Станом на 19 лютого, за даними Державного реєстру виборців, 11 004 громадян, які мають зареєстроване місце проживання у Донецькій області, тимчасово змінили місце голосування на виборах Президента в межах України. Це 44,97% від загальної кількості громадян, які скористались такою можливістю на поточний момент.

Очолюють список областей-лідерів, де найбільша кількість подібних громадян, Донецька та Київська області, з показниками 4 062 та 887 осіб відповідно. Також, високий показник має місто Київ – 1 932 людини. Найменша кількість осіб з Донецькою «пропискою», які  тимчасово змінили місце голосування, у Чернівецькій та Тернопільській областях, 26 та 27 людей.

Нагадаємо, якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими обставинами виборець не може проголосувати на виборах Президента України 31 березня 2019 року за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування. «Для цього виборцю слід звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців до 25 березня включно із паспортом та заявою про тимчасову зміну місця голосування», - акцентувала координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Донецькій області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.