У місті Дніпропетровськ ОВК №28 та №29 затримують посвідчення офіційних у зв’зку тим, що ОВК не забезпечена необхідною кількістю бланків.

 

19 травня довіреною особою громадянської мережі ОПОРА в окружні виборчі комісії №28 та 29 були подані документи для реєстрації офіційних спостерігачів відповідно закону не пізніш як за п’ять днів до дня виборів (Закон України про вибори, ст. 69 п.7).

Два дні потому ОПОРА звернулась до зазначених ОВК з проханням надати офіційні посвідчення, але окружні виборчі комісії відмовили, заявивши що вони не забезпечені необхідною кількістю бланків. ОВК замовили недостатьню кількість у Центральній виборчій комісії та чекають на них.

«Замовлені бланки з ЦВК ще й досі не прийшли, тому посвідчень немає. За день до виборів ви їх отримаєте» - повідомляє секретар ОВК № 28 Груба О.Г.

Нагадаємо, що відповідно до Закону України про вибори Президента України, окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання. (Закон України про вибори, ст.69 п.8)

 

Громадське спостереження ОПОРИ –це сфера діяльностімережі, спрямована на об’єктивнуоцінкупроцесупідготовки та проведеннявиборів, а також на запобіганняпорушеннямвиборчогозаконодавства через ефективноорганізованийгромадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабнукампаніюспостереження за позачерговимивиборами Президента України, а також за проміжнимипарламентськими (83 округ) та позачерговими місцевимивиборами. Організаціяспівпрацює з 175 довготерміновимиспостерігачами, якістежать за перебігомкампанії у всіхрегіонахкраїни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахункуголосів.