уточнюються)

Потенційний кандидат Загальна кількість заходів у регіоні за участю кандидата % заходів  зі спільною участю кандидата та посадовців регіону
Олег Ляшко 44 27%
Юлія Тимошенко 32 16%
Роман Безсмертний 25 0%
Олег Тягнибок 23 26%
Петро Порошенко 23 100%
Віктор Чумак 22 0%
Олександр Шевченко 20 0%
Андрій Садовий 20 20%
Валентин Наливайченко 17 0%
Анатолій Гриценко 15 0%
Юрій Дерев'янко 12 0%
Сергій Тарута 11 9%
Дмитро Добродомов 10 10%
Вадим Рабінович 1 0%
Вадим Новинський 1 0%
Юрій Бойко 1 0%

Державні службовці та службовці прогнозовано супроводжували Президента України Петра Порошенка під час його усіх візитів в регіони. Петро Порошенко відвідував регіони у статусі посадової особи. Під час регіональних візитів Президента України спостерігачі ОПОРИ не виявили відкритих проявів з боку місцевих посадовців щодо політичної підтримки Петра Порошенка як потенційного кандидата. Але, враховуючи досвід попередніх кампаній, найвищій посадовій особі необхідно чітко розмежовувати офіційну та передвиборчу активність після офіційного старту виборчого процесу. Це є законодавчим зобов’язанням, яке сприяє конкурентності виборів і попереджує зловживання адміністративними ресурсами.

До 27% заходів потенційного кандидата Олега Ляшка відбувалися із вагомою участю місцевих управлінських еліт. До прикладу, голова Запорізької ОДА Костянтин Бриль брав участь у візиті Олега Ляшка до комунальної установи “Запорізький обласний онкологічний диспансер”. Під час неодноразових візитів народного депутата України Олега Ляшка до Чернігівської області його супроводжували посадові особи місцевої влади, включаючи першого заступника голови ОДА. Аналогічний рівень залученості посадових осіб місцевого рівня зафіксовано і щодо заходів лідера ВО “Свобода” Олега Тягнибока (26%). Міські голови Івано-Франківська, Білої Церкви, Черкас та/або їх заступники були присутні на публічних заходах за участю Олега Тягнибока.  Натомість під час регіональних поїздок міського голови Львова, лідера Об'єднання “Самопоміч” Андрія Садового його супроводжували міські голови або інші представники органів місцевого самоврядування Сум, Черкас та Полтави (до 20% усіх проведених заходів). За приблизними підрахунками спостерігачів, за участю посадових осіб відбулося 16% заходів потенційного кандидата Юлії Тимошенко. Зокрема, під час відвідування Юлією Тимошенко КПВВ у Луганській області були присутні один із заступників Міністра внутрішніх справ України Вадим Троян та голова місцевої райдержадміністрації Юрій Золкін. ОПОРА закликає всіх майбутніх учасників виборів свідомо підходити до розмежування власного посадового або представницького статусу та виборчих інтересів.

Іншою проблемою з точки зору дотримання демократичних виборчих стандартів  є проведення чи участь потенційних кандидатів у Президенти в заходах, що супроводжуються наданням різних форм благодійної допомоги окремим групам виборців чи інституціям або є частиною бюджетного фінансування. Так, Олег Ляшко в рамках свого візиту до Маріуполя відвідав із мером міста Вадимом Бойченком Технічний ліцей (реконструкція якого проходить на кошти співфінансування з держбюджету і бюджету міста), а також вручив ключі від 20 квартир для внутрішньо переміщених осіб. Тоді як Петро Порошенко в рамках візиту в Донецьку область відвідав 61-й військовий мобільний шпиталь і вручив документи на 20 нових автомобілів. Сергій Тарута разом зі своєю командою та головами Житомирської обласної та Коростенської районної організацій політичної партії “Основа” Тамілою Ткачук і Олегом Гуріним вручили реабілітаційну систему “Павук” Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів “Джерело Надії”. На цьому ж заході був присутній міський голова Житомира Володимир Москаленко.

Активність VIP-агітаторів

До переліку суб’єктів дочасної агітації належать не лише потенційні кандидати в Президенти, але й впливові особи, які здійснюють системну публічну діяльність на користь чи в інтересах конкретного кандидата (так звані VIP-агітатори). Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА також уважно аналізують активність таких осіб, їх статус та форми підтримки потенційних кандидатів.

