70 працівників поліції превенції, патрульної поліції та слідчих Національної поліції Сумщини вчились ефективно реагувати на порушення під час виборчого процесу. Поліцейські оновили знання про ключові адміністративні та кримінальні правопорушення, особливості дня голосування. Тренінги «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу»  провели 19 лютого тренери ОПОРИ для поліцейських з 18 районів області та обласного центру. 

Керівник проекту ОПОРИ «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу»  завідувач кафедри кримінально-пта експерт ОПОРИ розповіли  учасникам про типові порушення під час виборчого процесу, ключові  адміністративні та кримінальні правопорушення, складання протоколів та алгоритм дій поліції у випадках виборчих порушень Крім теорії, учасникам тренінгів запропонували приклади порушень за реальними фабулами.

Фото: прес-служба поліція

Фото: прес-служба Нацполіція

«Ми бачимо, що поліція зацікавлена в тому, щоб підвищити рівень власної обізнаності щодо виборчого права, зокрема того, як ідентифікувати, і реагувати на виборчі порушення. Нині ОПОРА ініціювала цикл навчань щодо того, які є особливості виборчого процесу, хто є суб'єктом виборчого процесу, які є етапи виборчого процесу і також як ідентифікувати порушення виборчого законодавства, і якого характеру є це порушення: адміністративне чи кримінальне відповідно до того, якими мають бути подальші дії поліцейського у тому чи іншому випадку. Маємо надію, що в подальшому правоохоронні органи не тільки зможуть на вищому рівні  реагувати на повідомлення спостерігачів стосовно порушень, а й самі виявляти ці порушення і зупиняти такі випадки, щоб відносно осіб, які вчинили ці порушення, була ефективно зібрана доказова база, і їх було притягнуто до відповідальності», – зазначив тренер ОПОРИ.

«Сьогодні відбувся дуже важливий тренінг. Дуже фахові спеціалісти, які приїхали проводять тренінг, не тільки теоретично, а й практично.  Дуже цікаво розбираються ситуації, взяті з практики минулих виборів, оскільки ОПОРА з 2007 року спостерігає за виборчими кампаніями. Такі зустрічі - дуже позитивна практика. Вони мають бути постійними, оскільки підвищують рівень обізнаності і показують одне й те саме питання з різних боків», - сказав керівник відділу правового забезпечення ГУНП області Денис Бітюков.

«Ті знання, які ми отримаємо, доведемо до всіх наших працівників, щоб всі наші співробітники орієнтувались в тих чи інших ситуаціях, правильно і законно реагували на ті чи інші порушення, давали фахову правову оцінку тим ситуаціям, які можуть відбуватись під час виборчого процесу. Додатково будемо працювати з нашими співробітниками, щоб вибори пройшли спокійно, врівноважено і законно», - зазначив начальник Сумського районного відділу поліції Андрій Сердюк.

«Найбільш поширеними повідомленнями щодо порушень виборчого законодавства, з якими нині мають справу слідчі, стосуються нехтування нормами, що регулюють проведення передвиборної агітації. Слідчі мають вміло орієнтуватись, як в нормах адміністративного, так і кримінального  законодавства і чітко розмежовувати кримінально-каране діяння від адміністративного правопорушення. Невимушена обстановка, яку створили тренери, моделювання реальних ситуацій, жваве обговорення - це набуття практичного досвіду, було дуже корисно», - зазначила старший слідчий організаційно-методичного відділу слідчого управління ГУНП Катерина Дорошенко.

Загалом до навчань щодо особливостей застосування законодавства під час виборів Президента України та Верховної Ради України у найближчий час долучаться близько 3 тисяч працівників  патрульної поліції та слідчих Національної поліції у кожній області та місті Києві.

Фото: прес-служба Нацполіції

Зазначимо, що моніторинг діяльності правоохоронних органів та судових інституцій України, який у 2015 році провела Громадянська мережа ОПОРА спільно з Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES), засвідчує безрезультатність понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян під час виборів народних депутатів 2014 року. До суду дійшло лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291 проваджень). У 74% досудових розслідувань намісцевих виборах 2015 року органи слідства встановили відсутність складу кримінального правопорушення, що призвело до закриття відповідних проваджень.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.