16 лютого в Полтаві спостерігачі ОПОРИ зафіксували збір персональних даних, який проводиться в агітаційному наметі з написом «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко». 

15 лютого в Полтаві з’явились агітаційні намети з написом «Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко», де роздавався інформаційний бюлетень «Солідарність», замовником якого є Петро Порошенко.

Наступного дня, 16 лютого, в наметах перехожим пропонували пройти опитування «Діалог з Президентом» відносно підтримки Петра Порошенка в якості Президента. Опитування складалось з трьох питань:

"1) Яке із досягнень Президента України Петра Порошенка є для вас найважливішим?

2) Як ви вважаєте, якими є найважливіші завдання для Петра Порошенка після обрання його Президентом України на наступних виборах?

3) Як ви ставитесь до Президента України Петра Порошенка та до того, що він робить?"

Якщо відгук про Президента є позитивним – коли відповідь на останнє питання була 4 чи 5, перехожим пропонують заповнити «Анкету прихильника Петра Порошенка», де потрібно вказати «Яку інформацію про Петра Порошенка та діяльність на його підтримку ви бажали б отримувати?». Серед пропонованих варіантів: я хочу отримувати інформацію про нові ініціативи Петра Порошенка; я хочу отримувати запрошення на зустріч з Президентом та лідерами його політичної команди; на волонтерських засадах я можу поширити агітаційні матеріали серед своїх друзів та знайомих; я хочу бути спостерігачем або членом дільничної виборчої комісії на виборах Президента (виключно на волонтерських засадах); та інше – де пропонують вписати самому свій варіант. Після цього респонденту пропонується залишити свої персональні дані (ім’я, прізвище, по батькові, контактний телефон, електронну пошту та адресу та підпис), задля вчасного отримання інформації.

В кінці документу є примітка, де вказано, що поставивши підпис, громадянин дає згоду на обробку та використання його персональних даних задля надсилання повідомлень, листів, газет та інших матеріалів.

В наметах пояснюють проведення такого опитування бажанням дізнатись рейтинг підтримки громадян у Петра Порошенка.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 2 статті 11 Закону України «Про інформацію»  не  допускаються  збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків,  визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.  До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров'я, а також адреса, дата і місце народження.

Крім цього, частина 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних даних» говорить: «не допускається обробка даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

«Є побоювання, що збір персональних даних може бути використано задля формування бази даних «лояльних виборців», з котрими в подальшому може проводитись робота задля забезпечення результату на виборах», – наголошує координатор громадянського спостереження за виборами в Полтавській області.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла, що в Полтаві пройшли навчання «волонтерів», яким обіцяють винагороду за агітацію.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)