11 з 18 кандидатів, які брали участь у виборах народних депутатів України у 23-му виборчому окрузі не подали до окружної виборчої комісії остаточних фінансових звітів про використання коштів виборчих фондів. Щодо даного факту 27 липня 2016 р. спостерігачі ОПОРИ склали акт про порушення.

Зокрема, станом на 28 липня 2016 р. до окружної виборчої комісії надійшли фінансові звіти лише від 6 кандидатів, які балотуються до парламенту по 23-му виборчому округу. З-поміж них: Любов Балицька (самовисування), Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка), Людмила Кирда (ВО «Батьківщина»), Ірина Констанкевич («Українське об’єднання патріотів - УКРОП»), Тетяна Лишневець («Громадський рух «Народний контроль») та Олександр Пирожик (ВО «Свобода»). Ще від одного кандидата, а саме від Наталії Германюк, замість фінансового звіту до ОВК надійшла довідка з банку про відсутність використаних коштів з виборчого фонду кандидата.

Інші 11 кандидатів не виконали обов’язок щодо подання розпорядниками їх виборчих фондів остаточних фінансових звітів. Серед кандидатів, які порушили відповідну норму закону: Максим Богун (самовисування), Федір Веніславський (самовисування), Іван Вовк (самовисування), Володимир Демчук (самовисування), Ольга Зирянова («Солідарність жінок України»), Віталій Клопотовський (самовисування), Олександр Кононович (самовисування), Юрій Кулачек («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Валентина Малькова (самовисування), Олександр Орел (самовисування) та Ігор Рицко (самовисування). 

Щодо виявленого факту спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА склали акт про порушення ч. 6 ст. 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України» відповідними кандидатами у 23-му виборчому окрузі, що не подали проміжних фінансових звітів. Крім того, написали заяву в Управління захисту економіки ГУ НП у Волинській області з проханням притягнути до відповідальності кандидатів, які не подали проміжні фінансові звіти, а також провести перевірку поданих до ОВК фінансових звітів на відповідність вимогам законодавства.

Нагадаємо, що 5 кандидатів у народні депутати України, які брали участь у виборах у 23-му виборчому окрузі взагалі не відкривали виборчих фондів. Центральна виборча комісія раніше оголосила попередження за порушення строків відкриття виборчих фондів Максимові Богуну, Олександру Кононовичу, Володимиру Демчуку, Валентині Мальковій та  Олександрові Орлу.

Також зазначимо, що станом на 27 липня 2016 р. у приміщенні ОВК протягом дня знаходився представник УЗЕ ГУ НП у Волинській області, який досліджував подані кандидатами проміжні фінансові звіти про використання коштів виборчих фондів. Перевірка здійснюється відповідно до поданої спостерігачами ОПОРИ заяви. Про результати перевірки обіцяли повідомити.

Відповідно до ч. 6 ст. 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України» розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі зобов’язаний не пізніш як на сьомий день після дня голосування подати до партії, яка висунула відповідного кандидата у депутати (крім випадку, якщо кандидата висунуто шляхом самовисування), та окружної виборчої комісії остаточний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду (на паперових носіях та в електронному вигляді).

 

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбулися 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.