Заяву Громадянської мережі ОПОРА про порушення кандидатами порядку подання проміжних фінансових звітів розглянуло Управління захисту економіки ГУ НП у Волинській області. Висновок на основі розгляду заяви отримали спостерігачі ОПОРИ 15 липня.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА склали акт про порушення ч. 5 ст. 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидатами у 23-му виборчому окрузі, які не подали проміжних фінансових звітів. Крім того, написали заяву в Управління захисту економіки ГУ НП у Волинській області з проханням притягнути до відповідальності кандидатів, які не подали проміжні фінансові звіти, а також провести перевірку поданих до ОВК фінансових звітів на відповідність вимогам законодавства.

Akt pro porushennja

15 липня ОПОРА отримала офіційну відповідь на свою заяву від УЗУ ГУ НП у Волинській області, у якій зазначено, що «у ході попереднього розгляду та вивчення заяв встановлено, що у них можуть міститись ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ст. 59-1 КК України».

Vidpovid 1

Vidpovid 2

Нагадаємо, що 7 кандидатів, які балотуються до парламенту по 23-му виборчому округу станом на 14 липня не подали в ОВК проміжних фінансових звітів, а більшість тих кандидатів, що подали звіти, не вказали у них усієї необхідної інформації. Зокрема, до окружної виборчої комісії надійшли проміжні звіти про використання коштів виборчих фондів лише від таких кандидатів: Людмила Кирда (ВО «Батьківщина»), Іван Вовк (самовисування), Федір Веніславський (самовисування), Ірина Констанкевич («УКРОП»), Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка), Тетяна Лишневець («Громадський рух «Народний контроль»), Олександр Пирожик (ВО «Свобода»), Ольга Зирянова («Солідарність жінок України») та Віталій Клопотовський (самовисування). Двоє з кандидатів, а саме Юрій Кулачек («Блок Петра Порошенка «Солідарність») та Любов Балицька (самовисування) звіт подали із запізненням, 10 і 12 липня відповідно.

Інші кандидати звіту не подали. Це: Максим Богун (самовисування), Наталія Германюк (самовисування), Володимир Демчук (самовисування), Олександр Кононович (самовисування), Валентина Малькова (самовисування), Олександр Орел (самовисування) та Ігор Рицко (самовисування). 

За словами голови ОВК Світлани Демчук (ВО «Батьківщина»), причиною цього може бути те, що не усі кандидати відкрили власні виборчі фонди. Зокрема, до ОВК надійшли повідомлення про відкриття виборчих фондів такими кандидатами: Ірина Констанкевич, Сергій Була, Олександр Пирожик, Іван Вовк, Юрій Кулачек, Людмила Кирда, Федір Веніславський, Ольга Зирянова, Тетяна Лишневець та Ігор Рицко.

Спостерігачі ОПОРИ поспілкувались з головою ОВК Світланою Демчук та секретарем ОВК Антоном Приймаченком. Як вони пояснюють, 13 липня на засіданні окружна виборча комісія затвердила усі проміжні звіти про використання коштів виборчих фондів кандидатів, які надійшли станом на цей день в ОВК. Про це зазначено у протоколі виборчої комісії. Крім того, члени ОВК спілкувались у телефонному режимі з ЦВК, повідомляли, хто з кандидатів не подав проміжних звітів.

Загалом, Громадянська мережа ОПОРА попередньо проаналізувавши подані кандидатами проміжні фінансові звіти, з’ясувала основні статті витрат у них, та порівняла, на що ж реально було залучено кошти з виборчих фондів, з вказаною інформацією у звітах.

Так, в кандидата від ВО «Батьківщина» Людмили Кирди виборчий фонд становив 86 160 грн. З виборчого фонду для виготовлення агітаційних матеріалів було витрачено 43 187 грн., а на розміщення агітаційних матеріалів у ЗМІ – 38 352 грн. 

Щодо кандидата від Радикальної партії Олега Ляшка Сергія Були, згідно зі звітом його виборчий фонд сформовано виключно з власних коштів у сумі 23 5338 грн. На друковані матеріали використав кандидат 12 2650 грн. На агітацію у засобах масової інформації (оплата ефірного часу на телебаченні та розміщення агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ) було використано 48 671 грн. У кандидата зазначено також інші витрати на агітацію на загальну суму 64 000 грн.

Кандидат від партії «Громадський рух «Народний Контроль» Тетяна Лишневець 4 183 грн. витратила для використання засобів масової інформації, а саме: розміщення реклами в друкованих ЗМІ.  Проте, спостерігачами «ОПОРИ» було зафіксовано залучення наметів. Інших витрат у кандидата не вказано.

Найактивнішу передвиборчу агітацію веде Ірина Констанкевич, кандидат від «УКРОПу», виборчий фонд якої становить 527 999 грн. Для виготовлення матеріалів виборчої агітації було використано 135 647 грн., на використання засобів масової інформації витрачено 224 110 грн., на оренду приміщень для проведення зборів громадян та інших публічних заходів передвиборчої агітації – 7 800 грн., на інші послуги, пов’язані з передвиборною агітацією – 8 500 грн., на інші витрати на передвиборну агітацію – 147 400 грн.

Виборчий фонд кандидата від ВО «Свобода» Олександра Пирожика сформований з власних коштів кандидата і становить 82 915 грн. Для виготовлення матеріалів передвиборної агітації кандидат витратив 35 520 грн., на використання засобів масової інформації 32 335 грн., у тому числі, на публікування агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ – 15 014 грн. Відповідно до звіту, інших статей витрат у кандидата не було.

Кандидат Федір Веніславський (самовисування) також усю суму у розмірі 87 434 грн. на рахунок виборчого фонду вніс сам. Усі кошти з виборчого фонду кандидата були витрачені на виготовлення друкованих матеріалів передвиборної агітації.

Фонд кандидата Любові Балицької (самовисування) відповідно до проміжного фінансового звіту становить 6 400 грн. На виготовлення матеріалів передвиборної агітації було витрачено 1 881 грн., а на публікування агітаційних матеріалів у друкованих ЗМІ – 3 035 грн.  Інших витрат у проміжному фінансовому звіті не зазначено.

Виборчий фонд Юрія Кулачека «Блок Петра Порошенка «Солідарність» становить 80 000 грн. згідно з поданим проміжним звітом. 13 250 грн. кандидат витратив на виготовлення матеріалів передвиборної агітації, 55 452 грн. – на використання ЗМІ для проведення агітації. Інших витрат у кандидата не було.

Із суми 12 100 грн. виборчого фонду кандидата-самовисуванця Івана Вовка 12 026 грн. було витрачено на публікування агітаційних матеріалів в друкованих ЗМІ. Проміжний фінансовий звіт виборчого фонду подав і кандидат Віталій Клопотовський, згідно з яким було витрачено 2110 грн. на друк агітаційних матеріалів. Натомість, кандидат від партії «Солідарність жінок України» Ольга Зирянова не витратила з виборчого фонду жодної копійки. 

Нагадаємо, що згідно з ч. 5ст. 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України» розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду зобов’язаний вести облік використання коштів відповідного поточного рахунку виборчого фонду. Розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду партії зобов’язаний за вісім днів до дня голосування подати розпоряднику коштів накопичувального рахунку виборчого фонду партії проміжний фінансовий звіт про використання коштів відповідного поточного рахунку виборчого фонду за період з дня відкриття накопичувального рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування.

 

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.