ЦВК затвердила окружні виборчі комісії Найбільша кількість  членів ОВК в окрузі №100 – 36 осіб, найменша – в ОВК №99 – 34 особи. Довірених осіб в регіоні в усіх округах мають 7 кандидатів у Президенти. Про попередні підсумки виборчої кампанії на Кіровоградщині йшлося на  прес-конференції  Громадянської мережі ОПОРА 19 лютого у Кропивницькому.

23 заяви в поліцію, 2 – у Держпродспоживслужбу та 2 – в Державний комітет телебачення і радіомовлення написали представники ОПОРИ у Кіровоградській області щодо ймовірних порушень законодавства на виборах Президента України. 

«З початку виборчого процесу агітаційна кампанія в регіоні характеризувалась середньою активністю. У трьох з п’яти округів Кіровоградської області була практично відсутня передвиборна агітація на носіях зовнішньої реклами, низькою була медійна активність та роздача друкованих матеріалів. Активізувалася кампанія з початку лютого 2019 року», – розповіла координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами  в Кіровоградській області.

За даними ОПОРИ, штаби лише трьох зареєстрованих кандидатів (Олег Ляшко, Юлія Тимошенко, Петро Порошенко) представлені в усіх районах області  та в усіх сегментах агітації: медіа, розповсюдження друкованих матеріалів, зовнішня реклама, безпосередня робота з виборцем. Також, за інформацією спостерігачів ОПОРИ,  команди цих трьох кандидатів в регіоні у різних формах (соцопитування, підписка на газету) збирають персональні дані виборців.

Інші кандидати до лютого 2019 року проводили агітацію в основному в обласному центрі та містах обласного підпорядкування, в окремих районах області. Зокрема, активність проявляли команди зареєстрованих та потенційних кандидатів Андрія Садового, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Руслана Кошулинського, Валентина Наливайченка.

Також особливістю початкового виборчого періоду була практично повна відсутність локальних заходів виборчих штабів. Діяльність штабів у цей період в основному була направлена на набір та навчання членів ДВК та агітаторів. 

Регіон з початку виборчої кампанії відвідали 4 кандидати у Президенти.

Посадові особи органів влади в окремих випадках залучались до агітаційних заходів на підтримку кандидатів. Зокрема, міські голови Олександрії та Світловодська.  

Наймасовішим порушенням виборчого законодавства стало розповсюдження  матеріалів передвиборної агітації на зовнішніх носіях реклами (бордах, сітілайтах) та друкованих матеріалів без вихідних даних, передбачених частиною третьою статті 59 Закону України «Про вибори Президента України». Порушення такого типу  стосувалися кандидатів у Президенти Андрія Садового, Сергія Капліна, Анатолія Гриценка, Олександра Шевченка, Євгена Мураєва, Валентина  Наливайченка, Юлії Тимошенко, Олександра Вілкула, Петра Порошенка.

«На сьогодні до суду направлено  32 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з виборчим процесом. За 10 випадками вже винесено постанови суду, за 17 повідомленнями ще триває перевірка. Частину матеріалів справ направлено на доопрацювання в поліцію, інша частина проваджень закрита. Основною причиною таких рішень є недоліки в оформленнях матеріалів справ», – зазначив громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянскої мережі ОПОРА у Кіровоградській області.

Представники ОПОРИ закликали політичні сили, у назві яких є ім’я кандидатів у Президенти, не використовувати повну назву партії у зовнішній рекламі та друкованій продукції.

«Ми закликаємо штаби кандидатів не використовувати повну назву партій, бо це є маніпуляцією і прихованою рекламою»,  – наголосила вона. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)