У вересні – жовтні 2018 року ОПОРА виявила понад 70 осіб, які одноразово або періодично залучалися до агітаційної кампанії на користь потенційних кандидатів на пост Президента України. Основну категорію агітаторів (28 осіб) складають народні депутати, які здійснюють самостійні візити в регіони або супроводжують потенційного кандидата під час заходів і зустрічей з виборцями. Найбільше депутатів долучаються і проводять заходи в інтересах Юлії Тимошенко – Іван Крулько, Валерій Дубіль, Богдан Руслан, Олександра Кужель, Володимир Бондаренко, Сергій Власенко, Сергій Євтушок, Альона Шкрум, Олексій Рябчин, Вадим Івченко. Дещо менша кількість активних агітаторів серед депутатського корпусу Верховної Ради, що здійснюють публічну діяльність на підтримку Олександра Шевченка (Ірина Констанкевич, Тарас Батенко, Олександр Дубінін), Олега Ляшка (Дмитро Лінько, Сергій Скуратовський, Денис Сілантьєв, Сергій Рибалка) і Петра Порошенка (Володимир Арешонков, Ігор Кононенко). Нардеп Олег Березюк найбільш активно проводить агітаційну роботу в інтересах Андрія Садового, а Юрій Павленко – Юрія Бойка.

Серед відомих творчих осіб до заходів потенційних кандидатів активно залучалися письменник Василь Шкляр (на користь Олександра Шевченка) і співак Олександр Пономарьов (на користь Юлії Тимошенко). Перший Президент України Леонід Кравчук брав участь у публічному заході у Львові, на якому ним була висловлена підтримка потенційній кандидатці Юлії Тимошенко.

Потенційно небезпечною тенденцією, з точки зору загрози зловживання адміністративним ресурсом, є публічне позиціонування і поведінка окремих керівників обласних державних адміністрацій, які фактично починають діяти як агітатори потенційного кандидата. Зокрема голови Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко, Житомирської ОДА Ігор Гундич, Миколаївської ОДА Олексій Савченко, не цілком дотримуючись принципу політичної неупередженості, висловлюють публічну підтримку потенційному кандидату Петру Порошенку та регулярно долучаються до проведення спільних заходів із відкриття об’єктів інфраструктури. 

У цілому можна констатувати, що станом на кінець жовтня 2018 року діяльність VIP-агітаторів переважно залишається хаотичною і за деякими винятками не носить цілеспрямованого характеру.

Перебіг дочасної агітаційної кампанії

Контент дочасних агітаційних кампаній є уніфікованим та однорідним для різних регіонів України. Регіональні заходи та матеріали просуваються в рамках загальнонаціональних ініціатив того чи іншого потенційного кандидата і не мають інклюзивного регіонального характеру.

У розрізі типів дочасної агітації виразно домінує зовнішня реклама (білборди, сітілайти) і значною мірою використовується політична реклама в місцевих ЗМІ (друкованих, електронних, на телебаченні). Натомість вулична агітація і поширення друкованих агітаційних матеріалів відбувається епізодично і зазвичай обумовлена короткостроковими візитами в регіон потенційних кандидатів. 

За оцінками спостерігачів, найбільш масовою за територіальним охопленням та кількісними показниками є зовнішня реклама Юлії Тимошенко (“Новий курс України – нові можливості для кожного”, “Майбутнє України в ЄС, безпека України в НАТО”, “Новий економічний курс”, “Народна конституція”) і Петра Порошенка “Армія боронить нашу землю, мова боронить наше серце, віра боронить нашу душу”, “Армія, мова, віра – ми йдем своїм шляхом! Ми – Україна!”) – білборди потенційних кандидатів розміщені у всіх областях України в значному обсязі. Помітно меншою на цьому фоні є кількість зовнішньої реклами Андрія Садового (“Андрій Садовий – наступний. Sadovyi2019.win”) і Сергія Тарути (“Країна запрацює”). Достатньо активно використовують агітацію на зовнішніх рекламних носіях Олег Ляшко (“Робочі місця чи рабство МВФ”) і Олександр Вілкул (“Мы победим”, “Нас більшість”). Решта потенційних кандидатів не розгорнула масштабної агітаційної кампанії з використанням зовнішньої реклами в регіонах.

