На вихідних у Лисичанську, що на Луганщині, чоловік пошкодив один із наметів ВО «Батьківщина» з агітаційними матеріалами на користь кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко. Про це повідомляють представники ОПОРИ з Луганської області.

У суботу, 16 лютого, чоловік підпалив агітаційну газету Юлії Тимошенко та кинув її на дах намету. Подія сталася у самому центрі міста, на перехресті вулиць Сосюри та Гарібальді. Ніхто з людей не постраждав, однак макет отримав незначні ушкодження: на його даху утворилася дірка діаметром приблизно в 10 сантиметрів. Як зазначають спостерігачі ОПОРИ, які приїхали на місце події, чоловік мав ознаки перебування у стані алкогольного сп’яніння.

З цього приводу представники команди Юлії Тимошенко звернулися до поліції, яка оперативно встановила та затримала чоловіка. Тетяна Погукай, пресс-секретарь ГУМВС в Луганскій області зазначила, що в ході проведення оперативно-розшукових заходів поліцейські встановили особу правопорушника. Ним виявився 67–річний місцевий мешканець. Відносно чоловіка складено адміністративний протокол за ст. 173 КУпАП «Дрібне хуліганство». Протокол спрямовано до суду.

Представник Лисичанської міської організації ВО «Батьківщина» Роман Куріпка в коментарі ОПОРІ зазначає: «Я проти того, щоб займалися таким вандалізмом. Нехай всі стоять та чесно агітують перед виборами, однак такого бути не повинно. Наразі незрозуміло, чи це скоєно з політичним підтекстом, чи це звичайне хуліганство».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.