Окружна виборча комісія відмовилася надавати офіційному спостерігачу  ОПОРИ ознайомитися з проміжними фінансовими звітами кандидатів в народні депутати в ВО 151. 

Нагадаємо, 14 кандидатів подали до ОВК проміжні фінансові звіти. При цьому, спостерігачам ОПОРИ надали лише аналізи цих звітів, згідно яким цифри у паперах деяких кандидатів мають неточності.

Так, в аналізі звіту кандидата Сергія Мамояна («Партія простих людей») вказано, що загалом його виборчий фонд нараховує 121802 гривні. Така ж сума значиться в аналізі у попереднього кандидата – Руслана Ляшка. При цьому, власні кошти кандидата Мамояна складають 379900. Згідно з аналізом Мамоян витратив на кампанію 379550,36 гривень.

13 07 VO 151 pereshkodzhaje dialnist sposterigachiv oporyphoto3

13 07 VO 151 pereshkodzhaje dialnist sposterigachiv oporyphoto3 1

13 07 VO 151 pereshkodzhaje dialnist sposterigachiv oporyphoto4 1

Також цікавим є факт, що один з найактивніших кандидатів в ВО 151 протягом усієї передвиборчої кампанії Олександр Березянський («Опозиційний блок»), відповідно до звіту, витратив лише 910 гривень.

13 07 VO 151 pereshkodzhaje dialnist sposterigachiv oporyphoto1

13 07 VO 151 pereshkodzhaje dialnist sposterigachiv oporyphoto2

Слід зазначити, що відповідні аналізі фінансових звітів, в яких містяться неточності, були затвердження голосуванням під час засідання ОВК. Крім цього, такі неточності не дають змоги бути впевненими у достовірності аналізу інших кандидатів. З метою отримати змогу проаналізувати звіти спостерігач ОПОРИ звернувся до ОВК з проханням ознайомитись з фінансовими звітами кандидатів ще 11 липня. Доступ до них дасть змогу отримати повну інформацію щодо всіх надходжень на рахунок виборчого фонду. Крім цього, в ньому містяться конкретні відомості про всі витрати. В аналізі ж звітів, які робить ОВК, подані узагальнені цифри, що не дають можливості отримати повну картину фінансових надходжень в виборчий фонд та витрат кандидатів. Проте, тоді на засіданні ОВК спостерігача попросили скласти письмовий запит. 12 липня такий запит був наданий членам ОВК, проте під час засідання комісія проголосувала за відкладення рішення на наступний день, та надала лише аналіз фінансових звітів, котрі робили самі члени ОВК. Пояснення щодо цього рішення члени комісії спостерігачу ОПОРИ не надали.

13 07 VO 151 pereshkodzhaje dialnist sposterigachiv oporyphoto7

Після засідання спостерігачі ОПОРИ спробували ще раз отримати інформацію стосовно проміжних фінансових звітів та особисто звернулись до заступника голови ОВК Євгена Севастьянова (суб’єкт подання – «Опозиційний блок»). Проте той відмовився надавати для ознайомлення документи.

Зауважимо, що згідно з пунктом 4 частини 2 статті 11 Закону виборчий процес здійснюється на засадах публічності та відкритості. Пункт 5 частини 1 статті 12 Закону говорить, що офіційний спостерігач від громадської організації є суб’єктом виборчого процесу. Публічність та відкритість виборчого процесу, згідно з пунктом 2 частини 2 статті 13 Закону, забезпечується можливістю ознайомлення суб'єктів виборчого процесу з відомостями про кандидатів у депутати.

Таким чином, дії членів ОВК можуть розцінюватися як перешкоджання діяльності офіційного спостерігача за виборчим процесом. Щодо цього правопорушення представниками ОПОРИ подана заява до поліції.

Крім цього, ОПОРА зазначає, що відсутність доступу до проміжних фінансових звітів кандидатів не дає змоги здійснити повноцінне спостереження з метою проведення порівняльного аналізу відповідності між витратами кандидатів та їх агітаційною діяльністю, яка згідно з пунктом 4 частини 5 статті 3 Закону «Про вибори народних депутатів»  повинна здійснюватися за рахунок коштів виборчих фондів.

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт Фейсбук Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.