18 лютого Центральна виборча комісія утворила окружні виборчі комісії   з виборів Президента України. Відповідно до постанови ЦВК «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року» на території Харківської області утворено 14 окружних виборчих комісій, дві з яких мають найбільший склад по Україні — 41 особа в округах № 174 та 176.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала склад виборчих комісій.

Політичне представництво

 
35 кандидатів в Президенти України мають максимальну кількість представників у виборчих комісіях: по 1 представнику в кожній з 14 утворених комісій. Це Ольга Богомолець, Руслан Кошулинський, Олег Ляшко, Роман Насіров, Володимир Петров, Геннадій  Балашов, Юрій Бойко, Віктор Бондар, Олександр Вілкул, Микола Габер, Анатолій Гриценко, Олександр Данилюк, Юрій Дерев’янко, Василь Журавльов, Володимир Зеленський, Сергій Каплін, Юрій Кармазін, Ілля Кива, Віктор Кривенко, Віталій Купрій, Юлія Литвиненко, Олександр Мороз, Євгеній Мураєв, Валентин Наливайченко, Андрій Новак, Сергій Носенко, Петро Порошенко, Руслан Ригованов, Андрій Садовий, Віталій Скоцик, Ігор Смешко, Олександр Соловйов, Сергій Тарута, Юлія Тимошенко, Олександр Шевченко.

30 представників кандидатів займають посади у керівному складі комісій. Так, на посаді голови, заступника чи секретаря комісії працюють представники кандидатів в Президенти Геннадія  Балашова, Юрія Бойко, Віктора Бондара, Олександра Вілкула, Миколи Габера, Анатолія Гриценко, Олександра Данилюка, Юрія Дерев’янко, Василя Журавльова, Володимира Зеленського, Сергія Капліна, Юрія Кармазіна, Іллі Киви, Віктора Кривенка, Віталія Купрія, Юлії Литвиненко, Олександра Мороза, Євгенія Мураєва, Валентина Наливайченко, Андрія Новака, Сергія Носенко, Петра Порошенко, Руслана Ригованова, Андрія Садового, Віталія Скоцика, Ігоря Смешко, Олександра Соловйова, Сергія Тарути, Юлії Тимошенко, Олександра Шевченко.

2 кандидати в Президенти України не мають представництва у складі ОВК Харківської області: Аркадій Корнацький та Дмитро Добродомов.

Гендерний зріз

51% жінок та 49% чоловіків увійшли до складу окружних виборчих комісій. У кількісному складі в комісіях представлені 281 жінка та 271 чоловік. Найбільший гендерний розрив спостерігається в комісіях № 179 (25 жінок та 13 чоловіків), 173 (24 жінки та 15 чоловіків) та 174 (16 жінок та 25 чоловіків).

 

Нагадаємо, що відповідно до частини 2 статті 23 Закону України «Про вибори Президента України» окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією не пізніш як за сорок днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти осіб.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)