Волинська обласна виборча комісія на своєму засіданні 1 травня зареєструвала кандидатів у депутати на проміжних виборах депутатів обласної ради 25 травня 2014 р.

Як ми раніше повідомляли, у двох одномандатних мажоритарних округах на Волині 25 травня відбудуться проміжні вибори депутатів облради. Змагатися за вільні депутатські місця зголосилося дев’ять осіб, саме стільки подали свої документи у територіальну виборчу комісію до 30 квітня. З них 4 висуванці партій та 5 самовисуванців. До речі, самовисування - є новацією виборчого законодавства про місцеві вибори, оскільки раніше кандидатів в депутати обласної ради могли висувати лише політичні партії.

Члени обласної виборчої комісії, перевіривши усю подану документацію, вирішили відмовити в реєстрації кандидатом єдиній жінці серед претендентів - самовисуванці Борисюк Валентині Іванівні. Вона у своїй автобіографії не вказала партійність та дату написання документу, а також не засвідчила його своїм підписом. Крім того, у декларації про доходи претендентка на депутатство не вказала рік, за який вона звітує. Таким чином причиною відмови в реєстрації Борисюк обласна виборча комісія зазначила невідповідність поданих документів вимогам законодавства. Пані Борисюк хотіла балотуватись по 18 виборчому округу.

Натомість заяви інших восьми чоловіків виборча комісія задовольнила та зареєструвала їх кандидатами в депутати. Так, по 11 виборчому округу, куди входить частина Ковельського району, будуть балотуватися чотири кандидати:

Ковальчук Віктор Васильович, директор ЗОШ І-ІІІ ступена села Підліси, член ВО «Свобода», висунутий ВО «Свобода»;

Донець Віталій Вікторович, директор Волинського обласного санаторію матері і дитини “Турія”, член ВО «Батьківщина», висунутий ВО «Батьківщина»;

Козак Віктор Теодосійович, директор ТзОВ «Ідея», позапартійний, шляхом самовисування;

Лук’янчук Віктор Володимирович, голова фермерського господарства «Край», позапартійний, висунутий Українською Народною Партією.

В Любешівському районі у виборчому окрузі №18 більше кандидатів-самовисуванців:

Ковальчук Сергій Іванович, директор ТзОВ «Брендборд», позапартійний, шляхом самовисування;

Слабенко Олександр Іванович, приватний підприємець, член ВО «Батьківщина», висунутий ВО «Батьківщина»;

Приходько Олексій Васильович, приватний підприємець, член НДП, шляхом самовисування;

Кух Олег Іванович, голова Любешівської райдержадміністрації, позапартійний, шляхом самовисування.

З моменту реєстрації цих осіб кандидатами в депутати вони мають право проводити виборчу агітацію. Тож цілком ймовірно, що святкові дні на Ковельщині та Любешівщині будуть позначені початком виборчої агітації за кандидатів в обласну раду.

Також в цей день обласна виборча комісія затвердила кошторис видатків, пов’язаних з організацію та проведенням проміжних виборів депутатів Волинської обласної ради. Загальна сума видатків склала 75647,60 грн. і більша частина з них піде на заробітну плату членам ТВК, що будуть виконувати свої обов’язки на постійній основі, на виготовлення інформаційних плакатів та бюлетенів, послуги зв’язку та транспорті послуги. Ця сума могла бути й більша, однак за рахунок одночасного проведення проміжних виборів до облради та позачергових виборів Президента України значна частина коштів буде покриватися саме з державного бюджету.

Також виборча комісія вирішила оприлюднити свої рішення шляхом розміщення постанов на інформаційному стенді виборчої комісії. Крім того, було вирішено постанови про реєстрацію кандидатів надіслати обласній та двом районним радам, де проводяться вибори для того, щоб вони розмістили цю інформацію на своїх офіційних веб-сайтах.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
Детальніше:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.  
Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.