До складу ОВК 6 виборчих округів, розташованих в межах Миколаївської області, ввійшли 224 особи, які представлятимуть інтереси 40 кандидатів у Президенти України. Спостерігачі ОПОРИ проаналізували, хто з кандидатів має найбільше представництво в ОВК та яким є їхній керівний склад.

На території Миколаївської області сформовано 6 територіальних виборчих округів. 18 лютого Постановою ЦВК затверджений склад окружних виборчих комісій з виборів Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року.  Так, станом на 20 лютого до складу ОВК округів № 127-130 ввійшли по 37 осіб від кандидатів у Президенти, а до округів №131 і № 132 – по 38 осіб, які представлятимуть інтереси кандидатів.

Керівний склад ОВК (голова, його заступник та секретар) – це представники від 18 кандидатів у Президенти.  Лише двоє з них – голова комісії округу № 127 Валерій Дементьєв та заступник голови комісії округу № 130 Вадим Остафій – мають досвід роботи на виборах. Перший у 2010 та 2015 роках був членом комісії на виборах Президента та місцевих виборах від кандидата Юлії Тимошенко та партії «БПП «Солідарність» відповідно, а в 2012-ому – членом окружної виборчої комісії від фракції «Блок Юлії Тимошенко» - «Батьківщина» . На виборах у 2019 році він представляє інтереси кандидата в Президенти Юлії Тимошенко.

У той же час Вадим Остафій у 2012 році був членом ОВК від політичної партії «Народно-трудовий союз України», в 2014 році – членом комісії від Сергія Тігіпка, а в 2015-ому – членом комісії від партії «Відродження». На чергових виборах Президента України він представляє інтереси кандидати Юрія Бойка.

Спостерігачі ОПОРИ виявили, що чотири кандидати – Інна Богословська, Дмитро Гнап, Геннадій Балашов та Аркадій Корнацький − не мають осіб, які представлятимуть їхні інтереси в ОВК № 127-132. Найбільше представництво (7 осіб) в даних окружних комісіях має Олександр Шевченко – кандидат від УКРОПу. Лише по одній особі, які представлятимуть їхні інтереси, мають кандидат-самовисуванець Юрій Кармазін та кандидат від політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Дмитро Добродомов. Наймолодшим членам ОВК № 127-132 – по 19 років. До речі, один із них – Матвій Андрющенко  є головою ОВК округу № 129. Найстаршому члену ОВК – 71 рік.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 8 статті 23 Закону України «Про вибори Президента України», «Центральна виборча комісія одночасно з формуванням складу окружної виборчої комісії призначає голову, заступника голови, секретаря такої виборчої комісії. Кожний суб’єкт подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій має право на пропорційну частку кожної категорії керівних посад в окружних виборчих комісіях. Частка керівних посад для кожного суб’єкта подання кандидатур до складу окружних виборчих комісій в межах загальнодержавного округу визначається відповідно до кількості кандидатур, включених від цього суб’єкта до складу окружних виборчих комісій, у відношенні до загальної кількості осіб, включених до складу окружних виборчих комісій…».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)