У Рівному для 50 працівників поліції превенції та слідчих Національної поліції пройшов тренінг «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу», організований Громадянською мережею ОПОРА. Під час навчань працівники поліції дізналися, як реагувати на типові порушення під час виборчого процесу, поновили знання про ключові адміністративні та кримінальні правопорушень та ознайомилися з  особливостями  дня голосування.

Програма передбачала завдання, взяті з практики під час виборчих кампаній, в тому числі, з якими стикалися спостерігачі ОПОРИ. Учасники обговорювали ситуації, ідентифікували порушення виборчого законодавства, дізнавались, яка передбачена відповідальність, та визначали алгоритм дій як для співробітника превенції, так і для співробітника слідчих органів для подальшого розслідування справи.

Загалом учасники розібрали приклади порушень у площині кримінальної та адміністративної відповідальності. Передбачається, що тренінги виведуть на новий, більш якісний рівень роботи працівників патрульної поліції та Національної поліції щодо своєчасного та оперативного реагування, належної фіксації та розслідування справ, пов’язаних з виборчими злочинами.

«Проведення таких навчань для представників превенції та слідчих пов’язане із запитом Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції для того, аби допомогти співробітникам поліції краще реагувати на порушення виборчого законодавства. Також це прямо пов’язано з тим, що у системі внутрішніх справ немає окремих підрозділів, які б реагували саме на виборчі порушення», - пояснила тренерка, громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА Марія Цип’ящук.

За словами Марії Цип’ящук, тренінг передбачений для обміну досвідом, заповнення «прогалин», для того, щоб пригадати чи пояснити спірні моменти, аби співробітники превенції та слідчі краще розслідували злочини, пов’язані з виборчим законодавством.

Начальник сектору превенції Березнівського відділення поліції Сарненського відділу капітал поліції Микола Секребаєв розповів про свій 15-річний досвід роботи під час виборів.

 «У нас досить часто виникають питання, коли ми не знаємо як у тій чи іншій ситуації діяти. Тому, такі тренінги потрібні. Їх варто проводити більше і безпосередньо у районах. Адже наглядно і візуально можна побачити, можна поспілкуватися та задати питання. А досвідом зможу поділитися зі своїми підлеглими», – відповідає капітал поліції Микола Секребаєв.  

Навчання щодо особливостей застосування законодавства під час виборів Президента України та Верховної Ради України пройдуть близько 3 тисяч працівників  патрульної поліції та слідчих Національної поліції у кожній області та місті Києві.

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.