Станом на 21 лютого зареєстровано 99 довірених осіб  15 кандидатів на посаду Президента України, котрі належать до територіальних виборчих округів Запорізької області. Представники ОПОРИ здійснили моніторинг відкритих джерел, щоб з’ясувати, що нам відомо про цих людей.

Триває реєстрація довірених осіб, які мають представляють інтереси кандидатів у Президенти у відносинах з державними органами та органами місцевого самоврядування, ЗМІ, громадськими об’єднаннями та брати участь в агітації за кандидатів. У Запорізькій області такі особи можуть бути закріпленими у 9 територіальних виборчих округах. Однак ще не всі кандидати визначилися із повним переліком таких своїх представників. Звірившись із даними ЦВК представники ОПОРИ провели моніторинг інформації з відкритих джерел про довірених осіб. Подаємо результати цього аналізу за абетковим принципом імен кандидатів на посаду Президента України.

Серед представників інтересів Ольги Богомолець 7 зареєстрованих громадян. Про двох (Андрій Сухоніс та Алевтина Нестеренко) відомо, що вони є приватними підприємцями. Округом №74 опікується кандидат політичних наук Григорій Буканов. Він доцент кафедри конституційного, адміністративного та трудового права у Запорізькому національному технічному університеті.

В команді Юрія Бойка 9 довірених осіб. Підприємниці Тетяні Поліщук компанію склали: керівник Запорізького міського об’єднання Українського союзу ветеранів Афганістану Валентин Зарва; заступник начальника РЕМ зі збуту електроенергії Павло Лук’яненко; гінеколог Юрій Тищенко та депутатка Запорізької обласної ради Катерина Луценко, безпартійна голова комісії з питань агропромислового комплексу та сільськогосподарського виробництва.

До переліку довірених осіб Олександра Вілкула увійшло 9 людей. Це депутати Запорізької обласної ради (Віктор Бусько, Ігор Черняк, Віталій Хрол, Олександр Рєпкін) та міських рад Запоріжжя (Ігор Чумаченко) і Бердянська (Сергій Путря). Також серед довірених осіб наявний чинний народний депутат Євген Балицький і народний депутат минулого скликання Олександр Дудка.

У складі 9 довірених осіб Анатолія Гриценка зазначені: помічниця депутата Запорізької міської ради Євгенія Росс-Калюжна; засновниця ГО «Майбутнє Запоріжжя» Олена Волікова; керівник Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Рідний дім» 13-А Максим Гомон; староста Августинівського старостинського округу Широківської сільської ради Запорізького району Дмитро Воліков; коваль у ТОВ «Запорізький ливарно-механічний завод» Віктор Казка.

Про шістьох громадян, яким довірив представляти себе у виборчих округах Володимир Зеленський, відомо, що Михайло Крячко очолює громадську організацію «Зе!команда» у Запоріжжі. В місцевих медіа представлений як політтехнолог і «політолог з досвідом роботи в мерії та облдержадміністрації». За відкритими джерелами – ФОП, що надає послуги з комп'ютерного програмування,  консультування з питань інформатизації тощо. Юрій Капустянський є керівником сервісного центру «Полетехніка-Сервіс», що здійснює ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення. Євгенія Манько також підприємниця. Однак даних про профільну діяльність знайти не вдалося.  Також відомо, що у 2017 подавала грантову заявку до проекту USAID «Економічні можливості постраждалим від конфлікту». Валерій Стойчев історик, який виконує обов'язки директора комунального закладу «Василівський історико-архітектурний музей-заповідник «Садиба Попова» Запорізької обласної ради.  Арсеній Прокопенко очолює товариства з обмеженою відповідальністю «Сан Лайт Енерджі», співзасновник кооперативу «АЗОВ-2010», що здійснює комплексне обслуговування об'єктів

Серед дев'яти довірених осіб Руслана Кошулинського переважно представники партії ВО «Свобода». Зокрема, голови міських організацій партії у Запоріжжі (Леонід Поляков), Енергодарі (Олександр Монжалєєв) та Бердянську (Микола Тюркеджи, який  координує ОО «Волонтерський центр Запоріжжя» в Бердянському районі). Також голова Запорізької обласної організації ВО «Свобода» Андрій Астраханцев та голова Веселівської районної партійної організації ВО «Свобода» Інна Рєзнік.

Представництвом Олега Ляшка опікується 9 громадян. Інформацію знайдено лише про Любов Черкасовe, яка членкинею Радикальної партії Олега Ляшка».

Інтереси Євгена Мураєва представляють 9 осіб. Відомо, що серед них є депутати Мелітопольської міської ради Владислав Сакун (який, є головою Мелітопольського відділення партії «Наші») і Віталій Кобка. Також серед довірених осіб підприємниця з Мелітополя Раїса Жиракова.

На підтримку Валентина Наливайченко зареєструвано лише одну довірену особу — Дмитра Іванова.

Про 9 довірених осіб Руслана Ригованова відомо, що серед них є менеджерка Запорізького відділення ВМГО «Федерація дебатів України», організаторка Осінньої дебатної школи Вероніка Усачова, а також Ірина Бабій, чиє останнє місце роботи – спеціаліст 1-ї категорії відділу державної виконавчої служби Бердянського міськрайонного управління юстиції Запорізької області.

Серед 9 довірених осіб Андрія Садового зазначені депутати Запорізької обласної ради (Володимир Редька, Євген Дем’яненко) та Запорізької міської ради (Олег Германюк, Олег Корольов). Крім того інтереси кандидата представляють: помічниця депутатки Запорізької міської ради Олена Кареліна; головний юрисконсульт Запорізького обласного управління водних ресурсів Олександр Неткал; голова Громадянської спілки «Вільна громада — комфортне місто» Ігор Кас’янов і юрист ТОВ «Новий Заповіт» Дмитро Коростельов.

Юлія Тимошенко доручила представляти свої політичні інтереси також 9 громадянам. Серед них: депутати Запорізької обласної ради: Геннадій Фукс (директор Українсько-американського спільного підприємства «Інтрейд»), Микола Ільїн (в.о. директора, ДП «Бердянський морський торговельний порт»), Віктор Дудка (директор ТОВ «Агрофірма ім. Мічуріна»). Також двоє депутатів Запорізької міської ради Віталій Рябцев та Ірина Костенко (вона ж голова Запорізької міської організації ПП «ВО «Батьківщина»). Склад довірених осіб доповнюють перший проректор Запорізького національного технічного університету Володимир Прушківський; начальник юридичного управління державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Андрій Лохматов; керівник ГО «Наш дім Мелітопольщина» Андрій Куртєв; депутат Пологівскої районної ради, правозахисник, кандидат економічних наук В’ячеслав Колесников.

Про довірених осіб кандидатів у Президентів України Олександра Данилюка (2), Юрія Дерев’янка (1) та Ігора Смешка (1) — жодної інформації у відкритих джерелах не знайдено.

Згідно зі статтею 67 Закону України «Про вибори Президента України», Центральна виборча комісія не пізніше третього дня після надходження документів, зазначених у частині третій цієї статті, реєструє довірених осіб кандидата на пост Президента України та видає уповноваженому представнику кандидата на пост Президента України їх посвідчення за формою, встановленою ЦВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.