Керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА Тетяна Бойко наголосила, що наріжним каменем житлово-комунальної реформи повинно стати формування ефективного власника житла, тобто, ОСББ. Вона розповіла про причини, які гальмують створення кондомініумів в Україні. Це - недостатнє усвідомлення поняття власності серед громадян та постійні політичні маніпуляції. П. Бойко також окреслила основні кроки, які необхідно здійснити центральним органам виконавчої влади, місцевому самоврядуванню та громадським організаціям для того, щоб забезпечити сприятливі умови для ОСББ.

Міністр регіонального розвитку та будівництва В. Куйбіда наголосив на важливості адміністративної реформи та надання більш широких повноважень органам місцевого самоврядування, що відповідає світовій демократичній практиці.

Перший заступник міністра житлово-комунального господарства О. Мазурчак назвав дві причини, які на даний момент не дозволяють запровадити ті позитивні напрацювання, які були здійснені Міністерством. Це - політична нестабільність та необхідність запроваджувати енергозберігаючі техногогії в умовах фінансової кризи і відтоку інвестицій. Мова іде, перш за все, про Пакет проектів нормативно-правових актів з реформування житлово-комунальної сфери, який навіть при позитивній підтримці Урядом не може буде найближчим часом розглянутий Верховною Радою. Тому житлово-комунальні питання відкладаються у "довгий ящик" на невизначений період часу. Крім того, коштів, передбачених у проекті Державного бюджету на 2009 рік на житлово-комунальну галузь недостатньо, і говорити про структурні зміни найближчим часом немає сенсу. Найбільш нагальним питанням, на думку п. Мазурчака є запровадження прямої залежності зміни тарифів від змін його складових. Тому потрібно зосередитися на тих поточних питаннях, які потребують негайного реагування.

Народний депутат України, Заступник голови комітету з питань архітектури, містобудування та ЖКГ, а також співавтор проекту Житлового Кодексу Олександр Попов висловив жаль з того приводу, що у вересні-жовтні не були проголосовані Верховною Радою базові проекти у сфері ЖКГ. На думку співавтора іншого законопроекту "Про внесення змін до ЗУ "Про ОСББ" В. Баранова, усі необхдіні напрацювання в напрямку житлово-комунальної реформи вже зроблено. Бракує лише політичної волі. Адже реформа непопулярна, вона не принесе політичних дивідендів, тому і не підтримується політикумом.

Як резюме, Перший заступник Міністра житлово-комунального господарства п. Мазурчак звернувся до присутніх міських голів із проханням озвучити основні нагальні проблеми їхніх міст у житлово-комунальній сфері. Зібравши всю інформацію, він сьогодні ж обіцяв передати їх Прем"єр-Міністру для негайного вирішення.