Окружні виборчі комісії (ОВК) сформували у територіальних виборчих округах Рівненщини рівно одну тисячу дільничних виборчих комісій (ДВК) й затвердили їхній склад. Деякі претенденти на пост Президента свої кандидатури до складу ДВК не подали, тому комісії були доукомплектовані за поданням ОВК.

6 травня завершився етап формування дільничних виборчих комісій (ДВК) з виборів Президента України. Після формування комісії мають два дні на проведення першого засідання і складання присяги.

Загалом у п’яти територіальних виборчих округах Рівненщини було сформовано тисячу дільничних виборчих комісій. Найбільше їх в межах територіального виборчого округу № 156 (центр – м. Дубно) – 263 дільниці, а найменше – в межах ТВО №154 (центр – м. Рівне), а саме 104.

Згідно ЗУ «Про вибори Президента України» довірені особи кандидатів мали можливість внести до 1 травня подання щодо кандидатур до складу ДВК (по одній особі до однієї виборчої комісії від одного кандидата), проте не всі штаби повністю використали надані законом квоти. Найбільше місць у ДВК Рівненщини подав штаб Петра Порошенка – 999 чоловік. Майже повністю заповнили свої квоти Юлія Тимошенко (997), Сергій Тігіпко (996), Зорян Шкіряк (995), Микола Маломуж (990), Василь Куйбіда (982) та Олег Тягнибок (972).

Найменша кількість членів ДВК у штабу кандидата у президенти Олега Ляшка – 569 чоловік. Восьмеро претендентів на пост президента взагалі не подали своїх кандидатур до складу ДВК: це Юрій Бойко, Андрій Гриненко, Михайло Добкін, Валерій Коновалюк, Ренат Кузьмін, Вадим Рабінович, Володимир Саранов та Василь Цушко.

Через неповну комплектацію комісії були доукемплектовані за поданням голови ОВК. Так до комісій за квотою членів ОВК потрапили 1345 чоловік.

Варто зазначити, що 6 травня Верховна Рада прийняла зміни до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо зменшення мінімальної кількості членів дільничних виборчих комісій). Відтепер мінімальний склад комісії для забезпечення проведення виборів не менше 9 осіб, замість 12, як було раніше.

За коментарями звертайтесь:
Анатолій Бондарчук
Координатор спостереження ОПОРИ у Рівненській області
(096)9187408
 
Олександр Мельничук
Прес-секретар ОПОРИ у Рівненській області
(097)7190910
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.