15 лютого на офіційному сайті  Головного управління Національної поліції в Донецькій області з’явилась новина, про те що за фактом підкупу виборців у Новогродівці розпочато досудове розслідування. Законність використання приміщення для політичного зібрання перевіряється представниками правоохоронних органів. ОПОРА, звернувшись до всіх фігурантів справи, з’ясувала деталі інциденту.

«14 лютого близько 21.00 на лінію 102 надійшло звернення від чоловіка, який повідомив, що в територіальному центрі соцобслуговування у Новогродівці проводяться політичні збори, що порушує чине виборче законодавство. Водночас, заявник зазначив, що працівники центру заважають йому як громадському активісту вести відеозйомку та виштовхують його з будівлі. Слідчо-оперативна група Селидівського відділення поліції виїхала на місце інциденту, опитала сторони конфлікту та зареєструвала відповідну події у журналі Єдиного обліку заяв та повідомлень громадян», - йдеться в інформації на сайті Національної поліції в Донецькій області.

Наступного ж дня, 15 лютого, на сайті «Вчасно» вийшов матеріал «На Донеччині напали на активіста, який знімав роздачу грошей за участь у виборах», в якому містилось відео з місця події та описувались деталі нападу.  В ході моніторингу інтернет-ресурсів, поліцейські виявили цю публікацію та внесли за цим фактом відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.160 Кримінального кодексу України.

 

З’ясувалось, що активістом, який зафіксував факт роздачі грошей у стінах територіального центру у Новогродівці, є Дмитро Гавілей та саме він звернувся до поліції з вимогою перевірити законність дій, що відбувались у відповідному приміщенні. За словами Дмитра Гавілея, він проходив повз терцентр і звернув увагу на те, що біля будівлі знаходилось багато людей, і не дивлячись на доволі пізній час, двері будівлі були відкриті.

«Я зайшов всередину і побачив у коридорі велику чергу, при цьому люди в черзі тримали в руках якісь конверти. Я запитав, що тут відбувається, і люди з черги сказали, що їм дають по 500 гривень від партії «Солідарність». Я записував на телефон все, що відбувалось у приміщенні центру. Але раптово на мене накинулася одна з жінок і вихопила телефон», - у коментарі ОПОРІ розповів активіст Дмитро Гавілей. – «Згодом до неї приєднався невідомий чоловік, і вони вже разом вимагали, аби я пішов. Вони виштовхали мене з терцентру. Чоловік погрожував мені, що якщо я не піду, то він мене розстріляє. Я сказав йому, що у центрі знаходиться багато свідків, тому стріляй, якщо прагнеш. Після цього вони повернули мені телефон та зачинили двері територіального центру зсередини», - зазначив активіст.

Дмитро Гавілей викликав поліцію і написав заяву за фактом нападу на нього. «Працівники центру не відчиняли двері навіть поліції, поліцейські світили ліхтариком у вікна та стукали у двері. Вони відкрили їх тільки тоді, коли їм вже потрібно було випустити людей, які отримували гроші. Як тільки ті побачили правоохоронців, вони відразу розбіглися. Я дав свідчення за фактом нападу на мене і вказав, що в будівлі терцентру проводилося якесь політичне зібрання. Жінка, яка нападала на мене, виявилася співробітницею школи», - зазначив Дмитро Гавілей.

Представники ОПОРИ звернулись до директорки територіального центру соціального обслуговування Ірини Шуруєвої, аби почути її аргументи з приводу інциденту, що трапився в стінах установи. «Чи існують документи, що підтверджують факт роздачі грошей?  Говорити можна багато чого. Коментувати я нічого не збираюсь, тим паче, я не бачу вашого посвідчення, не знаю вас. Все, що треба було пояснити моєму керівництву, я пояснила», - зазначила пані Ірина.

Аби дізнатись деталі, ОПОРА звернулась до керівництва Ірини Шуруєвої - голови Новогродівської міської ради. Так, у коментарі ОПОРІ голова Новогродівської міської ради Людмила Білецька зазначила, що дізналась про відповідне зібрання, що проходило на базі центру, ранком 15 лютого. «Представники громадської організації звернулись до очільниці центру із проханням провести на їхній території двогодинну зустріч, аби дізнатись у мешканців про їхні потреби. До нас доволі часто приїздять представники волонтерських організацій, спочатку спілкуються з людьми, цікавляться, що людям потрібно, а потім – роздають гуманітарну допомогу. Таке пояснення мені надала директорка закладу. Вона ще зазначила, що отримала офіційний лист із проханням провести цю зустріч протягом 2-3 годин. Організатори цієї зустрічі самі запрошували людей на цю зустріч, спілкувались із ними, і за словами директорки центру, вона не бачила роздачі коштів в межах установи. Я вірю своїм співробітникам», - зазначила Людмила Білецька.

У той самий день, 14 лютого, коли трапився відповідний інцидент, тимчасово виконуючий обов’язки начальника Селидіського відділення поліції Євген Ващелін обговорив з головою Новогродівки Людмилою Білецькою питання щодо відповідальності громадян за порушення виборчого законодавства.

«За порушення виборчого законодавства передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність та перелічив статті адміністративного та кримінального Кодексу України. Що стосується кримінальної відповідальності за порушення виборчого законодавства, то передбачена вона за діяння вказані в розділі V Кримінального кодексу України «Злочини проти виборчих, трудових та  інших особистих прав і свобод людини і громадянина» (ст. 157, ч. 1-6, 8 ст. 158, ст. 159, ст. 159-1, ст. 160). Одне з поширених порушень виборчого законодавства полягає у підкупі виборця, учасника референдуму», - йдеться у матеріалі на сайті поліції, що вийшов за підсумками зустрічі Євгена Ващеліна із головою Новогродівки Людмилою Білецькою.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.