Виконавчий комітет Ужгородської міської ради пропонуватиме окружній виборчій комісії створити спеціальну виборчу дільницю у слідчому ізоляторі Державної установи «Закарпатська установа виконання покарань (9)». Таку інформацію представники ОПОРИ на Закарпатті отримали у відповідь на інформаційний запит в Ужгородській міській раді.

Подібні запити – із проханням повідомити про створення спеціальних тимчасових дільниць  спостерігачі ОПОРИ надіслали у 5 міських рад області та районні державні адміністрації.

У Мукачівській міській раді повідомили, що виконавчий комітет міськради не планує формування подань до окружної виборчої комісії щодо утворення спеціальних дільниць, що існують на тимчасовій основі.

У міській раді Берегова також пояснили, що на час проведення виборів Президента України 31 березня 2019 року виконавчий комітет Берегівської міської ради не ініціюватиме подання на утворення жодної спеціальної дільниці, що існує на тимчасовій основі. Аналогічну відповідь ОПОРА отримала від Хустської та Чопської міських рад.

У Міжгірській РДА зазначили, що у створенні спеціальних виборчих дільниць у районі немає потреби. У Мукачівській РДА у відповідь на запит повідомили, що переліку спеціальних виборчих дільниць, що існують на тимчасовій основі, які пропонуватиме для утворення відповідній окружній виборчій комісії, не існує.

Берегівська, Перечинська, Великоберезнянська, Свалявська, Воловецька, Рахівська, Тячівська та Ужгородська районні державні адміністрації також не планують створення спеціальних виборчих дільниць, що існують на тимчасовій основі.

У Хустській РДА зазначили, що наразі на території Хустського району утворення спеціальних дільниць можливе тільки у стаціонарних закладах охорони здоров’я у Драгівському та Вишківському відділеннях Хустської райлікарні. Однак у зв’язку з малою кількістю пацієнтів, які перебувають на лікуванні в стаціонарних відділеннях немає необхідності у створенні таких спеціальних виборчих дільниць на тимчасовій основі. 

Відтак станом на 20 лютого на Закарпатті заплановано створення лише однієї спеціальної виборчої дільниці – у слідчому ізоляторі Державної установи «Закарпатська установа виконання покарань (9)». Ізолятор розташований у центрі Ужгорода.

Крім цього, за даними, які оприлюднені на сайті Державного реєстру виборців, на Закарпатті, у багатомандатному виборчому окрузі №68, який включає в себе місто Ужгород та район,  утворені на постійній основі 11 спеціальних виборчих дільниць. Зокрема у Обласній клінічній інфекційній лікарні у м. Ужгород, Ужгородській центральній міській клінічній лікарні, Закарпатському обласному клінічному онкологічному диспансері, Обласному клінічному територіальному медичному об’єднанні «Фтизіатрія», Закарпатській обласній клінічній лікарні ім. Андрія Новака, Обласному госпіталі ветеранів війни, Закарпатському обласному клінічному кардіологічному диспансері, комунальному закладі «Ужгородська районна лікарня», Ужгородському міському пологовому будинку, Закарпатському обласному наркологічному диспансері, Державній установі «Закарпатська установа виконання покарань (№9)».  

У межах округу №69 існує одна постійна спеціальна виборча дільниця у Мукачівській центральній районній лікарні, яка розташована власне у Мукачеві. У межах виборчого округу №73 створені 3 спеціальні постійні виборчі дільниці – у Виноградівській районній лікарні, Берегівській центральній районній лікарні та Обласній психіатричній лікарні у м. Берегові.

Згідно з частиною 2 статті 20 Закону «Про вибори Президенти України» спеціальні виборчі дільниці, що існують на тимчасовій основі, утворюються окружною виборчою комісією на підставі подань районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій чи виконавчих комітетів міських рад міст обласного (республіканського в Автономній Республіці Крим) значення, форма яких затверджується Центральною виборчою комісією. Зазначені подання повинні надійти до відповідної окружної виборчої комісії не пізніш як за тридцять п’ять днів до дня голосування, тобто – до 23 лютого.

Спеціальні виборчі дільниці призначені для організації та проведення голосування виборців у стаціонарних закладах охорони здоров’я, на суднах, які перебувають у день виборів у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України, в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах та інших місцях тимчасового перебування виборців з обмеженими можливостями пересування. У винятковому випадку спеціальні виборчі дільниці можуть утворюватися Центральною виборчою комісією на території військових частин (формувань). Спеціальні виборчі дільниці утворюються за місцем розташування відповідних закладів чи установ або за місцем приписки судна чи полярної станції.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.