У регіональних аудіовізуальних ЗМІ (телебачення, радіо), так само як і друкованих (газети) найбільш представлений Петро Порошенко, дещо менше Юлія Тимошенко і Олег Ляшко, значно рідше присутні Андрій Садовий і Олександр Шевченко. Активно ведуть кампанії через друковані ЗМІ Сергій Тарута і Вадим Рабінович. Решта потенційних кандидатів фігурують у місцевих ЗМІ лише окремих областей або взагалі не проводять дочасної агітації в такий спосіб.

Друкована агітаційна продукція використовується в обмеженій кількості. Разом з тим лідерами є Юлія Тимошенко, Андрій Садовий і Олег Тягнибок. Найбільш масштабну агітаційну кампанію в інтернеті проводить Юлія Тимошенко, менш активними є Олег Ляшко і Петро Порошенко.  

Публічні заходи, вуличні акції і зустрічі з виборцями (головним чином в рамках візитів в регіони) проводять Юлія Тимошенко, Олег Ляшко і Петро Порошенко, дещо меншою мірою Олександр Шевченко та Андрій Садовий.

Дочасна агітаційна активність на користь потенційних кандидатів також відбувається у форматі проведення громадських (благодійних) акцій і/або діяльності партійних громадських об’єднань. У цілому ж кількість таких заходів, зафіксованих спостерігачами, є незначною, а потенційні кандидати в Президенти особисто не долучаються до їх проведення на цьому етапі.

Також ведеться організаційна робота з формування агітаційної інфраструктури партій у контексті підготовки до виборів Президента. Розгортання передвиборчих штабів лише почалося і найактивніше проходить на базі стабільних партійних структур, зокрема у ВО “Батьківщина”. Також високий рівень передвиборної організаційної мобілізації станом на кінець жовтня демонструють БПП “Солідарність” і Об’єднання “Самопоміч”. Дещо менш активні, за спостереженнями ОПОРИ, в організації виборчих штабів і нарощуванні кадрового потенціалу Радикальна партія і ВО “Свобода”. Активізувалися процес реєстрації обласних партійних осередків новими політичними проектами (партіями) і робота з відкриття громадських приймалень.  

Рекомендації

Потенційним суб’єктам виборчого процесу

  • З власної ініціативи оприлюднити обсяги та джерела фінансування заходів дочасної передвиборної агітації.
  • Забезпечити належне розмежування посадової та політичної активності, поважаючи демократичні стандарти конкурентного політичного та виборчого процесів.
  • Завчасно і власними зусиллями забезпечити підготовку потенційних членів виборчих комісій із метою превенції професійної діяльності в сфері адміністрування виборів.

Центральній виборчій комісії

  • Сприяти проведенню масштабної інформаційно-просвітницької кампанії серед виборців щодо тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.
  • Посилити стандарти прозорості та відкритості діяльності ЦВК, включаючи завчасне оприлюднення порядків денних та проектів рішень Комісії, стенограм та протоколів її засідань, інших документів.
  • Забезпечувати належне інформування ЗМІ та інших зацікавлених осіб про проведення засідань та інших заходів Комісії, неухильно гарантувати доступ журналістів на публічні заходи Комісії.

Верховній Раді України

  • Невідкладно розглянути на пленарномузасіданні урядовий проект Закону України №8270 щодо забезпечення невідворотності покарання за виборчі злочини та подані до нього альтернативні проекти.
  • Оперативно ухвалити зміни до законодавства у сфері відповідальності за порушення виборчого законодавства.
  • Забезпечити розгляд та ухвалення проекту Закону України щодо забезпечення виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян.

Посадовим та службовим особам органів влади

  • Дотримуватися національного законодавства та міжнародних стандартіву сфері попередження незаконного втручання державних службовців до політичного та виборчих процесів.
  • Завчасно провести інформування державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування щодо законодавчих обмежень виборчого процесу.

Правоохоронним органам України

  • Розробити та впровадити міжвідомчі та внутрішньоорганізаційні механізми координації із метою попередження незаконних проявів під час виборів.
  • Завчасно реалізувати навчальні програми для працівників правоохоронних органів з питань виборчого процесу.