У Херсонській області утворено 5 окружних виборчих комісій з виборів Президента України на територіальних виборчих округах 182-186. Усі ОВК провели перше засідання вчасно. До керівного складу ОВК увійшли представники різних кандидатів на пост Президента України, серед яких троє мають досвід роботи на виборах.

Згідно з Постановою «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року» до складу ОВК № 182, 183, 186 – увійшло 37 членів комісії, до ОВК № 185 – 36, а до ОВК № 184 – 35 чоловік. 

Відповідно до частини другої статті 23 Закону «Про вибори Президента України» не пізніш як за сорок днів до дня виборів (тобто до 18 лютого включно) ЦВК повинна утворити окружні виборчі комісії.

Засідання всіх п’яти ОВК відбулися вчасно (19 та 20 лютого), всі члени комісій склали присягу. Тільки ОВК № 186 зібралася з другого разу, тому що на засіданні, яке відбулося 19 лютого, не було кворуму (були присутні 22 члени комісії з 37). Причиною є те, що 12 членів комісії проживають за межами області.

На засіданні трьох ОВК були присутні представники влади. На засіданні ОВК № 182 – керуючий справами виконкому Суворовської районної у м. Херсоні Ярослав Добуш. На засіданні ОВК № 184 –  керуючий справами виконкому Василь Акуленко. На засіданні ОВК № 186 – начальник відділу ведення ДРВ Олешківської РДА Ірина Пуршева.

Табличка ОВК на будівлі, де розміщена комісія, висить поки що тільки на 185-му окрузі.

 

До керівного складу ОВК увійшли представники різних кандидатів на пост Президента України.

ВО № 182. Голова комісії – Мільчаковська Ольга (від кандидата в Президенти Миколи Габера) Заступник голови комісії – Наталя Шатілова (від кандидата в Президенти Сергія Тарути). Секретар комісії – Маргарита Плахотнюк (від кандидата в Президенти Романа Безсмертного).

ВО № 183. Голова комісії – Ольга Зінченко (від кандидата в Президенти Інни Богословської). Заступник голови комісії – Жупина Олександр (від кандидата в Президенти Віктора Кривенка, був включений в комісію замість Юлії Завертайло). Секретар комісії – Людмила Ємцова  (від кандидата в Президенти Юрія Бойка).

ВО № 184. Голова комісії – Віталія Оніщенко (від кандидата в Президенти Петра Порошенка). Заступник голови комісії – Віктор Борідко (від кандидата в Президенти Євгена Мураєва). Секретар комісії – Віра Попова (від кандидата в Президенти Геннадія Балашова).

ВО № 185. Голова комісії – Денис Салтиков (від кандидата в Президенти Володимира Петрова). Заступник голови комісії – Раїса Волкова (від кандидата в Президенти Олександра Ващенка). Секретар комісії – Тетяна Івушкіна (від кандидата в Президенти Олександра Соловйова).

ВО № 186. Голова комісії – Галина Лясковська  (від кандидата в Президенти Андрія Новака). Заступник голови комісії – Ігор Білоус (від кандидата в Президенти Романа Кошулинського). Секретар комісії – В’ячеслав Горшков  (від кандидата в Президенти Юрія Кармазіна).

Серед голів комісій найдосвідченішою є Віталія Оніщенко, голова ОВК № 184. Вона три рази працювала на виборах, щоправда не на керівних посадах.

Усі інші голови комісій не мають досвіду роботи на виборах.

Серед заступників найбільше досвіду має Віктор Борідко (ОВК №184) та Ігор Білоус (ОВК №186)  Перший працював у виборчих комісіях 5 разів, другий – 3.

Що стосується секретарів ОВК, серед них всі вперше працюватимуть на виборах.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 23 Закону України «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за сорок днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб. Подання стосовно кандидатур до складу окружних виборчих комісій (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата) вносяться кандидатами на пост Президента України, які зареєстровані у Центральній виборчій комісії. Подання стосовно кандидатур до складу окружних виборчих комісій вноситься до Центральної виборчої комісії на паперових носіях та в електронному вигляді не пізніш як за сорок п’ять днів до дня виборів за підписом кандидата на пост Президента України або його уповноваженого представника у Центральній виборчій комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.