З початку виборчої кампанії поліція на Полтавщині склала 20 адміністративних протоколів щодо порушень виборчого законодавства. Найбільш поширеним порушенням за цей період було розміщення зовнішньої агітаційної продукції. Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА спільно з поліцією під час прес-конференції 20 лютого в Полтаві.

Станом на 20 лютого спостерігачами ОПОРИ було складено 33 заяви до поліції відносно можливого порушення виборчого Закону. Усі випадки стосувались можливого порушення у веденні агітації кандидатами на посаду Президента. Про це повідомив координатор ОПОРИ на Полтавщині.

«Зокрема, була зафіксована зовнішня агітація з ознаками правопорушення на користь восьми кандидатів – Петра Порошенка, Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Ігоря Шевченка, Юрія Бойка, Анатолія Гриценка, Сергія Капліна та Андрія Садового», – розповів координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Полтавській області.

Загалом по області було зареєстровано 62 заяви відносно можливого порушення виборчого законодавства.

«Співробітниками поліції були складені 20 адміністративних протоколів на порушників Закону та направлені на розгляд до суду. Крім цього, відкрито два кримінальних провадження відносно можливого підкупу виборців. Наразі відбувається слідство, яке й покаже, чи дійсно було порушення Закону», – наголосив начальник ГУ Нацполіції в Полтавській області.

Від початку виборчої кампанії Полтавщину відвідали шість кандидатів на посаду Президента – Віталій Купрій, Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Андрій Садовий та Сергій Каплін. Ще двоє – Олександр Вілкул та Інна Богословська, приїздили з візитами до області ще до своєї реєстрації.

Також громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Полтавській області розповіла про просвітницьку діяльність організації.

«Оскільки зараз спостерігається все більше залучення молоді в політичний процес, ми проводимо лекції для студентів, школярів щодо недопущення їх залучення під час виборчих кампаній та вчинення тих чи інших кримінальних правопорушень. Оскільки злочин краще попередити, ніж потім долати його наслідки», – наголосила вона.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]