Радикальна партія Олега Ляшка 16 лютого організувала турнір з футзалу серед гравців віком до 15 років у м. Новодністровськ Чернівецької області. Організатори нагороджували гравців кубками та м'ячами, а сам захід супроводжувався агітацією на користь кандидата в Президенти Олега Ляшка.

На афішах заходу зазначалось, що «РПЛ запрошує уболівальників!». В ньому взяли участь дитячо-юнацькі спортивні школи Чернівецької та Вінницької областей. Організатором заходу виступила Радикальна партія Олега Ляшка. Її представник, помічник народного депутата Василя Амельченка Леонід Гольцов нагородив переможців та призерів змагань кубками та футбольними м’ячами. Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала передачу чотирьох м’ячів –  по одному з них отримали дитячо-юнацькі спортивні школи м. Новодністровськ, м. Ямпіль, м. Сокиряни, с. Романківці.


Надання м’ячів супроводжувалось агітацією за кандидата в Президенти Олега Ляшка – всередині комунальної установи, де відбувався захід, було розміщено прапор Радикальної партії (суб’єкта виборчого процесу) і два банера без вихідних даних з написами «Олег Ляшко вітає переможців!» та «Радикальна партія Олега Ляшка вітає учасників турніру!». Разом з тим безпосередньо перед нагородженням Леонід Гольцов  публічно подякував тренерам від імені «Радикальної команди» за підготовку гравців.  Звертаємо увагу, що політична партія Радикальна партія Олега Ляшка є суб’єктом висування кандидата на пост Президента Олега Ляшка http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/ShowCard?id=44449. Тому згідно зі ст. 12 Закону України «Про вибори Президента України» як партія так і сам кандидат є суб’єктами виборчого процесу, які мають право проводити передвиборну агітацію за кандидата.

З метою перевірки, чи мають вищевказані дії ознаки непрямого підкупу за ч.3 ст. 160 КК України, ОПОРА звернулася до правоохоронних органів.  

Нагадаємо, що за непрямий підкуп встановлено адміністративну (ч.6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», ст. 212-10 КУпАП) та кримінальну відповідальність (ч.3 ст. 160 ККУ).

Так, зокрема частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України передбачає, що здійснення передвиборної агітації шляхом надання підприємствам, установам, організаціям неправомірної вигоди або надання безоплатно товарів, робіт, послуг карається обмеженням волі на строк від двох до чотирьох років або позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

Під неправомірною вигодою у вказаній статті розуміється кошти чи інше майно, переваги, пільги, послуги або нематеріальні активи, вартість яких перевищує 3% розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, які пропонують, обіцяють, надають чи одержують без законних на те підстав (на сьогодні ця сума становить 57, 63 грн).

Нагадаємо, що дитячо-юнацькі спортивні школи – один із типів позашкільних навчальних закладів, перелік яких затверджений постановою Кабінету Міністрів України, які є юридичними особами (п.7 Положення про дитячо-юнацьку спортивну школу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2008 р. № 993).

Представник Радикальної партії Олега Ляшка Леонід Гольцов, який нагороджував команди, не вбачає у передачі м’ячів підкупу виборців: «Це дитячий турнір. Діти на вибори не ходять. Якщо їм вручили спортивні м’ячі, якими вони займатися будуть зі своїми, будемо казати, тренерами, і якщо їм вручили кубки –  це не є підкуп, і ні в одному законі цього немає, і діти не учасники виборчого процесу», – зазначив він. Разом з тим, Леонід Гольцов відмовився називати вартість подарованих м’ячів, порекомендувавши представнику Громадянської мережі ОПОРА поцікавитись цим в магазині спортивних товарів.

У своєму зверненні в правоохоронні органи ОПОРА припускає, що вартість одного футбольного м’яча може перевищувати встановлені 57,63 грн.

«Якщо представники політичних сил бажають займатися благодійною діяльність, то варто це робити не у виборчий період та без партійних банерів і агітації за кандидатів на пост Президента України, в іншому ж випадку це буде розцінюватись як підкуп виборців, а не благодійництво», – зазначив координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області.

 

 

Радниця з правових питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Юзвяк вказує на те, що судова практика у певних випадках розглядає подарунки дітям, як спонукання їх батьків голосувати за певного кандидата. Проте у даному випадку при нагороджені переможців було оголошено, що м’ячі вручаються для ДЮСШ, а банери агітаційного характеру були розміщені під час турніру, до якого долучилися як діти так і повнолітні особи-виборці. Вказані обставини і були підставами для звернення до правоохоронних органів на предмет перевірки на наявність в діях осіб складу злочину за ч.3 ст. 160 КК України.

Також ОПОРА постійно моніторить такі випадки агітаційної або іншої діяльності партій (кандидатів), що здійснюється через неповнолітніх або заклади освіти, а самі такі заходи перебувають на особливому контролі.  

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)