ЦВК зареєстровала 45 довірених осіб від 12 кандидатів у Президенти в округах, що знаходяться на території Кіровоградської області. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували постанови ЦВК про реєстрацію довірених осіб станом на 20 лютого та інформацію про них з відкритих джерел.

В усіх п’яти округах області довірених осіб мають кандидати у Президенти Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Руслан Кошулинський, Юрій Бойко, Анатолій Гриценко, Руслан Ригованов та Андрій Садовий.

Олега Ляшка представлятимуть по територіальному округу №99 – Максим Шевченко,  в окрузі №100 – Олена Гончар, в окрузі №101 – Роман Тімуш, у ТВО №102 – Неля Данасієнко,  у ТВО №103 – Андрій Гулий. Згідно з інформації на сайті партії, Роман Тімуш очолює районний осередок  Радикальної партії у Гайворонському районі, а також є депутатом обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Неля Данасієнко є депутаткою Знам’янської міської ради від Радикальної партії Олега Ляшка.

 

Члени Радикальної партії частково представлятимуть в області й іншого кандидата у Президенти – Руслана Ригованова. У ТВО №99 його інтереси представлятиме Віталій Сторчаус, у ТВО №100 – Оксана Крива, у ТВО №101 – Михайло Бевзенко, у ТВО №102 – Сергій Пашко, у ТВО №103 – Інна Білик. Прізвище, ім’я та по-батькові Михайла Бевзенка співпадають з даними депутата Кіровоградської обласної ради від Радикальної партії Олега Ляшка. Віталій Сторчаус згадується у ЗМІ як  керівник організаційного відділу Кіровоградської територіальної організації Радикальної партії. Сергій Пашко є депутатом Знам’янської міської ради від тієї ж партії.

Юлія Тимошенко має п’ятьох довірених осіб на Кіровоградщині. У окрузі №99 її представлятиме Олександр Цертій,  №100 – Валерій Кальченко, в окрузі №101 – Петро Петрушевський, у ТВО №102 – Сергій Лібега, у №103 – Віталій Журавльов. Олександр Цертій депутат міської ради Кропивницького від ВО «Батьківщина», Валерій Кальченко та Петро Петрушевський – депутати обласної ради від цієї ж політичної сили, Віталій Журавльов – депутат Олександрійської районної ради від ВО «Батьківщина», Сергій Лібега у 2014 році балотувався в народні депутати у  виборчому окрузі №102 від партії «Народний фронт».

Ще один кандидат, який має повне представництво в округах на Кіровоградщині − Анатолій Гриценко. У територіальних округах кандидата представлятимуть: №99 – Олексій Чалий, №100 – Наталія Писаренко, №101 – Станіслав Пуцик, ТВО №102 – Вадим Степанець,  №103 – Ірина Кабанова. Олексій Чалий займає посаду завідуючого проктологічного відділення Кіровоградського обласного онкодиспансеру, Вадим Степанець – депутат Світловодської міської ради від партії «УКРОП».

Інтереси Руслана Кошулинського в Кіровоградській області представлятимуть: у ТВО №99 – Сергій Капітонов, ТВО №100 – Юрій Безпалько, ТВО №101 – Євгеній Козакул, ТВО №102 – Павло Дейнеко, ТВО №103 – Олександр Ромащенко. Сергій Капітонов чинний депутат міської ради Кропивницького від ВО «Свобода», Павло Дейнеко – керівник громадської організації «Українська правозахисна агенція», член партії ВО «Свобода». Олександр Ромащенко – депутат Долинської міської ради від ВО «Свобода», Євген Козакул – депутат Новоархангельської селищної ради, Юрій Безпалько – депутат Помічнянської міської ради від тієї ж партії.

Також п’ятьох довірених осіб у Кіровоградській області має Андрій Садовий. В окрузі №99 його інтереси представлятиме Алла Суліма, у №100 – Володимир Попов, у №101 – Руслан Цобенко, у №102 – Леонід Пащенко, а у №103 – Михайло Матвієнко. Алла Суліма очолює Кропивницьку міську організацію партії «Об’єднання «Самопоміч»,  Руслан Цобенко – депутат Голованівської районної ради від партії «Самопоміч», а Михайло Матвієнко представляє цю ж політичну силу в Олександрійській міській раді.

Кандидата у Президенти Юрія Бойка представлятиме у ТВО №99 – Анна Ніжнікова, у ТВО №100 – Андрій Маліцький, у ТВО №101 – Володимир Сікорський, у ТВО №102 – Андрій Тесленко, а в ТВО №103 – Юрій Нос.  Анна Ніжнікова очолює школу №32 та є депутаткою міської ради Кропивницького від «Опозиційного блоку». Андрій Маліцький – депутат Кропивницької районної ради від цієї ж політичної сили. Андрій Тесленко – депутат Знам’янської міської ради від партії «Опозиційний блок». Юрій Нос – керівник комунального підприємства «Олександрійський центральний ринок».

У чотирьох округах має довірених осіб Олександр Вілкул. В окрузі №99 довіреною особою кандидата буде Віктор Ковальчук, в окрузі №100 – Ярослав Турчин, в окрузі №101 – Сергій Остапчук, в окрузі №102 – Тетяна Іваськіна. Ярослава Турчинов – видання «Гречка» пов'язує з діяльністю «Партії регіонів», а пізніше – «Опозиційного блоку».

У трьох округах представлятимуть інтереси довірені особи Володимира Зеленського. У  ТВО №100 – Микола Балєлов, у ТВО №102 – Євгеній Кравченко, у ТВО №103 – В’ячеслав Севастяненко. Прізвище, ім’я та по-батькові Миколи Балєлова співпадають з даними засновника молодіжної громадської організації «Курс».

Троє кандидатів у Президенти мають по одній довіреній особі в округах Кіровоградщини. Інтереси Олександра Данилюка представлятиме в ТВО №102 Анжеліка Тимофеєва, Юрія Дерев'янка у ТВО №101 – Артур Кліщевський, а Валентина Наливайченка у ТВО №100 – Микола Чернявський. Останній очолює штаб Валентина Наливайченка у Кіровоградській області, приїхав з Ірпеня Київської області.

Кандидат у Президенти Сергій Тарута не має довірених осіб у Кіровоградській області. Але уповноважений представник кандидата у ЦВК Олександр Чернявський та довірені особи кандидата в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі Ярослав Арсірій та Андрій Ніколаєнко свого часу були у керівному складі Кіровоградської ОДА. Андрій Ніколаєнко був заступником голови Кіровоградської ОДА Сергія Ларіна, а з січня 2013 по березень 2014 очолював облдержадміністрацію. Свого часу заступниками Ніколаєнка були Олександр Чернявський та Ярослав Арсірій.

Нагадуємо, що згідно з пунктом 2 статті 67 Закону України «Про вибори Президента України» довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.