Громадянська мережа ОПОРА спрямувала до поліції та РДА офіційне звернення щодо фактів розміщення зовнішньої агітації за кандидата в Президенти Руслана Кошулинського без вихідних даних і з порушенням правил благоустрою. Плакати були розклеєні на стовпах та стінах будинків. Згідно з відповіддю Солом’янського управління поліції, правоохоронці обстежили територію та допитали можливих свідків, однак ознак правопорушення не виявили.

Протягом другої половини січня – першої половини лютого представники Громадянської мережі ОПОРА в Києві неодноразово фіксували випадки зовнішньої агітації за кандидата в Президенти від ВО «Свобода» Руслана Кошулинського, які порушують передбачені законодавством норми. Плакати без вихідних даних з рекламою Кошулинського та анонсами партійних заходів були розклеєні на стовпах та стінах будинків, зокрема в Солом’янському та Святошинському районах.

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували плакати Кошулинського в околицях вулиці Політехнічної, що простягається від станції метро Політехнічна до скверу ім. Олени Теліги. З’явились плакати Кошулинського й на інших вулицях Солом’янського району.

Ліхтарний стовп поруч з приміщенням факультету прикладної математики Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» ім. І. Сікорського (вул. Політехнічна), 23 січня

Стовп поруч зі сквером ім. О. Теліги, 1 лютого

вул. Вадима Гетьмана, 22а, 4 лютого

Вул.Генерала Тупікова, 11, 4 лютого

Фото ОПОРИ

Крім того, 26 січня на Facebook-сторінці Святошинської районної організації ВО «Свобода»  з’явися фотозвіт про те, як активісти партії розклеюють аналогічні плакати в Святошинському районі столиці. «В нас немає своїх ЗМІ та грошей для піару за мільйони, але ми маємо класну «свободівську» команду та гідного кандидата в президенти – Руслана Кошулинського», – йдеться, зокрема, у повідомленні.

Відповідно до частини 3 статті 59 Закону «Про вибори Президента України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання відповідно кандидата на пост Президента України або партії, яка висунула кандидата на пост Президента України, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Згідно з частиною 16 статті 64 цього ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Відповідно до частини 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація означена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зазначає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві, реклама Кошулинського була розміщенана засобах та обладнанні зовнішнього освітлення. А згідно з пунктом 4 частини 1 статті 21 Закону «Про благоустрій населених пунктів» такі об’єкти є елементами благоустрою, тому такі дії можуть мати ознаки порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів. Відповідно до статті 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення вони тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності – від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з пунктом 6 статті 16 Закону «Про місцеві державні адміністрації» здійснення державного контролю за додержанням правил благоустрою є обов’язком місцевих державних адміністрацій.

З огляду на викладені факти, 5 лютого ОПОРА спрямувала офіційне звернення до Святошинської РДА та Святошинського управління поліції з проханням вжити необхідних заходів у межах повноважень, визначених законодавством.

19 лютого надійшла відповідь від Солом’янського управління поліції, в якій йдеться, що звернення перенаправили за територіальним принципом. У документі йдеться про те, що поліція здійснила перевірку за фактом звернення. Зокрема, правоохоронці обстежили територію в районі вулиці Політехнічної, однак встановлених з порушенням законодавства друкованих матеріалів Руслана Кошулинського не виявили. Опитування перехожих та співробітників охорони Київського політехнічного інституту також не допомогло поліції встановити причетних до порушення осіб. Слідчий відділ Солом’янського управління поліції не знайшов підстави для внесення події до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Водночас 16 лютого на Facebook-сторінці Печерської районної організації ВО «Свобода»  з’явилось відео і повідомлення про те, як дільничний офіцер поліції зняв агітаційний плакат Кошулинського в Печерському районі.

Свою версію події поліція виклала у щоденному звіті про порушення виборчого законодавства від 16 лютого. «У Печерському районі столиці на Площі Лесі Українки дільничні офіцери поліції виявили агітаційний плакат, який розмістили у невстановленому місці. Поруч у агітаційному наметі знаходилася 50-річна жінка, на яку у подальшому поліцейські склали адміністративний протокол за ч. 1 ст. 212-14 (Порушення порядку розміщення агітаційних матеріалів чи політичної реклами або розміщення їх у заборонених законом місцях) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Санкцією статті передбачено штраф до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – йдеться, зокрема, у повідомленні.

«Зовнішня агітація без вихідних, розміщена в неналежному місці – це порушення не лише виборчого законодавства, але й законів, які регулюють сферу благоустрою. На жаль, у цьому випадку у поліції не було підстав скласти протокол, адже коли після нашого письмового звернення слідча група прибула на місце, агітаційних матеріалів там вже не було. У цьому контексті варто також наголосити на ролі районних державних адміністрацій, які зобов’язані наглядати за додержанням правил благоустрою. Комунальники повинні максимально оперативно прибирати з вулиць матеріали, розміщені в неналежному місці. Однак, як показує досвід попередніх виборчих кампаній, очистити від політичної реклами стіни і стовпи їм не завжди вдається навіть напередодні самого дня голосування – в так званий «день тиші», – коментує громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві.

Нагадаємо, що раніше представники ОПОРИ в Києві вже звертались до столичних правоохоронців щодо випадків зовнішньої агітації без вихідних даних. Крім того, 8 лютого ОПОРА узгодила з керівництвом поліції Києва передумови співпраці під час виборчої кампанії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.